Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Misvattingen over meditatie

  • Geplaatst op
  • Door Merel - Superyoga
Misvattingen over meditatie

Meditatie is een mindfulness practice die de laatste jaren steeds belangrijker is geworden in ons dagelijks leven. Meditatie biedt namelijk een groot aantal voordelen voor zowel je fysieke en mentale welzijn. Helaas bestaat er ook verschillende misvattingen over mediteren.

Misvatting 1: Mediteren kost veel tijd

De aanname dat mediteren veel tijd kost, is een grote misvatting. Je kunt namelijk de voordelen van meditatie al ervaren bij een aantal minuten mediteren op een dag. Of je nu begint met 2, 5 of 10 minuten: elke minuut kan al bijdragen aan een rustige geest en ontspannen lichaam. De duur van een meditatie kun je vervolgens geleidelijk opbouwen. Begin bijvoorbeeld met 2 minuten en doe er iedere dag of iedere week een minuut bij tot je bij een gewenste duur komt. De ene persoon vindt langere meditatiesessies fijn terwijl een ander het juist liever wat korter houdt. Dit is daarom ook een persoonlijke voorkeur. Je hoeft absoluut niet lang te mediteren om de voordelen al te kunnen ervaren. Wat wel extra voordeel geeft, is de consistentie van je practice. Mediteer je bijvoorbeeld iedere dag, dan zul je ook sneller merken dat het mediteren je steeds makkelijker afgaat. 

 

Misvatting 2: Je mag geen gedachten hebben terwijl je mediteert

Het is heel normaal om gedachten te hebben tijdens het mediteren. Het maakt daarbij ook niet uit of je beginner ben of al regelmatig mediteert. Vaak wordt gedacht dat mediteren gaat over je hoofd leegmaken van gedachten. Dit is echter niet waar meditatie daadwerkelijk om draait. Het gaat erom dat je leert accepteren dat de gedachten er zijn, in plaats van ertegen te vechten. Je hoeft niet te stoppen met denken, maar bent je juist meer bewust van de gedachten die voorbijkomen. Je observeert de gedachten zonder er een oordeel over te hebben.

Wanneer gedachten opkomen tijdens het mediteren, kun je deze observeren zonder diep op de inhoud in te gaan. Zie het bijvoorbeeld als wolkjes die langzaam voorbijkomen. In plaats van actief bezig te zijn met de gedachten of te proberen deze weg te duwen, breng je je focus terug naar de meditatie. Wat je kan helpen om meer focus te creëren is het gebruiken van je ademhaling of het herhalen van een mantra.

 

Misvatting 3: Je moet in kleermakerszit zitten tijdens het mediteren

Mediteren kun je op veel verschillende manieren en ook in verschillende houdingen doen. Dat dit alleen maar kan in kleermakerszit, is daarom ook een grote misvatting. Wat belangrijk is bij het mediteren, is dat je een ontspannen houding aanneemt waarin je je goed kunt concentreren. Je kunt zittend mediteren op een stoel, maar je kunt ook een liggende meditatie of zelfs een loopmeditatie doen. Een meditatiekussen is de ideale uitkomst wanneer je zittend mediteert. Met een meditatiekussen kun je zittend mediteren zonder afgeleid te raken door kou van de vloer of last te krijgen van pijnlijke benen door een verkeerde houding. Probeer eens verschillende manieren van mediteren uit en zie wat voor jou het beste werkt.

Naast de juiste houding is de plek of ruimte waar je mediteert een ander belangrijk aspect. Dit kun je het beste doen in een ruimte waar je niet gestoord zult worden en daarom in alle rust kunt mediteren. De juiste omgeving helpt je om je focus te behouden en zorgt ervoor dat je niet snel afgeleid raakt.

 

Misvatting 4: Meditatie is zweverig en alleen voor spirituele mensen

Meditatie wordt veel gebruikt in verschillende spirituele en religieuze tradities. Dit betekent echter niet dat meditatie alleen voor spirituele of religieuze mensen weggelegd is. Iedereen kan mediteren, ongeacht je religie of spirituele voorkeuren. Het is iets persoonlijks wat voor iedereen net een ander doel of een andere reden heeft.

 

Misvatting 5: Meditatie zorgt direct voor ontspanning

Hoewel meditatie tal van voordelen heeft voor het lichamelijke, mentale en emotionele welzijn, is het geen magische oplossing voor alle problemen. De voordelen van meditatie ervaren kan in een paar minuten, maar kan ook veel tijd en consistentie vragen. Dit is dan ook afhankelijk van je persoonlijke doelen bij meditatie. Wanneer je te maken hebt met specifieke problemen kan het ook belangrijk zijn om deze op een andere manier aan te pakken, zoals door middel van therapie.

Waar meditatie je wel bij kan helpen, is het ontwikkelen van vaardigheden die je helpen om met lastige situaties om te gaan. Door regelmatig te mediteren kun je bijvoorbeeld je bewustzijn, energie en veerkracht vergroten. Mentaal kan meditatie zorgen voor een gevoel van kalmte en rust, waardoor je helder en gefocust blijft.

 

 

Meditatie kun je het beste benaderen met een open geest, geduld en consistentie. Begin je meditatie practice met kortere sessies en bouw dit geleidelijk op in de loop der tijd. Dit zal je helpen om het mediteren als beginner onder de knie te krijgen. Daarnaast zijn er ook verschillende tools beschikbaar die je kunnen helpen om het mediteren gemakkelijker te maken zoals meditatie-apps of geleide meditaties. 

Onthoud dat meditatie een persoonlijke practice is. Hoe je meditatie ervaart kan van persoon tot persoon verschillen. Ga eens experimenteren met verschillende meditatie technieken om te ontdekken wat voor jou het beste werkt. Het kost soms wat tijd om je te ontwikkelen in een vaardigheid, zo ook bij meditatie. Begin met kortere meditatie sessies en bouw de duur langzaam op. Je zult na loop van tijd merken dat je je focus makkelijker behoudt en daarbij ook dieper in de meditatie komt. 

Wil je meer leren over mediteren? Bekijk dan eens de pagina over mediteren.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.