Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Mannelijke vs vrouwelijke energie

 • Geplaatst op
 • Door Merel - Superyoga
Mannelijke vs vrouwelijke energie

In ons leven worden we omringd door energieën die zowel mannelijk als vrouwelijk zijn. Mannelijk energie gaat over focus en discipline, waar vrouwelijke energie gaat over ontvangen en de intuïtie. Deze energieën zijn aanwezig in ieder van ons en zijn terug te vinden in elk aspect van ons leven. In deze blog kom je meer te weten over mannelijke en vrouwelijke energieën, de verschillende kenmerken, hoe ze een rol spelen in onze levens, en hoe we een evenwicht kunnen vinden tussen deze twee energieën.

Wat houdt mannelijke en vrouwelijke energie in?

Mannelijke en vrouwelijke energie zijn energieën die we allemaal in ons hebben. Het zijn geen exclusieve eigenschappen van mannen of vrouwen. Wel is er verschil in de balans tussen de twee. De ene persoon kan wat meer mannelijke energie hebben, waar de ander meer vrouwelijke energie heeft. Deze energieën laten polariteiten zien in de wereld en in jezelf. Zo wordt mannelijke energie vaak symbolisch voorgesteld als de zon en vrouwelijke energie voor de maan. Dit is hetzelfde bij yin en yang. Hierbij is yin het vrouwelijke en yang het mannelijke. Ze vertegenwoordigen de tegengestelde kenmerken in onszelf en in het leven.

 

Mannelijke energie

Mannelijke energie staat voor de kenmerken kracht, doelgerichtheid en actie. Dit is de energie die ervoor zorgt dat jij je aan een strakke planning houdt, om je doelen te kunnen bereiken. Het helpt je bij het nemen van beslissingen om vervolgens over te gaan op actie. Mannelijke energie is stabiel en gefocust op één ding.

Dit zijn een aantal kenmerken van mannelijke energie:

 • Doorzettingsvermogen
 • Actie
 • Doelgericht
 • Analytisch
 • Structuur
 • Stabiel
 • Discipline

 

Vrouwelijke energie

Vrouwelijke energie is zacht, intuitief en creatief. Deze energie is cyclisch, in beweging en flexibiel. Daarmee is de vrouwelijke energie een stuk minder voorspelbaar dan mannelijke energie. 

De zijn een aantal kenmerken van vrouwelijk energie:

 • Intuïtief
 • Empathisch
 • Creatief
 • Zacht
 • Flexibel
 • Gevoel
 • Speels

 

Het belang van balans

Wanneer je mannelijke en vrouwelijke energie in de juiste balans zijn, zul je hier in floreren. Het gaat er niet om welke energie belangrijker is, maar eerder hoe je ermee omgaat. Wanneer er geen goede balans is en één van de twee energieën de overhand neemt, kan dit zorgen voor vervelende klachten en obstakels. Teveel mannelijke energie kan ervoor zorgen dat je jezelf teveel druk oplegt. Dit kan leiden tot veel stress of zelfs een burn-out. Wanneer je teveel in je vrouwelijke energie hangt, zorgt dit voor besluiteloosheid. Je mist de discipline om actie te nemen en je doelen te bereiken.

 

Hoe vind je balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie?

Het vinden van evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energie is niet iets wat van de een op de andere dag gebeurt. Het is ook iets wat altijd in beweging is en daarom niet vast staat. Het doel is om hier bewust van te zijn en bij te sturen wanneer dat nodig is. Hier zijn enkele stappen die je kunt nemen om meer balans te creëren:

 1. Bewustzijn

Het begint bij het bewust worden van jezelf en je gedrag. Welke eigenschappen liggen nu op de voorgrond? Is dit meer mannelijke energie, of vrouwelijke energie? Wees je bewust van wanneer je meer vrouwelijke energie omarmt en wanneer je wat meer mannelijke energie gebruikt. 

 1. Luister naar je lichaam

Wanneer er geen goede balans is tussen de twee energieën, zul je dit kunnen merken in je lichaam doordat je last krijgt van spanning of vermoeidheid. Dit kan een signaal zijn dat er op dat moment een disbalans is tussen de mannelijke en vrouwelijke energie. Sta erbij stil en bedenk hoe je voor een betere balans kunt zorgen.

 1. Oefen met mindfulness

Mindfulness draagt bij aan het bewustzijn van jezelf en je lichaam. Door het regelmatig beoefenen van mindfulness zoals het doen van een meditatie, bodyscan of bewust ademhalen, zul je sneller herkennen wanneer je lichaam uit balans is. 

 

Tips om meer mannelijke energie uit te nodigen:

 1. Fysieke activiteiten: wanneer je meer mannelijke energie wilt omarmen, kun je denken aan sporten en krachttraining. Je kunt iedere sport doen die jij leuk vindt, zolang er maar uitdaging in zit en je je spieren nodig hebt.
 2. Creëer structuur: zorg voor meer structuur en discipline in je dagelijkse routines door een strak schema aan te houden.
 3. Doelen stellen: stel duidelijke doelen voor jezelf. Wanneer je specifiek bent in het stellen van doelen, kun je ook de juiste stappen nemen om naar deze doelen toe te werken.
 4. Omarm leiderschap: geef je mannelijke energie de ruimte door meer leiderschap op je te nemen. Dit kan door leiderschapsrollen op je te nemen op werk of een andere omgeving, maar ook door leiding te nemen over je eigen leven.
 5. Stap uit je comfortzone: daag jezelf uit door iets nieuws te doen of leren.
 6. Denk ik oplossingen: werk aan je analytisch denkvermogen, dit helpt je bij het oplossen van problemen.
 7. Vergroot je zelfvertrouwen: zorg voor meer zelfvertrouwen door bewust te zijn van jezelf, je kwaliteiten maar ook je valkuilen.

 

Tips om je vrouwelijke energie te omarmen:

 1. Maak tijd voor selfcare: zorg goed voor jezelf door het uitvoeren van dagelijkse zelfzorg rituelen. Neem lekker een warm bad, doe wat stretches op je yogamat, mediteer of lees een goed boek. 
 2. Luister naar je intuïtie: omarm je vrouwelijke energie door naar je intuïtie te luisteren. Hoe meer je leert te luisteren naar je lichaam, hoe makkelijker je je intuïtie kan herkennen.
 3. Spendeer tijd in de natuur: vrouwelijke energie is zeer verbonden met de natuur. Neem regelmatig een moment om te wandelen door het bos of op het strand. Als bonus kom je ook nog eens helemaal ontspannen weer thuis!
 4. Creativiteit: vind een creatieve activiteit die jij leuk vindt. Dit helpt je om te vertragen en aanwezig te zijn in het huidige moment.
 5. Yoga en meditatie: beoefen yoga en meditatie om in verbinding te blijven met je lichaam en je zachte kant te omarmen. Voornamelijk rustige yogavormen zoals Yin Yoga of Yoga Nidra kunnen je hierbij helpen.
 6. Laat emoties toe: door emoties toe te laten kom je meer in contact met je gevoel. Je creëert de ruimte om emoties te verwerken en zo ook weer los te laten.
 7. Dans: wil je je vrouwelijke energie volledig omarmen? Zet dan regelmatig je favoriete muziek aan en dans! Dansen en beweging helpt je om los te laten en zo meer vrouwelijke energie te omarmen.

 

Het vinden van evenwicht tussen mannelijke en vrouwelijke energieën is een oneindige reis die altijd in beweging zal zijn. Wanneer je stilstaat bij de mannelijke en vrouwelijke energieën in jezelf kun je zorgen voor de juiste balans tussen emotie, intuïtie, actie en het bereiken van je doelen. Bewust werken aan de balans tussen mannelijke en vrouwelijke energie is daarmee een mooie reis van ontwikkeling en persoonlijke groei.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.