Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De betekenis van yin en yang

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
De betekenis van yin en yang

Het symbool van yin en yang kent inmiddels iedereen wel. Maar wist je ook dat dit symbool veel verder gaat dan alleen het gegeven dat ze tegengesteld zijn van elkaar? Er verschuilt een uitgebreide theorie achter dit symbool dat dateert naar de tijd van het Chinese taoïsme. In dit artikel gaan we je vertellen waar yin en yang voor staat en hoe het precies is ontstaan.

Waar staan yin en yang voor?

Yin en yang staan simpel gezegd symbool voor twee tegengestelde energieën die samen harmonie creëren. Yin kan niet bestaan zonder yang en andersom geldt hetzelfde. Dit principe is op veel aspecten in de natuur toepasbaar: zonder dag geen nacht, zonder zon geen maan en ga zo maar door.

De verdeling van zwart en wit in het logo laat mooi zien hoe de twee elkaar nodig hebben en letterlijk in elkaar overvloeien.

De Chinese benaming van het yin yang symbool is Tajitu. Naast de kleuren wit en zwart en de vorm van overloop, werd dit symbool vroeger ook gebruikt om tijd mee aan te duiden. Het symbool kan zo worden ingedeeld dat de vier jaargetijden en tijdstippen kunnen worden afgelezen. Deze is als volgt:

  • Lente - 06.00 uur = aan de linkerkant van het symbool, precies op het midden als je een horizontale lijn zou trekken
  • Zomer - 12.00 uur = recht boven het zwarte puntje in het symbool
  • Herfst - 18.00 uur = aan de rechterkant van het symbool precies op het midden als je een horizontale lijn zou trekken
  • Winter - 24.00 uur = aan de onderkant van het symbool, in de lijn van het witje puntje

Binnen de Chinese geneeskunde en binnen de Feng Shui wordt het Tajitu symbool nog verder uitgediept en zijn er nog veel meer aspecten te verwerken en af te lezen van het symbool.

 

Wat is de oorsprong van yin en yang?

De oorsprong van yin en yang is afkomstig uit China en gaat naar schatting zo’n vijfduizend jaar terug. De eerste vermeldingen over yin en yang die zijn teruggevonden komen uit de I Tjing, ook wel het boek der veranderingen genoemd. De I Tjing is een zeker duizend jaar oud wijsheidsboek, ook wel orakel genoemd, dat afkomstig is uit de Chinese filosofie. Hierin staat beschreven hoe alles op aarde veranderlijk is, hier is ook de theorie van yin en yang op gebaseerd. Je kunt de I Tjing raadplegen met allerlei (levens)vragen en het boek zal antwoorden door middel van symbolen die bestaan uit lijnen die yin en/of yang zijn (dit worden hexagrammen genoemd).

 

Hoe is yin en yang ontstaan?

Yin en yang is ontstaan uit een cirkel met in het midden een punt die Wu Chi heet. De Wu Chi wordt binnen de Chinese filosofie gezien als het begin van alles. De Wu Chi zelf is concreet nog niets, maar bevat wel alle ingrediënten om leven te creëren. De ontwikkeling van de Wu Chi die als het ware door een boost van Qi evolueert naar yin en yang, wordt binnen de Chinese filosofie gezien als hetgeen dat leven op aarde tot stand heeft gebracht.

Afhankelijk van je eigen idee over hoe alles op aarde en de aarde zelf is ontstaan, kun je de theorie van yin en yang vergelijken met het tot stand komen van het verhaal van Adam en Eva, of de theorie van het ontstaan van de Big Bang.

 

Het verschil tussen yin en yang

Het verschil tussen yin en yang wordt in de oorsprong van deze filosofie mooi beschreven als een berg die een zonnezijde en een schaduwzijde heeft. De zonnezijde is yang van aard en de schaduwzijde is yin. Vanuit deze gedachte zijn de tegenstellingen van yin en yang ontstaan. De zonnezijde presenteert de zon en dag, de schaduwzijde symboliseert de maan en de nacht.

Je zult merken dat er in de natuur veel tegenstellingen zijn die elkaar nodig hebben of moeten samenwerken om tot een bepaald eindresultaat of groei te komen. Yang staat voor de mannelijke energie en yin staat hierin voor de vrouwelijke energie.

Een overzicht van tegenstellingen die zijn onder te verdelen binnen yin en yang:

  • Vrouwelijk - mannelijk
  • Donker - licht
  • Zwart - wit
  • Passief - actief
  • Zacht - hard
  • Koud - warm
  • Winter - zomer
  • Water - vuur
  • Lopen - rennen
  • Langzaam - snel
  • Introvert - extravert
  • Mediteren - sporten
  • Begin van een project - het project krijgt vorm en is actief
  • Een zaadje wordt gepland - bloeifase van de plant

Zoals je ziet, is de dualiteit van yin en yang op heel veel processen in het leven toe te passen. Zelfs in ons lichaam is er sprake van een onderverdeling. Binnen de traditionele Chinese geneeswijzen wordt er gewerkt op meridianen waarbij er allerlei verbanden tussen ons fysieke en mentale lichaam worden gelegd. Er wordt zelfs onderscheid gemaakt in organen die yin van aard zijn en organen die yang van aard zijn.

Wist je dat er binnen de Chinese geneeskunde ook onderscheid wordt gemaakt tussen de voorkant en de achterkant van ons lichaam? De voorkant is yin en de achterkant van het lichaam is yang van aard. In ons lichaam vinden er dagelijks verschillende processen plaats die alleen mogelijk zijn door een actie die weer voortkomt uit het één en reageert op het ander, oftewel yin en yang werken samen en komen uit elkaar voort.

 

Yoga in combinatie met yin en yang

Ook binnen de yoga wordt de filosofie van yin en yang meegenomen in verschillende yoga stijlen en oefeningen. Je kunt er bewust voor kiezen om een yoga stijl te beoefenen die yang kwaliteiten heeft als je bijvoorbeeld een laag energieniveau hebt. Yang yoga oefeningen zijn actief en intensiever en zorgen ervoor dat het lichaam weer in beweging komt. Enkele voorbeelden van yoga stijlen die meer yang eigenschappen hebben zijn Bikram Yoga, Ashtanga Yoga en Power Yoga.

Yin yoga oefeningen zijn daarentegen veel kalmer van aard en bevatten minder dynamische bewegingen maar juist houdingen die heel rustig zijn. Andere yoga vormen die yin eigenschappen hebben zijn Yoga Nidra en Yin Yoga.

Je zou kunnen zeggen dat we in het westen meer in een Yang energie leven omdat we vaak een drukke dagbesteding hebben en veel actief bezig zijn gedurende de dag. Afhankelijk van het werk dat je doet kan het zijn dat er veel keuzes gemaakt moeten worden vanuit logica (het verstand) wat meer een yang gerelateerde activiteit is. Aan het einde van de dag als we thuiskomen en tot rust willen komen, keren we meer naar binnen en naderen we de yin energie.

Yoga kan een goed hulpmiddel zijn om bewust je yin en yang energie in het lichaam te reguleren. Wil je helemaal naar binnen keren, start dan eens met een meditatie.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.