Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Extra dikke yogamatten

Filters

Dikke yogamat

Een extra dikke yogamat kan fijn zijn om verschillende redenen. Ondersteuning van gevoelige gewrichten, een warme ondergrond of simpelweg een ondergrond met goede demping ter ondersteuning van alle soorten yoga oefeningen.

Ieder persoon voelt zich prettig op een bepaalde mat. Het belangrijkste is dat je een veilig gevoel hebt en dat je je practice zorgeloos en rustig kunt uitvoeren.

 

Verschillende soorten materiaal

Iedere yogamat die extra dik is biedt een eigen ervaring waarbij het materiaal waarvan de mat is gemaakt bepaalt wat jouw ervaring is. Een groot verschil bestaat tussen verschillende soorten PVC waarbij het belangrijk is om hard en zacht materiaal te onderscheiden. Sticky yogamatjes bestaan in verschillende uitvoeringen van 3 of 4 mm dikte tot ruim 6 mm dikte terwijl het materiaal altijd zacht is en aanvoelt als een soort schuim. Binnen de categorie sticky matjes bestaat weer verschil tussen stevig en extra zacht materiaal. Deze matten kunnen worden gebruikt door alle soorten yogi's en verschillende yogastijlen, maar niet alle yogastijlen. Dynamische en zeer intensieve stijlen behoeven vaak een studio mat welke gemaakt kan zijn van stevig PVC. Extra dikke yogamatten die gemaakt zijn van dit materiaal, zoals de matten uit de Manduka PRO(lite) serie of de studio premium matten, voelen stevig aan en bieden een zeer goede demping. De matten zijn geschikt voor alle yogastijlen en gaan zeer lang mee waardoor het ware studio matten zijn die vaak worden gekozen door ervaren yogi's of door studio's zelf.

Naast PVC bestaan er nog tal van andere materialen die zich vertalen in extra dikke yogamatten. Natuurrubber is een veel gebruikt materiaal door Manduka waarbij de matten in uitvoeringen variëren van nog geen 2 mm tot 5 mm dikte. Een extra dikke yogamat van 5 mm die gemaakt is van natuurrubber voelt een stuk dikker aan dan een mat die gemaakt is van zacht PVC.

Op de yogamatten pagina vind je meer gedetailleerde informatie over de verschillende soorten materiaal.

 

Verschil tussen een yogamat en een fitness mat

Vaak wordt een extra dikke yogamat verward met een fitness of pilates mat. De beste yogamat is een mat die altijd stabiliteit en tegelijkertijd voldoende demping biedt. Een yogamat van 10 mm (1 cm) dik is eigenlijk geen yogamat. Dit soorten matten zijn juist geschikt voor pilates, fitness en grondoefeningen omdat je bij staande yogahoudingen uit balans kunt raken waardoor je stabiliteit verslechtert. Hoe dikker de laag, hoe steviger de mat moet zijn om een goede stabiliteit te kunnen waarborgen. De meeste matten van 1 cm of zelfs 2 cm dik zijn gemaakt van luchtig en zacht materiaal wat lijkt op een sticky mat, of van rubber wat gemakkelijk inzakt als je erop staat. Let er bij het kiezen van een extra dikke yogamat op dat het materiaal stevig genoeg is om voldoende stabiliteit te garanderen.

 

Yogamat extra dik of juist dun, wat past bij jou?

Hoe dikker de mat, hoe zwaarder deze wordt. Als je vooral thuis yoga beoefent of je hebt een fijne yogatas waarin je je mat en andere spullen zoals een yoga blok, riem of handdoek vervoert kun je voor een dikke yogamat kiezen. Heb je een kleine yogatas of neem je je matje graag mee naar allerlei locaties buitenshuis zoals het strand, het park of een plek waar je even over doet om er te komen, dan kan het juist fijn zijn om een lichtgewicht mat te kiezen. In de categorie reis yogamatten vind je allerlei matjes die niet extra dik zijn, maar juist extra dun. De Manduka eKO SuperLites matjes kun je zelfs opvouwen waardoor je ze altijd gemakkelijk kunt vervoeren. De kwaliteit van een dunnere mat doet niet onder van een dikkere mat, het verschil zit vooral in demping en warmte-isolatie.

 

Wat past bij jou?

Een extra dikke yogamat biedt aan iedereen voordelen. Je voelt je extra zeker en je kunt je oefening nog beter uitvoeren. De meeste extra brede en extra lange yogamatten zijn meestal ook extra dik. Vind je het prettig om een bredere of langere mat te hebben om niet naast, voor of achter je mat te belanden tijdens een oefening? Kies dan voor een langere of bredere mat en profiteer tevens van de extra dikte.

 

Bewaaradvies

De meeste dikke yogamatten zijn duurder dan dunne matten. Dit komt omdat er meer materiaal wordt gebruikt tijdens de productie. Hierdoor wordt de mat in het geval van stevig PVC of natuurrubber ook een stuk zwaarder en een zware yogamat vereist een goed onderhoud om hem in goede staat te houden. Leg de mat bijvoorbeeld nooit gedeeltelijk op een rand omdat er dan een afdruk in de mat kan ontstaan. Rol je mat het liefst op nadat deze volledig schoongemaakt en opgedroogd is en berg de mat op in een tas of leg deze horizontaal op de grond of andere opbergplek. Met behulp van yogamat elastieken houd je de mat stevig opgerold. De hoekjes blijven op deze manier ook mooi en gaan niet krullen.

Ben je op zoek naar een ander formaat yogamat?

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.