Meditatiekussens

Filters

Lotus Meditatiekussen eco olijfgroen rond - Lotus
Bestseller
Lotus Meditatiekussen eco vibe rond - Lotus
Bestseller

Meditatiekussens

Tijdens een meditatiesessie, low-impact yogales in combinatie met een yogamat of een mindfulness training is het belangrijk dat je goed in je concentratie kunt komen en hier in kunt blijven zonder afgeleid te worden door de omgeving. Een koude grond is niet ideaal en een dunne deken of handdoek is niet voor iedereen weggelegd, helemaal niet als je net begonnen bent. Met een meditatiekussen of yoga kussen kun je alle kanten op: van yogasessies tot mindfulness trainingen maar ook rustgevende momenten van meditatie. Met een meditatiekussen, in combinatie met eventueel yoga sokken, ben je verzekerd van een zachte en isolerende ondergrond en een comfortabele sessie!

 

Wat is een meditatiekussen?

Een meditatiekussen is een speciaal kussen om te gebruiken tijdens het doen van mediatieoefeningen. De kussens zijn meestal rond of hebben de vorm van een halve maan en zijn door hun vulling verzwaard en stevig. Dit zorgt voor een betere houding tijdens het doen van de oefeningen, waardoor je comfortabeler zit en het langer volhoudt. Ook hebben de kussens vaak een handvat aan de zijkant, waardoor je ze makkelijk verplaatst.

 

Waarom zou je een meditatiekussen gebruiken?

Een meditatiekussen gebruik je om op te zitten tijdens een yogasessie of meditatieoefening, zodat je langdurig in een rechte houding kunt blijven zitten en je ruggengraat volledig in één lijn staat. Als je dit zonder yoga kussen doet en je hebt niet zeer veel ervaring dan kun je al snel last krijgen van je rug, waardoor je niet langer in de houding kunt blijven zitten. Bij Yin Yoga is dit belangrijk, omdat je langdurig in een houding blijft zitten en deze niet wilt onderbreken. Naast hulpstuk om op te zitten, kan een meditatiekussen dezelfde rol vervullen als een yoga blok waarbij het je lichaam in bepaalde houdingen ondersteunt. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een heup opener waarbij je een been volledig uitstrekt, kan het fijn zijn om het kussen onder je scheenbeen te leggen, zodat je daar van de nodige ondersteuning geniet. Hetzelfde geldt voor ondersteuning onder de borst, rug of andere lichaamsdelen.

Verschillende yoga docenten nemen in een yogales meditatie op als onderdeel, bijvoorbeeld om de les mee te openen. Een meditatiekussen is dan een belangrijk onderdeel zodat je in je concentratie kunt komen in de juiste houding waarbij je ruggengraat weer volledig recht is.

Heb je gevoelige darmen en wel eens last van je buik tijdens een yogales? Dan kan een kussen ook heel fijn zijn om tijdens de afsluitende savasana op je onderbuik te leggen zodat je zenuwstelsel in je darmgebied tot rust komt door de warmte die het kussen afgeeft.

 

Hoe moet je zitten op een meditatiekussen?

De meeste mensen zitten in een halve lotus houding op het meditatiekussen. Deze houding is ook wel bekend als de kleermakerszit. Als je meer ervaring hebt met yoga of een stuk leniger dan de meesten bent dan kun je misschien ook wel in een volledige lotus houding zitten. In dat geval is een meditatiekussen in veel gevallen niet meer nodig en kun je op de grond prima zitten zonder hulpstuk.

Als alternatief kun je ook op je knieën zitten en de werven van je voeten plat tegen de grond leggen. Dit kan een pittige houding voor je knieën of enkels zijn en daarom kun je het meditatiekussen tussen je benen schuiven zodat je op het kussen komt te zitten.

 

Hoe kies je een meditatiekussen?

Een meditatiekussen kiezen is iets wat van verschillende factoren afhangt: de vorm, de hoogte, de kleur, de prijs maar ook het materiaal is belangrijk. Je kunt een meditatiekussen in allerlei soorten en uitvoeringen kopen. Het materiaal bepaalt in veel gevallen de uitstraling van het kussen. Zo ziet een meditatiekussen gemaakt van jute of hennep er heel anders uit dan een variant die gemaakt is van katoen of wol. Ieder materiaal voelt verschillend aan waarbij het ene heel zacht aanvoelt en het andere juist weer heel stevig.

Alle materialen die je bij Superyoga vindt zijn van zeer hoge kwaliteit en garanderen een lang leven van het kussen.

 

Waar moet een meditatiekussen aan voldoen?

Een goed meditatiekussen moet voldoen aan een aantal eisen om er goed gebruik van te kunnen maken en er zo lang mogelijk plezier van te hebben. Zo moet het materiaal waarvan het kussen is gemaakt slijtvast zijn en de hoes het liefst afneembaar zijn, zodat je deze makkelijk kunt wassen. Ook moet het kussen een bepaalde hoogte hebben en gevuld zijn met het juiste materiaal.

 

Wat zit er in een meditatiekussen?

Meditatiekussens zijn meestal gevuld met boekweitdoppen, ook wel boekweitkaf genoemd, wat de buitenste schillen zijn van de boekweitvrucht. Dit materiaal zorgt ervoor dat de kussens stevig zijn, maar zich tegelijkertijd ook aanpassen aan je lichaam, waardoor je er extra comfortabel op zit. Het voordeel van boekweitkaf is dat het geurloos is en geen insecten aantrekt. De doppen zakken na verloop van tijd iets in. Dus wanneer je graag weer steviger of hoger wilt zitten, adviseren we om het kussen open te ritsen en het boekweitkaf in de binnenhoes te vervangen.

 

Welke vormen meditatiekussens zijn er?

Er zijn verschillende vormen meditatiekussens: het ronde formaat, een halve maan (sikkelvorm), hoog of laag. Op een meditatiekussen in halve maan vorm heb je voldoende ruimte voor een comfortabele kleermakerszit of lotushouding. Doordat deze kussens schuin aflopen worden je bekken, onderrug en dijen bovendien extra ondersteund.

 

Hoe hoog is een meditatiekussen?

De hoogte van een meditatiekussen kan verschillen en hangt af van wat jij prettig vindt, maar gemiddeld zijn de kussens 13 tot 15 cm hoog. Zeker wanneer je lang bent, net begint met yoga en meditatie, niet zo lenig bent of snel last hebt van je gewrichten, is een hoger kussen prettig. Is het kussen na verloop van tijd wat ingezakt of ben je niet meer tevreden met de hoogte? Dan kun je dit aanpassen, doordat je zelf bepaalt hoeveel vulling je in het kussen doet. Als je er wat vulling uithaalt wordt het kussen minder hoog en dankzij de navulzakken 100% zuiver boekweitkaf kun je de meditatiekussens ook meer vullen, waardoor je hoger komt te zitten. Zo stem je het kussen af op jouw wensen en behoeften en koop je nooit een product dat niet voldoet.

 

Hoe onderhoud je een meditatiekussen?

Het onderhouden van een meditatiekussen is dankzij de afneembare hoes heel eenvoudig, waardoor je altijd geniet van een schoon en fris ruikend kussen. Je kunt de buitenkant van het kussen afnemen met een kledingroller of borstel waardoor deze er altijd fris uit blijft zien. Na een intensieve sessie of na meerdere keren gebruiken, kun je de buitenste hoes ook op 30 graden wassen bij soortgelijke kleuren. De binnenste hoes waar de vulling in zit, mag niet worden gewassen.

 

Thuis of in de studio

Onze yoga kussens worden vaak gekozen door studio’s vanwege de hoogstaande kwaliteit, maar kunnen ook perfect thuis worden gebruikt als je behoefte hebt aan een fijne ondergrond tijdens het mediteren of het uitvoeren van andere oefeningen. Een meditatiekussen weegt meestal tussen 2 en 3 kg en is daardoor gemakkelijk te verplaatsen. Een rustige yogasessie of meditatie is niet compleet zonder de juiste spullen: een yoga deken en meditatiekussen mogen niet ontbreken. Vind je een goede hygiëne belangrijk? Dan kun je je meditatiekussen ook meenemen naar de studio of sportschool!

 

Ook op zoek naar andere meditatie producten?

Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.