Yoga op het strand

Yoga op het strand

Door: Cerise - Superyoga

Wat is Strand Yoga?

Strand Yoga is het uitvoeren van een yoga practice op het strand. Je ligt heerlijk met je yogamat op het zand met uitzicht op de golvende zee. Net als Sup Yoga geeft de omgeving van het strand een extra rustgevende dimensie aan je yoga practice.

Een yoga sessie op het strand versterkt de elementen van het naar binnen keren en contact maken met je innerlijke zelf en de natuur. De yoga oefeningen die worden uitgevoerd in een sessie op het strand worden doorgaans door de docent aangepast op de temperatuur van de betreffende dag. Op een koudere dag zullen er bijvoorbeeld meer dynamische oefeningen worden ingezet zodat het lichaam goed kan opwarmen. Op een warmere dag bestaat de sessie uit zachtere yoga oefeningen.

Wist je dat Strand Yoga het fijnste is om uit te voeren in de vroege ochtend op een niet al te warme dag? Er wordt vaak gedacht dat het tenminste rond de twintig graden moet zijn om een fijne yoga les op het strand te ervaren. Echter is yoga op het strand niet zo comfortabel meer op een warme dag omdat je lichaam al snel klam gaat aanvoelen door het bewegen. De ideale temperatuur is zo rond de zeventien graden, bij een dag met veel wind en regen gaan de yoga lessen meestal niet door.

 

Wat zijn de voordelen van Yoga op het Strand?

De effecten van Yoga op het strand zijn dat je onder andere direct kunt aarden met je voeten in het zand. Het is een perfect moment om bewust contact te maken met de natuur. Het zien, ruiken en horen van de zee werkt op veel mensen kalmerend en geeft een rustgevend en voldaan gevoel.

Een ander groot voordeel van yoga op het strand is dat je lichaam wat extra vitamine D kan opvangen. Door het klimaat in Nederland hebben de meeste mensen al snel een tekort aan vitamine D.

  • Verbetert de lichamelijke balans;
  • vergroot je bewustzijn;
  • stimuleert de focus;
  • je kunt direct contact maken met de natuur;
  • de zee zorgt voor een kalmerend effect op lichaam en geest;
  • is goed voor de ademhaling;
  • stelt je in staat om je lichaam sneller warm te krijgen.

 

Strand Yoga, voor wie?

Strand Yoga is geschikt voor iedereen die het fijn vindt om in de buitenlucht actief te zijn. Het is niet nodig om al een bepaald niveau te hebben, voor zowel de beginnende yogi als de ervaren yogi is het fijn om yoga op het strand te doen.

Voor de surfers onder ons is Strand Yoga een aanrader! Je kunt een yoga sessie op het strand inzetten als warming-up voordat je gaat surfen. Of je kunt juist na het surfen een yoga les volgen als cooling down. Bij zowel yoga als surfen werk je op spiergroepen die veel gebruikt worden, het beoefenen van beide kan een positief effect hebben op je yoga en surf sessie.

 

Hoe bereid ik mezelf voor op een Strand Yoga les?

Omdat een yoga les op het strand net even anders is, doe je er goed aan om je les goed voor te bereiden. Houd rekening met de volgende zaken:

Zorg voor een goede yogamat.
Een yogamat die je gemakkelijk mee kunt nemen is een aanrader. Het verschilt per yoga school maar bij een yoga les op het strand is het vaak nodig om zelf een matje mee te nemen. Een travel yogamat is een handige optie, deze matten zijn licht in gewicht en sommige kun je zelfs opvouwen in plaats van oprollen. Zo neem je het matje makkelijk mee zonder gedoe.

Een yoga handdoek.
Je kunt ter vervanging van een yogamat ook kiezen voor een yoga handdoek. Met een yoga handdoek heb je voldoende grip en geen gedoe met een mat die je moet vervoeren als je misschien wat langer moet reizen naar het strand.

Kies een handige yoga tas waar alles in past.
Bedenk van tevoren in welke tas je al je spullen het handigste kunt vervoeren. Als je weet wat je allemaal mee wilt nemen, kun je eventueel kijken naar een speciale yoga tas.

Neem een flesje water mee.
Zorg ervoor dat je goed gehydrateerd blijft op het strand. De combinatie van het bewegen en buiten zijn kunnen ervoor zorgen dat je sneller dorst krijgt.

Kleed je goed.
Doorgaans wordt geadviseerd om je in laagjes te kleden zodat je, als het warm wordt, makkelijk een laagje kleding uit kunt trekken. Het weer is tenslotte veranderlijk en op deze manier kun je hier goed op anticiperen.

 

Aanbevolen productseries

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.