Gratis verzending vanaf €40
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
20.000+ tevreden klanten

Verbeter zelf de grip van je yogamat

  • Geplaatst op
Verbeter zelf de grip van je yogamat

Heb je een yogamat die naar je gevoel te glad is en niet genoeg grip biedt waardoor je je oefeningen niet optimaal kunt uitvoeren? Lees onderstaande 7 tips en verbeter de grip voor een betere practice!

Heb je een yogamat die naar je gevoel te glad is en niet genoeg grip biedt waardoor je je oefeningen niet optimaal kunt uitvoeren? Het is mogelijk om je yogamat zelf stroever te maken als deze niet aan je wensen voldoet. Voordat je onderstaande maatregelen neemt kun je bij de aanschaf van een yogamat al een groot deel van dit probleem voorkomen, aangezien niet iedere mat geschikt is voor elke yogastijl.

 

Beginnende gebruikers die een extra veilig gevoel willen beginnen vaak met een sticky mat (door het plakken) of een mat gemaakt van TPE (100% milieuvriendelijk en licht plakkerig) en later, na intensiever gebruik en het uitvoeren van meer geavanceerde oefeningen, kiezen zij voor een premium yogamat. In tegenstelling tot de sticky en TPE matten, zijn deze matten niet plakkerig waardoor dynamische stijlen zoals Power yoga en Ashtanga Yoga kunnen worden beoefend omdat je je beweging vloeiend kunt afmaken en je flow niet wordt onderbroken. Wij adviseren dan ook om je van te voren goed te verdiepen in welke yogamat geschikt is voor welke stijl voordat je een keuze maakt. Bij twijfel is het raadzaam om deskundig advies te vragen (info@superyoga.nl) om naar alle tevredenheid je practice uit te voeren.

 

Heb je na het maken van je keuze alsnog het gevoel dat je te veel uitglijdt en geen goede grip hebt? Volg één of meerdere van onderstaande 7 tips en verbeter direct de grip van de mat voor een optimaal resultaat.

 

Tip 1: 50/50 oplossing van water en azijn

Je kunt zelf meer grip creëren door een 50/50 oplossing van water en azijn te maken en je yogamat hiermee flink schoon te schrobben. Laat de mat vervolgens geheel uitgerold drogen. Deze tip is van toepassing op niet-sticky matten.

 

Tip 2: Zeezout

Strooi grof zeezout over het oppervlak van de mat en scrub de yogamat stevig met een vochtige doek of spons. Hiermee ‘breekt’ de structuur van de mat waardoor er meer grip ontstaat. Deze tip is van toepassing op niet-sticky matten.

 

Tip 3: Gebruik de yogamat vaker

De praktijk leert dat de yogamat na een langer en intensiever gebruik vanzelf stroever wordt. Met andere woorden: de beste manier om een anti-slip mat te krijgen is door zo veel mogelijk tijd op je mat door te brengen!

 

Tip 4: Yoga handdoek

Transpiratie is een veelvoorkomende oorzaak van gladheid. Heb je hier zelf last van of doe je bijvoorbeeld aan Bikram yoga? Gebruik een yoga handdoek om transpiratie op te vangen. De yoga handdoeken worden stroever en bieden meer grip als ze vochtig zijn en voorkomen uitglijden! Een bijkomend voordeel is dat je je yogamatje minder vaak hoeft schoon te maken, de handdoek stop je simpelweg in de wasmachine.

 

Tip 5: Was goed je handen

Bij transpireren komen vaak stoffen op de mat zoals resten van bodylotion, handcrème of olie. Deze maken de mat glad en kunnen in het materiaal van de mat trekken. Zorg er in ieder geval voor dat je voor de yoga sessie goed je handen wast.

 

Tip 6: Onderhoud van je yogamat

Om je yogamat stroever te maken of stroef te houden is het van belang dat je de yogamat niet wast met zeep of ander vloeibaar wasmiddel. Natte en vochtige matten waarop zeepresten zijn achtergebleven worden veel sneller glad. Dit is lastig om daarna weer te herstellen. Wil je je yogamat schoonmaken? Doe dit dan aan de hand van deze tips. Bewaar de mat vervolgens op een donkere en droge plaats.

 

Tip 7: Geduld en oefenen, oefenen, oefenen…

Tenslotte creëer je een goede grip niet zomaar, hier is enige training en ervaring voor nodig. Door oefeningen perfect uit te voeren en je volledig te concentreren op je handen, voeten en spieren leer je vanzelf om meer grip te creëren, ook op een vochtige mat. Een aantal docenten wereldwijd zijn van mening dat je zelfs grip kunt krijgen op bij wijze van spreken een gladde spiegel, omdat grip ‘krijgen’ hoort bij de oefening.

 

Mocht je na verloop van tijd nog steeds geen gewenste grip ervaren, laat het ons dan weten. Wij helpen je graag verder zodat je je practice perfect kunt uitvoeren.

 

 

 

Gratis verzending vanaf €40
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
20.000+ tevreden klanten