Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Nachtschade groenten: waar moet je op letten?

 • Geplaatst op
Nachtschade groenten: waar moet je op letten?

Lang niet iedereen is zich bewust van wat hij of zij eet. Heb jij wel eens gehoord van nachtschade groenten? Ontdek welke groenten tot deze familie behoren en wat de mogelijke risico's zijn!

Lang niet iedereen is zich bewust van wat hij of zij eet. Jezelf bewust zijn van wat je eet en wat voor effect het op je lichaam heeft, is prettig en kan de nodige voordelen bieden zoals bijvoorbeeld meer kennis en weten wat je kunt doen als je te maken krijgt met een allergische reactie of overgevoelige reactie in je lichaam. Eerder hebben we gluten en tarwe uitgelicht, in dit artikel gaan we dieper in op nachtschade groenten.

De nachtschade familie (solanaceae) bestaat uit meer dan 1.500 soorten planten. Ze heten zo omdat ze graag in de schaduw groeien en de bloemen van sommige planten in de nacht gaan geuren. De meeste planten zijn onbekend, maar een aantal is wél bekend:

 • Witte aardappels
 • Paprika
 • Aubergine
 • Tomaten
 • Pepers
 • Okra
 • Kruisbessen
 • Tabak

 

Gevaarlijk of niet?

De overtuiging bestaat dat nachtschade vruchten gevaarlijk voor je gezondheid zijn. Wetenschappelijk is dit nooit bewezen, maar persoonlijke studies en ervaringen leren dat dit wel mogelijk is. Officieel wordt aangeraden om nachtschade groenten te vermijden als je een auto-immuunziekte, een darmaandoening of een gevoelig verteringsysteem hebt omdat de stoffen in de nachtschade groenten voor irritatie en triggeren van het immuunsysteem kunnen zorgen.

Dat de nachtschade familie giftig is, is een feit. Zo is de meest giftige variant ‘wolfskers’ (belladonna) dodelijk voor mensen als je 10-12 bessen zou eten.

De alkaloïden (chemische samenstellingen) in nachtschade groenten zijn de stoffen die voor irritatie en gevaar kunnen zorgen. De belangrijkste alkaloïden zijn solanine (in groene aardappelen en als ‘tomatine’ in tomaten), nicotine (kleine hoeveelheden die niet verslavend zijn) en capsaïcine (waardoor pepers pittig zijn) vormen een natuurlijke afweer tegen insecten waardoor ze simpel gezegd giftig zijn. In de voor mensen eetbare nachtschade groenten zit echter een kleine hoeveelheid van deze alkaloïden en deze bevinden zich voornamelijk in de stelen en bladeren waardoor ze doorgaans geen problemen opleveren voor je gezondheid.

Bij sommige dieren (o.a. muizen, koeien, paarden) is wel bekend dat het eten van nachtschade groenten ervoor zorgt dat calcium niet in de botten maar in het zachte weefsel wordt opgenomen met pijnlijke gewrichten en reuma tot gevolg.

 

Wat kan er gebeuren?

Als je een reactie krijgt, is het meestal ontsteking gerelateerd: pijnlijke gewrichten, een rood wordende huid maar ook een pijnlijke vertering, een opgeblazen gevoel en kwalen als eczeem kunnen volledig worden veroorzaakt door nachtschade groenten. Als je last hebt van vergelijkbare kwalen dan kan het de moeite zijn om alle nachtschade groenten een maand lang uit je dieet te schrappen. Zo kun je jezelf op een simpele manier testen op overgevoeligheid.

 

Niets aan de hand!

Gelukkig zijn de meeste mensen niet gevoelig of allergisch voor nachtschade groenten en kun je als je nergens last van hebt, lekker genieten van de voordelen van deze groenten. Ze bevatten namelijk veel meer dan alkaloïden! Zo zitten paprika’s en pepers bijvoorbeeld vol antioxidanten en nog meer gezonde stoffen waar je lichaam heel blij van wordt.

Door groene plekken en uitlopers ruim weg te snijden uit aardappels en geen groene tomaten te eten, kun je zelf de hoeveelheid alkaloïden omlaag brengen die je binnen krijgt.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.