Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Hoe moet je mediteren?

  • Geplaatst op
  • Door Lennart - Superyoga
Hoe moet je mediteren?

Met mediteren zet je de wereld even stil in je hoofd. Door dit regelmatig te doen creëer je rust, focus en geluk. Lees hier enkele tips hoe je van mediteren een gewoonte maakt in je dagelijks leven en om tot volledige ontspanning te komen.

Tegenwoordig kunnen de ontwikkelingen in de wereld niet snel genoeg gaan, waardoor het lijkt alsof we steeds minder tijd hebben voor alles. Het moet steeds sneller en beter. Dit alles zorgt voor onrust in ons hoofd, door je af te sluiten neem je tijd voor jezelf en kun je dit in goede banen leiden. Vergelijk dit proces met de batterij van je telefoon die je zo nu en dan moet opladen, met mediteren laad je je eigen lichaam op.

Er zijn veel verschillende soorten meditaties die je kunt doen, bijvoorbeeld stilte meditaties of geleide meditaties. Er zijn mensen die vasthouden aan één type meditatie maar er zijn ook mensen die switchen. Zo kun je bijvoorbeeld in de ochtend een stilte meditatie doen en in de avond een geleide meditatie. Waar het op neer komt is dat het voor ieder persoon anders is en dat je het beste het een en ander kunt uittesten. Dan merk je vanzelf waar je je prettig bij voelt en vind je uiteindelijk de juiste balans.

Lees hieronder enkele tips hoe je van mediteren een gewoonte maakt in je dagelijks leven en om tot volledige ontspanning te komen:

 

Tip 1: Laat het gebeuren

Het is goed om te weten dat mediteren niet een bepaald trucje is dat je even leert. Het is een proces van ups en downs en na een langere periode zal je merken dat je er steeds beter in wordt. Ga dus niet focussen op of je het goed doet of niet, want daardoor roep je alleen maar negatieve en onrustige gedachten op. Hierdoor kom je niet tot een diepe rust. De beste tip is: laat het gebeuren. Soms ben je nu eenmaal onrustig omdat er veel speelt, laat deze gedachten opkomen en weer gaan. Houd ze niet tegen, want dan richt je daar je focus op. Laat ze als het ware los in je hoofd zonder ze te beoordelen en erover na te gaan denken. Breng vervolgens je aandacht weer naar je ademhaling waardoor je weer in het ‘hier en nu’ terecht komt. Beetje bij beetje kom je tot een steeds diepere ontspanning. Er is één regel bij het mediteren die je moet onthouden: je kunt het niet fout doen, iedere meditatie die je doet is goed.

 

Tip 2: Kies vaste momenten uit

Wat je vaak ziet gebeuren is dat mensen heel enthousiast starten met mediteren maar dat het na verloop van tijd steeds ietsje minder wordt totdat je het uiteindelijk helemaal niet meer doet. Mediteren kost nu eenmaal tijd, maak daarvoor ruimte vrij in je agenda. Sta bijvoorbeeld een half uur (of uur) eerder op zodat je eerst kunt mediteren voordat je aan je dagelijkse dingen begint. In het begin is het even lastig, maar je went eraan. Je kunt ook in de avond een half uur eerder naar bed gaan als je vindt dat je meer slaap nodig hebt. Het meest ideale is om in de ochtend een meditatie te doen en voordat je gaat slapen. Maak er een gewoonte van, na twee á drie maanden is het een automatisme geworden. Heb je hier moeite mee? Begin dan met 5 minuten per keer en bouw dit rustig op. Maak er geen verplichting van omdat het moet, maar omdat je het wilt. Overigens door te mediteren in de avond slaap je beter waardoor je uitgerust wakker wordt. Op deze manier hoef je dat half uurtje niet eens te compenseren!

 

Tip 3: Ademhaling

Ademhaling is een belangrijk onderdeel bij mediteren. Je kunt je gedachten maar op één ding tegelijk focussen. Door je gedachten naar je ademhaling te brengen ontstaat er rust. Zorg altijd dat je langer uitademt dan inademt, bijvoorbeeld 2 seconden in en 4 seconden uit. Als je dit een aantal keer herhaalt zul je merken dat dit proces automatisch gaat en dat je gedachten niet meer op je ademhaling gericht zijn maar dat je aan niets denkt. Vaak gaan je handen en voeten op een gegeven moment tintelen waardoor het lijkt alsof je zweeft. Je neemt als het ware afstand van je lichaam. Dit is de ideale situatie, want als je deze staat bereikt dan ben je volledig ontspannen en weet je zeker dat je op de goede weg zit.

 

Tip 4: Houding

Een comfortabele houding helpt je om tot een diepere ontspanning te komen. Er zijn verschillende houdingen die je kunt aannemen, maar het beste is om rechtop te zitten met een rechte rug op een meditatiekussen, stoel of rand van je bed. Je kunt ook gaan liggen op bijvoorbeeld een yogamat met eventueel een yoga deken, het ligt er maar net aan welke vorm van meditatie je doet. Dit is dus per persoon verschillend, het gaat erom dat je volledig ontspannen kunt zijn op dat moment. Zorg er ook voor dat je kleding aan hebt die niet te strak zit, voor een comfortabel gevoel.

 

Aanbevolen producten om fijn te mediteren:

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.