Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De 5 voordelen van kinderyoga

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
De 5 voordelen van kinderyoga

Yoga heeft niet alleen voor volwassenen veel voordelen, ook voor kinderen heeft yoga veel te bieden. Zo klein als dat ze zijn kunnen kinderen op jonge leeftijd al stress ervaren. Andere gevoelens als onzekerheid en zich niet goed kunnen concentreren zijn vaak al goed zichtbaar bij een kind. Hier kun je met kinderyoga al vroeg op een positieve manier op inspelen.

Wat is kinderyoga?

Kinderyoga is net als voor volwassenen een vorm van lichaamsbeweging waarbij onder andere ontspanning en bewustwording van lichaam en geest centraal staan. Een yogales voor kinderen bestaat uiteraard niet uit dezelfde intensiteit en structuur als een les voor volwassenen.

Tijdens een kinderyoga les ligt de focus op het hebben van plezier en ontspanning. De asana’s die tijdens kinderyoga, peuteryoga of een verglijkbare vorm worden gehanteerd zijn afkomstig uit de klassieke Hatha Yoga.

Op een speelse en informele manier worden verschillende yoga houdingen uitgevoerd. Je kunt ervoor kiezen om je kind op een kinderyoga les te zetten bij een yogaschool. Of je kunt zelf thuis samen met je kind, specifieke kidsyoga oefeningen uitvoeren. Zo heb je ook een extra quality time momentje met je kind.

 

Waarom is yoga goed voor kinderen?

Yoga voor kinderen is goed omdat het ze helpt om van spanningen in zowel het lichaam als in het hoofd af te komen. In hun jonge leventjes kunnen er al verschillende stressfactoren zijn die zich gaan nestelen in het lichaam of in hun hoofd door te piekeren over bijvoorbeeld het goed moeten presteren door verwachtingen van anderen zoals ouders/ verzorgers, vriendjes en vriendinnetjes. Ook op school is er vaak al sprake van prestatiedruk.

 

5 voordelen van kinderyoga

Yoga voor kinderen kan ontzettend veel voordelen hebben waar een kind baat bij heeft. Hieronder nemen we vijf belangrijke voordelen met je door.

1. Bevorderen van de creativiteit

De creativiteit van peuters kan bevorderd worden door het uitoefenen van peuteryoga. Dit komt omdat yoga zorgt voor rust in het hoofd wat een positief effect op de hersenen heeft. Het gevolg hiervan is dat er automatisch ruimte vrij komt voor ideeën en dus creativiteit. Kinderen kunnen soms geblokkeerd raken in hun fantasie omdat ze al van alles moeten.

2. Beter concentratievermogen

Een slechte concentratie is soms al heel goed zichtbaar bij een kind. Om blokkades rondom dit thema te voorkomen of te verminderen kun je hier met kidsyoga al vroeg op inspelen.

Tijdens het uitvoeren van de oefeningen krijgen de hersenen een signaal dat ze zich moeten focussen op het uitvoeren van de oefeningen. Hierdoor gaat een kind zich automatisch bewuster focussen. Op deze manier leert een kind om zijn hoofd leeg te maken en zich beter te kunnen concentreren. De overstap naar mediteren zal voor een kind organisch verlopen doordat sommige yoga oefeningen al een meditatief tintje hebben.

3. Meer zelfvertrouwen en bewustwording

De verschillende oefeningen en meditaties zorgen ervoor dat een kind bewuster van zijn eigen lichaam wordt, dat is ook belangrijk voor het zelfvertrouwen. Het uitvoeren van de yoga houdingen vraagt focus en geduld van een kind waardoor er een gevoel van zelfvertrouwen en bewustwording ontstaat zodra de houdingen met succes worden uitgevoerd.

4. Beter om kunnen gaan met druk

Door kinderyoga of peuteryoga te beoefenen stel je een kind in staat om beter met druk om te gaan. Een kind ervaart meer ontspanningsmomenten door yoga waardoor hij of zij ook beter weet hoe te ontspannen wat als gevolg heeft dat je beter met stress om kunt gaan. De hersenen schieten minder snel in de stress modus.

5. Bevordert de nachtrust

Doordat kidsyoga zorgt voor meer rust in het systeem van een kind is het niet gek om te bedenken dat dit mogelijk ook een positief effect kan hebben op de nachtrust.

Sommige kinderen hebben op bepaalde leeftijden moeite met bijvoorbeeld inslapen of ze worden midden in de nacht wakker. Door regelmatig yoga te doen of zelfs een paar oefeningen uit te voeren voor het slapen gaan, zou het zomaar kunnen dat je kind beter kan slapen.

 

De juiste voorbereiding

Je kunt om je kind te stimuleren gebruik maken van verschillende yoga en meditatieproducten. Zo zijn meditatiekussens en meditatiematjes hele fijne producten die een comfortabele ondergrond bieden. Ook geschikt voor kinderen is een travel bolster, deze kleine bolstertjes kun je onder je kindje leggen ter ondersteuning van het lichaam. Door met hulpmiddelen te werken zorg je voor een goede voorbereiding en versterk je hiermee de speelsheid van een kinderyoga sessie.

Elk kind is uiteraard anders en eigen, je weet als ouder/verzorger zelf aan te voelen wat een goed moment is om te starten met kinderyoga. In principe wordt yoga voor kinderen door yogastudio’s doorgaans aangeboden bij een leeftijd vanaf ongeveer 4 jaar tot maximaal 12 jaar.

Doe je liever een yogasessie vanuit huis met je kindje? Ook dat is heel goed mogelijk, check online de mogelijkheden en informeer jezelf zo goed mogelijk voor een goede en verantwoorde yoga sessie.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.