Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Critical Alignment Yoga: de kern

 • Geplaatst op
 • Door Mascha - Superyoga
Critical Alignment Yoga: de kern

Heb je pijn die ontstaat door RSI, rugklachten, verkeerde houding of andere ongemakken dan is Critical Alignment Yoga (CAY) een zeer effectieve manier om de pijn te verminderen. CAY helpt je bij het verlichten van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat.

Vandaag de dag zijn er veel mensen die een zittend of juist staand beroep hebben. Hierdoor wordt de boven en onderrug als snel chronisch verkeerd belast. Zonder dat je het echt in de gaten hebt zit je al snel met een kromme rug achter je computerscherm of staar je uren naar je mobiele telefoonscherm in een verkeerde houding. Critical Alignment Yoga helpt je bij het verlichten van klachten gerelateerd aan het bewegingsapparaat.

 

Hoe werkt Critical Alignment dan?

Critical Alignment is een technische vorm van bewegen. Het is een methode die de nadruk legt op het verschil tussen bewegingsspieren (bijvoorbeeld de armen en benen) en de houdingsspieren, de dieper gelegen spieren rond de wervelkolom en gewrichten. Critical Alignment is gebaseerd op het idee dat de bovenrug recht moet zijn in plaats van gebogen.

Bewegingsspieren kunnen spanning vasthouden, terwijl de houdingsspieren juist de neiging hebben te verslappen. Deze disbalans kan ervoor zorgen dat je allerlei klachten en beperkingen ervaart. Critical Alignment Yoga kan de balans tussen deze twee spiergroepen weer herstellen waardoor er geen spanning meer is tussen deze twee groepen.

Door het ontladen van spanning en stijfheid met behulp van tools ontstaat er ontspanning in de diepere lagen van de spieren en kunnen botstructuren weer de juiste plek gaan aannemen. Ook de spieren kunnen zich herstellen en weer de natuurlijke functie aannemen.

Maar behalve het verminderen van spanning heeft Critical Alignment Yoga ook andere voordelen; beweeglijkheid, meer kracht en een betere coördinatie. Maar ook de verbinding met jezelf. Alle onderdelen komen bij elkaar waardoor er ruimte ontstaat om stilte te ervaren. En hiermee is de cirkel rond want vanuit de stilte kun je bewust de houding aannemen met ondersteuning van de adem.

 

Stress en Critical Alignment Yoga

Stress is de belangrijkste oorzaak van de geleidelijke opbouw van spanning. Stress begint als een psychologisch verschijnsel. Zodra de hersenen stressvolle omstandigheden waarnemen ga je over in de overlevingsstand. Je gaat vechten, vluchten of je bevriest. Ook tijdens het beoefenen van yoga kun je pijn voelen wanneer je bijvoorbeeld stijve spieren gaat strekken of je voelt de spanning in je wervelkolom. Je merkt het vaak aan je schouders, onderrug of hamstrings. De stress blokkeert jou om alle diepe spanningen los te laten.

 

Wat zijn de kenmerken van Critical Alignment Yoga?

 • Gebruik van hulpmiddelen, zoals yogablokken, yogariemen en een yogastrip.
 • Focus op uitlijning en je lichaam (alignment).
 • Ontspanning van de bewegingsspieren.
 • Ontwikkelen van kracht en coördinatie in de houdingsspieren.
 • Voorkomen en herstellen van lichamelijke klachten.
 • Volledige lichaamservaring.

 

Wat is het verschil met andere yoga vormen?

Critical Alignment Yoga is een yogastijl die bedacht is door yogadocent Gert van Leeuwen. Hij ontwikkelde het om zowel fysieke als geestelijke klachten tegen te gaan. Je kunt de yogavorm wel vergelijken met Iyengar Yoga. Bij beide yoga vormen worden dezelfde asana’s uitgevoerd, met het verschil dat je bij Critical Alignment de houdingen langer vasthoudt en de nadruk ligt op de interactie tussen lichaamsdelen.

Tijdens een CAY les wordt er gebruik gemaakt van hulpmiddelen. Deze helpen je om je lichaam te ontspannen op de plekken waar het vaak niet ontspant. Je komt dieper in een houding waardoor de relatie tussen de beide spiergroepen weer herstelt. Hulpmiddelen die bij CAY worden gebruikt zijn:

 

De voordelen van Critical Alignment Yoga

Omdat Critical Alignment Yoga zich vooral richt op de rug kunnen mensen met rugklachten er veel baat bij hebben. Door de diepe spierontspanning en exacte uitlijning van het lichaam zullen de klachten verminderen. Ook als je veel zit of een verkeerde lichaamshouding aanneemt kan CAY ervoor zorgen dat de klachten die hierdoor ontstaan minder worden. Kortom Critical Alignment Yoga verbetert:

 • je houding
 • je spierkracht
 • je flexibiliteit
 • je stemming
 • je ontspanning
 • je bloedsomloop
 • je concentratie

 

Voor wie?

Het beoefenen van Critical Alignment Yoga is toegankelijk voor iedereen, voor zowel beginners als gevorderden. Heb je rug-, nek- of hoofpijn klachten dan kan deze yoga vorm erg effectief zijn. Maar wil je je lichaam beter leren kennen en meer rust en verbinding dan is CAY ook een erg fijne manier om dat te ervaren. 

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.