Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

7x stress verminderen

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
7x stress verminderen

Stress is onderdeel van het leven, het is gewoonweg niet te vermijden. Alhoewel het woord stress negatieve associaties oproept, is het niet per definitie ongezond of slecht. Stress betekent niets anders dan druk of spanning. Stress zorgt ervoor dat je alert kunt reageren en met volle concentratie kunt werken. De periode van stress mag alleen niet te lang duren. Je accu raakt leeg, je krijgt last van kwalen en als je de signalen maar lang genoeg negeert kan de stress leiden tot burn-out en vervelende aandoeningen.

Stress is niet te vermijden, maar hoe zorg je er voor dat de druk en spanning niet de overhand krijgt? Wij delen zeven manieren om stress te verminderen!

 

Kom in beweging

Regelmatig in beweging komen helpt op meerdere manieren om beter met druk om te gaan en stress te verminderen. Zo kan in beweging komen, zorgen voor afleiding. Doordat je focus voor een periode ergens anders ligt, kun je makkelijker afstand creëren tot hetgeen wat zorgt voor stress. Daarnaast zorgt regelmatige lichaamsbeweging ervoor dat de bloed- en zuurstoftoevoer naar de hersenen wordt gestimuleerd en dat leidt weer tot een betere mentale conditie. Met regelmaat bewegen leidt er ook toe dat je lichaam beter om kan gaan met stress. Door in beweging te komen train je de stressrespons van je lichaam. Sporten zorgt namelijk voor een tijdelijke stressreactie, waarbij je lichaam er voor moet zorgen dat je weer zo snel mogelijk terugkeert naar de uitgangstoestand. Door dit proces geregeld aan te spreken train je de afgifte van stresshormonen.

Wanneer je gaat bewegen komen er dus stresshormonen vrij. Neem dit gegeven serieus in gedachten als je gaat sporten wanneer je je niet energiek voelt. Kies liever voor wandelen of een rustige vorm van yoga in plaats van een pittige boksles of een rondje hardlopen als je het gevoel hebt dat je vermoeid bent.

 

Journallen

Wanneer je het druk hebt, zit je hoofd vaak boordevol (terugkerende) gedachten. Het kan enorm helpen door uit je hoofd te gaan en alles op te schrijven. Zo creëer je weer overzicht in je hoofd en stap je uit de cirkel van gedachten die maar opnieuw in je hoofd blijven dwalen. Door het op te schrijven zie je vaak dat je het groter in je hoofd hebt gemaakt dan dat het is.

Door te journallen kun je écht aan de slag gaan met het verminderen van stress. Onrust en een hoofd vol zorgen maken plaats voor vertrouwen, meer focus en creativiteit.

 

Mediteren

Met mediteren kun je stress verminderen. In feite druk je een pauzeknop in tijdens een meditatie sessie en breng je zoveel mogelijk prikkels terug. Door de focus te verleggen vanuit je hoofd naar je ademhaling, breng je jezelf tot rust. Het bewust ademhalen en het veranderen van de focus kan al in een paar minuten je dag veranderen. Heb je moeite om naar binnen te keren? Neem een liggende positie aan en leg een oogkussen op je oogstreek. Door het licht buiten te sluiten kun je veel sneller naar binnen keren en door de focus te verleggen naar de ademhaling zorg je ervoor dat je rustig wordt. Het gaat er niet per se om dat je de gedachtestroom tot stilstand brengt, maar dat je afstand kunt creëren tot je gedachten. Het is dan ook niet de bedoeling om je gedachten te veroordelen, je laat alles voorbij komen zoals het is. Je zult al snel opmerken dat er rust en overzicht ontstaat.

 

Eet en drink gezond

Door te minderen met cafeïne en geraffineerde suikers kun je onrust terugdringen. Als je te veel cafeïne tot je neemt, kun je je stressgevoeligheid vergroten waardoor je de aanmaak van cortisol stimuleert. Dit is juist iets wat je niet wilt, want dit leidt tot meer stresshormonen. Hetzelfde geldt voor een te hoge inname van geraffineerde suikers, ook van een overmatige suikerconsumptie kun je onrustig en nerveus raken doordat de neurotransmitters in de hersenen te veel gestimuleerd worden.

 

 

Rustige vormen van yoga

Wanneer je stress wilt verminderen, zijn de rustige vormen van yoga een uitkomst! Stijlen als Yin Yoga, Restorative Yoga en Yoga Nidra zijn perfect om tot rust te komen. Dit zijn vormen van yoga waarbij je de focus legt op je ademhaling en je lichaam tot rust brengt. Het fijne aan deze vormen is dat ze voor iedereen geschikt zijn en dat je altijd kunt instappen. Bij Yin Yoga wordt er dieper gewerkt op meridianen, het bindweefsel en spieren. Je blijft lang in dezelfde houdingen waardoor je lichaam de tijd heeft om tot ontspanning te komen en het bindweefsel soepeler wordt. Bij Yoga Nidra is het doel om in een zo diep mogelijke ontspannen staat van zijn terecht te komen. Dit doe je in één houding, liggend op je rug met je armen langs je en de handpalmen naar boven gericht. Je laat je leiden door een stem, waardoor je bewustzijn zich gaat bevinden tussen slapen en waken. Precies dit niveau van ontspanning is super effectief voor het herstel van lichaam en geest.

 

Me-time

Juist als je stress ervaart, is het belangrijk om me-time in te plannen. Je denkt dat je geen tijd kunt maken, maar de praktijk wijst bijna altijd anders uit. Juist door iets voor jezelf te doen, kom je tot ontspanning en kun je beter naar de redenen van de stress kijken. Met deze kennis ben je vaak heel goed in staat de reden van stress aan te pakken.

Doe vooral wat goed voor jou aanvoelt. De één ontspant bij het lezen van een boek, de ander gaat liever een rondje wandelen.

 

Ga naar buiten

Buiten zijn zorgt voor een hoop minder zorgen. Het buitenlicht, de frisse lucht en lichamelijke beweging zorgen voor een positief effect op je hormoonhuishouding. Een periode buiten in de natuur doorbrengen verlaagt het cortisol niveau en de hartslag en er wordt plaats gemaakt voor positieve gedachten en een goed humeur.

 

Aanbevolen producten om stress te verminderen

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.