Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

7 tips voor meer zelfliefde

  • Geplaatst op
  • Door Merel - Superyoga
7 tips voor meer zelfliefde

Zelfliefde gaat over iets wat van binnen gebeurt. Het heeft te maken met je eigenwaarde, zelfrespect en zelfvertrouwen. Accepteer je wie je bent? Zorg je goed voor je lichaam en geest? En welke gedachten heb je over jezelf? Dit zijn zo een paar vragen die je jezelf kunt stellen wanneer het aankomt op zelfliefde. De mate van zelfliefde zul je terug merken op de manier hoe jij met jezelf omgaat. Wanneer jij erg streng bent voor jezelf of slecht voor jezelf zorgt, dan kan dit een teken zijn van een gebrek aan zelfliefde.

Waarom zelfliefde belangrijk is

De langste relatie die je in je leven zult hebben is die met jezelf. Dat is dan ook meteen waarom zelfliefde zo belangrijk is. Het zou geen leuke relatie zijn met continue afwijzing en de lat die veel te hoog ligt. Wanneer je liefdevol naar jezelf bent zul je merken dat je veel vrolijker bent en minder stress ervaart. Het zorgt ervoor dat je makkelijker grenzen kunt stellen en voor jezelf op kunt komen wanneer dat nodig is. Er zijn verschillende manieren waarop je kunt zorgen dat je meer zelfliefde kunt creëren.

 

Zorg goed voor jezelf

Een manier om meer zelfliefde te ervaren is door goed voor jezelf te zorgen. Selfcare is essentieel onderdeel van je dagelijks leven. Dit kun je doen door goed te slapen, gezond te eten en regelmatig te bewegen maar ook door jezelf extra aandacht te geven. Je kunt ook eens een fijn gezichtsmasker opdoen, naar een geleide meditatie luisteren of magnesiumzout gebruiken om een voetenbadje mee te maken. Door net even een stapje extra te zetten vergroot je de liefde voor jezelf en jouw lichaam.

 

Wees lief voor jezelf

Bij een gebrek aan zelfliefde en zelfcompassie kun je erg streng zijn voor jezelf. Je verwacht misschien dat je alles perfect doet, geen fouten maakt en altijd vrolijk bent. Als je dit nu leest zul je misschien denken dat dit niet heel realistisch klinkt. Maar toch is dit vaak wat we verwachten van onszelf. Je mag dus veel meer liefde en compassie voor jezelf hebben.

Wat kan helpen is om te bedenken wat je tegen een vriend of vriendin zou zeggen. Zou je boos worden op een vriend of vriendin als zij een fout maken? Waarschijnlijk is het antwoord nee. Je zou zeggen dat het oké is, dat ze er wat van kunnen leren en het vervolgens weer los mogen laten. Dat is precies wat je zelf ook mag doen.

Wanneer je een keer je dag niet hebt dan helpt het niet om de hele dag met afkeer tegen jezelf te praten. Je kunt beter wat liever tegen jezelf zijn en je afvragen waar je op dit moment behoefte aan hebt. Liefdevol met jezelf omgaan kun je dus doen door veel meer compassie te tonen. Spreek jezelf niet zo hard en streng meer toe, maar wees wat milder en erken je gevoelens.

 

Plan genoeg me-time in

Om je zelfliefde te vergroten is het ook belangrijk om genoeg tijd met jezelf door te brengen. Het is goed om soms even helemaal alleen te zijn. Zo kun je loslaten van alle externe prikkels en to-do’s. In plaats daarvan kun je veel meer bewust aanwezig zijn in het hier en nu en voelen wat het is waar jij behoefte aan hebt. Het is belangrijk om af en toe je batterij weer even op te laden door me-time momenten in te plannen. Plan deze momenten ook daadwerkelijk in zodat je het echt gaat doen. Er zullen namelijk altijd wel andere dingen zijn die gedaan kunnen worden, maar het is belangrijk om die tijd te nemen voor jezelf. Juist wanneer je denkt dat je er totaal geen tijd voor hebt, is dit vaak een teken dat je me-time hard nodig hebt.

 

Omarm alle kanten van jezelf

Een onderdeel van zelfliefde is dat je volledig accepteert wie jij bent. Dat betekent dat je zowel oké bent met de leuke als ook de minder leuke kanten van jezelf. Niemand is namelijk perfect, we hebben allemaal onze kwaliteiten en valkuilen. Wanneer het je lukt om je imperfecties te omarmen, zul je veel meer rust en zelfliefde ervaren.

 

Stel grenzen

Van jezelf houden betekent ook dat je grenzen moet stellen en soms nee moet zeggen. Het stellen van grenzen is daarom ook zo belangrijk. Als je altijd maar overal in mee gaat en ja zegt tegen de ander, luister je niet naar je eigen verlangens. Het gaat erom dat je vooral ja wilt zeggen tegen jouw behoeftes en verlangens. Het is ook goed om te beseffen dat je niemand iets verschuldigd bent. Er is dus niks mis met nee zeggen tegen een etentje wanneer je behoefte hebt aan rust, of nee zeggen tegen een project waar je eigenlijk helemaal niet enthousiast over bent.

 

Durf jezelf te zijn

Ook jezelf durven zijn hoort bij zelfliefde. Geef expressie aan wie jij bent en al jouw unieke eigenschappen en kwaliteiten. Wees dan ook echt de persoon die jij wilt zijn en niet wat anderen van jou verwachten. Je kunt jezelf op deze manier al snel wegcijferen. Probeer dus dicht bij jezelf te blijven en je eigen gevoel te volgen. Dat is een van de belangrijkste manieren om zelfliefde te uiten.

 

Wees trots

Vaak vinden we het lastig om trots te zijn op onszelf. We hebben hoge verwachtingen van onszelf of raken verstrikt in wat de samenleving van ons vraagt. Om hier een kleine stap in te maken kun je beginnen met het vieren van kleine overwinningen. Geef jezelf erkenning voor de inspanning die je levert. Of iets nou ‘slaagt’ of niet, je hebt je best gedaan. De weg ergens naartoe is ook belangrijker dan het eindresultaat.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.