Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

7 manieren om te ontstressen

  • Geplaatst op
7 manieren om te ontstressen

Leef je dagelijks veel binnen en eet je ongezond? Dan kan je geest al snel negatief worden beïnvloed waarbij je stress en depressie kunt ervaren. In dit artikel volgen 7 manieren om jouw stressniveau omlaag te brengen.

Steeds meer mensen hebben een kantoorbaan en leven in stedelijke gebieden. Deze ontwikkeling die vooral hand in hand gaat met de ontwikkeling van de economie, gaat helaas ook gepaard met negatieve gevolgen voor je gezondheid. Ongezond eten sluit vaker en vaker aan bij het snelle leven uit de stad waarbij werk de overhand heeft. Hierdoor kennen steeds minder mensen de voordelen die de natuur te bieden heeft. Studies hebben aangetoond dat mensen die meer buiten leven juist minder geprikkeld zijn en zich makkelijker kunnen concentreren.

De natuur werkt als een antidepressiemiddel zonder bijwerkingen. Gezondheidsspecialisten beweren dat lichaamsbeweging in het algemeen goed is voor mensen met een depressie. En uit verschillende studies blijkt dat 90% van de patiënten geen therapie nodig zou hebben als zij regelmatig oefeningen (buiten) doen. Hoe dan ook, meer buiten zijn stimuleert een gezonde lifestyle die voor velen van ons hard nodig is.

In combinatie met het binnenkrijgen van de juiste hoeveelheden gezonde voedingsstoffen houd je je energielevel op een acceptabel niveau en ga je gemakkelijk stress tegen. Geestelijk en lichamelijk voel je je fit en je bouwt direct een krachtige weerstand op. De kracht van de natuur in combinatie met gezonde voeding is uitstekend tegen stress en depressie! Lees de onderstaande 7 manieren om jouw stressniveau omlaag te brengen.

 

1. Maak een wandeling

Door een ‘blokje om’ kun je je stemming aanzienlijk verbeteren omdat je endorfines (ook wel ‘het gelukshormoon' genoemd) aanmaakt. Endorfines zijn hormonen die je lichaam nodig heeft voor heel veel processen waar je je niet van bewust bent. Waar je je wel van bewust bent, is het gelukkige gevoel na een workout of een wandeling. Bedankt endorfine! Daarnaast zorgt de zon voor de nodige vitamine D waardoor je je al snel vitaal voelt. Omdat de zon in ons land niet altijd schijnt, is ieder uurtje zonneschijn waardevol om op te vangen. Ook de frisse lucht en het ‘groen’ om je heen zorgen ervoor dat stress langzaam van je kan wegglijden. Zorg er wel voor dat je bewust bent van het moment tijdens een wandeling en niet met je smartphone in je hand je stressniveau op peil houdt.

 

2. Buiten zitten en naar muziek luisteren

Je stemming is sterk beïnvloedbaar door muziek. Iedereen is wel eens geraakt door muziek of zet bepaalde muziek op dat past bij een bepaald gevoel. Luister naar vrolijke, luide en positieve muziek (vaak is dit uptempo muziek) en zet je negatieve gedachten opzij. Probeer een aangename, ontspannen houding aan te nemen voor een optimaal effect. Maak het zo gek als je zelf wilt: ga op een handdoekje liggen op een verlaten gras- of rietveld, ga op een bankje bij het winkelcentrum zitten turen in de menigte of kies voor een vredige plek aan het water. Ook hier helpt de nodige vitamine D en frisse lucht je stemming een positieve boost te geven.

 

3. Mediteren / yoga

Door te mediteren breng je je lichaam en geest in balans en creëer je rust wat je lichaam nodig heeft. Vijf minuten mediteren per dag heeft al veel voordelen en kan stress tot het laagste niveau brengen. Mediteren is een toegankelijk alternatief voor yoga, wat vandaag de dag ook steeds toegankelijker wordt voor iedereen. Yoga is één van de beste manieren om stress te verslaan.

 

4. Eet maaltijden buiten

Heb je een kantoorbaan en / of zit je de hele dag binnen (te werken)? Ga in de middag naar buiten, neem je lunch mee en geniet van de natuurlijke omgeving. Is het mooi weer? Eet je ontbijt of avondeten buiten in de tuin of op het balkon. Probeer per dag minimal één uur buiten door te brengen, het liefst in beweging. Dit komt je vitaliteit maar ook je ritme ten goede waardoor je een gezonde nachtrust stimuleert wat weer zorgt voor een betere gezondheid en de capaciteit om beter met stress om te kunnen gaan. Door buiten te lunchen tijdens een dag op kantoor of op school, ontsnap je meteen even aan de dagelijkse gang van zaken en sta je een momentje stil bij de dag. Hierdoor heb je weer nieuwe energie als je terugkomt waardoor je prestaties omhoog gaan.

 

5. Ga voor een fietstocht

Fietsen is niet alleen goed voor je lichaam, maar is nog leuk ook. Je komt op plekken waar je normaal gesproken niet komt en het is erg rustgevend. Met de wind op je gezicht en beweging in je benen creeër je een positief gevoel.

 

6. Eet gezond

Gezond eten heeft niet alleen effect op je gewicht en een goede gezondheid, maar helpt ook je stress niveau omlaag te brengen. Door het eten van onder andere fruit, groenten, vis, noten, gevogelte en volkoren granen blijft je bloedsuiker op peil en krijgt je lichaam niet te maken met schommelingen waardoor je de hele dag voldoende energie hebt. Om je spijsvertering in gang te zetten is het belangrijk om even een klein rondje buiten te wandelen. Daarnaast pak je meteen vitamine D mee.

Probeer zo veel mogelijk de snelle koolhydraten en geraffineerde suikers te laten staan en verhoog de inname van complexe koolhydraten , onverzadigde vetten en eiwitten. Je zult merken dat je de hele dag meer energie hebt en dat je een voldaan en goed gevoel opbouwt.

 

7. Vermijd alcohol en cafeïne

Uit onderzoek blijkt dat alcohol en stress elkaar voeden. Het is een complexe relatie die voor iedereen anders werkt en de effecten zijn moeilijk te onderscheiden. Zo is het niet erg om een glas alcohol te drinken om tot ontspanning te komen. Echter, het verlangen naar (veel) meer alcohol groeit door stress. Overmatig alcoholgebruik leidt vervolgens tot ernstige lichamelijke en psychische problemen.

Cafeïne is een stof die in grote hoeveelheden voorkomt in koffie. Door het teveel drinken van koffie krijgt je lichaam te grote hoeveelheden cafeïne binnen die schadelijk voor je lichaam zijn. Cafeïne breekt vitamine B (belangrijk voor je hart, stofwisseling en zenuwstelsel) af, laat stresshormonen in hoeveelheid groeien en zorgt voor veel te veel adrenaline. Het lichaam kan de hoeveelheid adrenaline niet goed verwerken, komt vitamine B tekort en schiet daardoor in constante stress. Dit heeft effect op het dagelijks functioneren van het lichaam en zorgt voor onder andere hoofdpijn en andere fysieke ongemakken. Het ‘op gang komen’ door een kopje koffie is toch niet zo goed voor je dus.

In plaats van koffie is het aan te raden groene thee te drinken. Groene thee bevat antioxidanten en aminozuren die een positief effect hebben op stress.

 

Leef je dagelijks veel binnen en eet je ongezond? Dan kan je geest al snel negatief worden beïnvloed waarbij je stress en depressie kunt ervaren. Je komt tekort aan frisse lucht en gezonde voedingstoffen en je bevindt je te weinig in een sociale omgeving. De eerste stap om hier verandering in te brengen, is door jezelf vaker in de buitenlucht te begeven en je voedingspatroon te veranderen.

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.