Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Yoga voor vrouwen én mannen

 • Geplaatst op
 • Door Happy with Yoga
Yoga voor vrouwen én mannen

Zit er een verschil in yoga voor vrouwen en mannen? In hoeverre is dit anders? Hebben mannen een ander soort yoga nodig?

Tegenwoordig zie je hier en daar broga ontstaan. Yoga voor bro’s, mannen dus. Wat is er nou zo anders aan die lessen? Het merendeel van de mensen dat yoga beoefent is vrouw en ook het merendeel van de docenten is vrouw. Dus in dit artikel kijken we naar of er echt een verschil is tussen mannen en vrouwen yoga.

Geschiedenis van yoga

Toen yoga duizenden jaren geleden ontstond in India werd yoga juist voornamelijk beoefend door mannen. Yoga groeide flink en het werd telkens overgedragen. Er is een aantal ‘grote’ leraren geweest die yoga bekender hebben gemaakt of mee hebben genomen naar het Westen. Veel van hen zijn ook man.

Toen yoga steeds meer in het Westen omarmd werd, waren het voornamelijk vrouwen die yoga beoefenden en er kwamen ook steeds meer bekende vrouwelijke, ‘grote’ leraren bij.

Verschillen tussen het mannelijk en vrouwelijk lichaam

Het mannelijk en het vrouwelijk lichaam hebben uiteraard veel verschillen, maar nog veel meer overeenkomsten. In principe is yoga dus geschikt voor elk lichaam! Elk lichaam is weer zo anders gebouwd, dus heeft weer net een andere aanpassing nodig.

Vaak is er het idee dat mannen minder flexibel zijn dan vrouwen en dit houdt mannen tegen om naar yoga te gaan. Maar flexibiliteit is iets waar je aan werkt. Wanneer je met yoga begint, word je langzaam maar zeker steeds flexibeler en kun je vanzelf je tenen aanraken. Het is dus echt niet zo dat alle vrouwen gelijk de tenen kunnen aanraken bij de eerste les!

Vooroordelen over yoga

Veel mensen hebben vooroordelen over yoga en dat geldt niet alleen voor mannen. Dus mannen, vrouwen denken soms precies hetzelfde over yoga!

Yoga is zweverig. Voor yoga moet je lenig zijn. Yoga is alleen voor vrouwen en ga zo maar door. Maar yoga is voor iedereen en is helemaal niet zo zweverig. Yoga helpt je juist heel erg om in je lichaam aanwezig te zijn en je daarmee te verbinden.

Broga, yoga voor bro’s

Tegenwoordig komt broga steeds meer opzetten. Dat is yoga voor bro’s (mannen). Dit zijn lessen die worden gegeven door een mannelijke docent en vrouwen zijn hier niet welkom, helaas! Voor mannen kan het erg fijn zijn, dat je niet als enige man in een groep bent.

In deze lessen wordt er veel aandacht besteed aan kracht, energie en uitdaging. Mannen kunnen zichzelf uitdagen met pittigere houdingen en meer kracht gebruiken. Broga is niet zweverig (wat veel yoga vormen overigens ook niet zijn) en veel meer down to earth, gericht op het fysieke aspect.

Verschil tussen yoga voor mannen en vrouwen?

Om hier een kort antwoord op te geven, nee. Yoga hoeft niet te verschillen tussen mannen en vrouwen. Er zijn immers zoveel soorten yoga, dat er altijd wel een vorm tussen zit die bij je past!

Soms heb je namelijk meer behoefte aan een actievere les, zoals een Vinyasa. In een Vinyasa les werk je aan kracht, conditie en flexibiliteit. Maar er zijn ook dagen dat je juist alleen maar behoefte hebt aan Yin Yoga. Een rustige les, om naar binnen te keren en je lichaam te laten ontspannen.

En zowel mannen als vrouwen, zullen dit blijven afstemmen op wat ze nodig hebben.

 

 

Voordelen yoga voor mannen

Yoga heeft heel veel voordelen voor vrouwen én mannen. Kijk maar mee.

 • Je wordt sterker en leniger van yoga. Tijdens een yoga les ben je veel je lichaam aan het stretchen en dit is ook heel fijn voor je andere work-outs. Je kunt yoga bijvoorbeeld ook inzetten als een fijne stretch en cooldown. En meer flexibiliteit zorgt weer voor minder blessures.
 • Je krijgt een betere houding door yoga. Met yoga gebruik je alle spieren, ook spieren waarvan je het bestaan niet wist! Bovendien herstel je de balans in het lichaam zodat je uiteindelijk een betere houding krijgt en een betere houding zorgt weer voor minder fysieke klachten.
 • Je ademhaling verbetert door yoga. Tijdens een les focus je je veel op een diepe ademhaling en dit integreer je uiteindelijk ook in je dagelijkse leven. Een goede ademhaling kan je dan weer helpen om je zenuwstelsel tot rust te brengen, zodat je stress beter aan kunt.
 • Je kunt yoga zien en gebruiken als een andere vorm van een work-out om je lichaam uit te dagen. Er zijn veel uitdagende houdingen in de yoga, dus genoeg om aan te werken.
 • De meditatie kan je helpen om mentaal sterker te worden. Zeker wanneer je een drukke baan hebt, waarin veel van je verwacht wordt, kan dit erg fijn zijn. Je leert rust te creëren in onze, vaak al, drukke mind. Door deze rust kun je weer helderder kijken naar situaties en duidelijke beslissingen nemen.

Overtuigd?

Er zijn nog veel meer redenen om als man aan yoga te beginnen, maar ik raad je vooral aan om hier en daar een paar lessen mee te doen. Voor vrouwen én mannen is het vaak even zoeken naar de juiste les en juiste docent. Dus geef het even de tijd. Misschien is een broga les wel iets voor jou, maar kan het volgende week zijn dat je weer een Yin les mee pakt.

Yoga is een hele mooie aanvulling op alle andere sporten en naast alle fysieke voordelen, heeft het ook veel mentale voordelen!

 

Namaste,
Happy with Yoga

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.