Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Yoga voor ouderen

  • Geplaatst op
  • Door Lianne - Litha Yoga
Yoga voor ouderen

Yoga is een prachtige ondersteuning voor lichaam en geest, ook als je al wat ouder bent. Van fysieke oefeningen tot meditaties, geestversterkende oefeningen en ademhalingsoefeningen. Op iedere leeftijd kan men hier de voordelen van ervaren.

Yoga lijkt, hier in het Westen, vooral een hippe sport voor fitte jongeren. Dat is heel fijn! Blijkbaar weet een steeds jonger publiek de weg naar yoga te vinden, maar kan soms ook ontmoedigend werken voor ouderen die met yoga willen beginnen. Yoga is een prachtige ondersteuning voor lichaam en geest, ook als je in de winter van je leven bent. 

We kunnen stellen dat hoe ouder een mens is, hoe meer ruimte voor verstilling en verdieping van de “zelf”. Daarin zijn uiteraard talloze uitzonderingen, maar in de basis komt wijsheid en innerlijke harmonie met de jaren. Ook kunnen we stellen dat de meeste lichamelijke uitdagingen ontstaan op latere leeftijd. Maar ook emotionele uitdagingen zoals rouw komt doorgaans vaker voorbij op oudere leeftijd. Yoga kan hierin zowel emotioneel als fysiek uitkomst bieden voor ouderen.

Verschillende aanpassingen kunnen heel handig zijn om yoga fysiek te blijven uitvoeren. Een stoelyoga les bijvoorbeeld is speciaal geschikt voor mensen op leeftijd die op een veilige manier aan lichaamsbeweging willen doen. De yogahoudingen worden zittend op een stoel uitgevoerd of staand achter de stoel. Indien het lichaam dit niet toelaat, worden de oefeningen aangepast. Ook kunnen attributen zoals een yogablok of yogariem uitkomst bieden. Of bolsters en kussens. Alles om de les zo comfortabel en stimulerend mogelijk te maken.

Er wordt gewerkt aan souplesse en spierkracht en er is ruimte om lichaam en geest steeds verder in balans te brengen. Yogalessen voor ouderen worden vaak op een rustiger tempo gegeven. Dat biedt extra ruimte om je lichaam goed te voelen en de connectie met jezelf te versterken.

Ieder mens kan yoga beoefenen zolang hij of zij ademt. Yoga is veelomvattend. Van fysieke oefeningen tot meditaties, geestversterkende oefeningen, ademhalingsoefeningen, acceptatie van “wat is” en spirituele filosofie. Op iedere leeftijd kan men hier de voordelen van ervaren.

Ouderen hebben vaak last van een korte, hoge, ademhaling. Daardoor hebben ouderen de neiging om sneller te ademen, terwijl de ademhaling bij voorkeur dieper in de buik plaatsvindt en rustiger gebeurt. Een yogales kan helpen om rustiger en dieper te ademen. Ook de concentratie kan verbeteren door het beoefenen van yoga, niet alleen bij ouderen, dit geldt voor alle levensfasen van de mens. Door korte meditaties tijdens de les en het focussen op een bepaald punt wordt geoefend met verhoogde concentratie. Deze oefeningen houden de geest jong en vitaal.

Ouderen zijn doorgaans meer naar binnen gericht, waarbij ze zich ook meer richten op gebeurtenissen uit het verleden. Hierin blijven hangen is daarbij een valkuil die via yoga verzacht kan worden. Ook toenemende lichamelijke kwaaltjes werken beperkend op zowel het fysieke lichaam als de geest. Hierdoor kunnen er meer emotionele spanningen ontstaan. Je wordt immers meer op jezelf teruggeworpen als je lichamelijke beperkingen ervaart. Dit kan ook op jonge leeftijd zo zijn.

Tijdens yoga is er ruimte voor emoties en ruimte om te voelen. Yoga brengt lichaam en geest samen. Dit maakt het accepteren en loslaten van beperkende gedachten, pijnlijke gebeurtenissen uit het verleden en intense gevoelens gemakkelijker. Het helpt ons als yoga beoefenaar om “stress” beter te relativeren. Beter ermee omgaan en gemakkelijker loslaten. Accepteren dat wat is, dat is. Dit geeft ook emotionele ondersteuning bij processen zoals verlies en rouw.

Yoga verbetert de lichaamshouding, de bloeddruk en algehele gezondheid. Door met plezier te bewegen, ook al zijn de bewegingen nog zo klein, blijft alles soepeler en gaat het bewegen meer als vanzelf. Het gevolg is een zo flexibel mogelijk lichaam, een krachtige geest en voldoende energie om te blijven genieten van het leven.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.