Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Yoga houdingen

  • Geplaatst op
  • Door Superyoga
Yoga houdingen

Yoga houdingen, ook wel asana’s genoemd, zijn een soort langzaam doorgevoerde stretch oefeningen waarmee je fysiek een mate van lenigheid, fitheid, evenwicht en vitaliteit verkrijgt. De yoga houdingen zijn prettig om uit te voeren en zijn in principe enige tijd aan te houden. Even belangrijk is de mentale component die leidt tot aandacht en bewustzijn wanneer men zich concentreert op de houdingen en bewegingen die men aanneemt.

Voordat je begint

Voor en na een yoga sessie kan je als aanloop het best twee minuten de rust- of lijkhouding aannemen. Ga op je yogamat liggen, armen een stukje van je lichaam met de handpalmen naar boven. Je benen iets gespreid met je voeten naar buiten gericht. Leg als je er een hebt een bolster onder je knieën. Sluit je ogen en haal langzaam adem door je neus. Probeer volledig te ontspannen.

Tijdens de yoga oefeningen neem je allerlei houdingen aan. Je zult al snel merken dat dat met een volle maag niet fijn is. Daarom wordt aangeraden de yoga houdingen ’s morgens meteen na het opstaan te doen. Nadeel is dat je dan nog wat stijf bent en nog niet helemaal wakker. Een alternatief is om drie uur voor of na een maaltijd de yoga houdingen te doen. Elke houding kan op den duur zonder veel inspanningen worden bereikt. In de aanloop daar naar toe verleg je telkens je grens totdat je tevreden bent over het resultaat.

 

Een bekende yoga houding: de cobra

Er zijn zeer veel yoga houdingen bekend en veel zijn er in allerlei variaties. Eén voorbeeld hiervan is de cobra.

Met deze oefening kan je de ongebruikte energie die in je wervelkolom ligt opgeslagen activeren. Ook verstevig je hiermee je nek-, hals- en rugspieren. Ga op je buik liggen met je voorhoofd op de grond, voeten bij elkaar en je armen gestrekt tegen je lichaam. Ontspan en haal rustig adem. Adem in en kom met je hoofd langzaam van de vloer en probeer met behulp van je rugspieren zover mogelijk met je bovenlichaam omhoog te komen. Je gebruikt hierbij dus niet je handen. Adem uit en keer weer langzaam terug. Een variant en vervolg hierop is dat je vanuit de beginstand je handen met je vingers naar elkaar toe ter hoogte van je schouders op de grond legt. Gebruik nu je handen om jezelf langzaam omhoog te duwen zover je kunt waarbij je je hoofd naar achteren buigt. Je kunt je wervels voelen als je je in deze eindstand bevindt. Een toevoeging kan zijn dat je in deze eindstand je gezicht naar links beweegt en dit een aantal tellen vasthoudt en dan vervolgens naar rechts hetzelfde. Keer langzaam terug naar de beginstand. Op deze yoga houding kan je blijven door variëren. Zo kan je bijvoorbeeld je bovenlijf verder omhoogduwen met je gestrekte armen of in plaats van je armen op de grond te leggen ze op je rug te leggen met je handen samengevouwen en dan langzaam omhoog te komen met je bovenlijf.

 

Nog een bekende yoga houding: de lotus

Naast de zeer bekende hoofdstand is de lotus houding een van de bekendste yoga houdingen.

In tegenstelling tot de hoofdstand zijn er van de lotus houding verscheidene varianten. De lotus houding is een veel gebruikte meditatiehouding die voor velen wat oefeningen vergt. Pas wanneer je met één voet op je dij je knie zonder problemen op de grond kunt houden kan je de lotus uitvoeren.

De gemakkelijke zit is een yoga houding die kan worden aangenomen in aanloop naar een halve- of hele lotus houding. Voor deze yoga houding ga je rechtop zitten, eventueel op een yogakussen, en buig je je linker hiel tegen je lies. Vervolgens buig je je rechter knie en leg je je hiel tegen je linkerbeen op de grond. Je handen rusten losjes op je knieën. Je kan hierna eerst je rechterbeen buigen en vervolgens je linkerbeen daar tegenaan leggen. Voor een halve lotus ga je eveneens rechtop zitten en strek je ene been recht naar voren. Pak je voet van je andere been en leg deze op je bovenbeen tegen je lichaam. Buig nu het gestrekte been en sluit je voet tegen de dij van het al gebogen been. Bij de hele lotus is het de bedoeling dat je met gekruiste benen en beide voetzolen tegen je lichaam in een stabiele houding zit. Wissel na een paar minuten de houding met je benen. De goed uitgevoerde lotus houding is een optimale ontspanningshouding. De benen zijn goed opgeborgen en hoeven niet meer aldoor te worden verplaatst. Dit is de ideale meditatiehouding omdat het lichaam een lange tijd niet hoeft te bewegen waardoor ook de geest tot rust komt.

 

Neem de tijd

Met yoga houdingen werk je aan je fysieke en mentale gezondheid, maar alléén als je jezelf de tijd en ruimte gunt werken de yoga houdingen positief voor je. Kijk niet naar anderen en spiegel jezelf niet. Volg jouw eigen intuïtie en gevoel. Neem tijdens de oefeningen alle tijd om te voelen, hoe voelt je lichaam zich? Hoe voel jij je? Het klinkt bijna zweverig, maar hard zijn voor jezelf is helaas iets wat heel goed bij onze maatschappij past en dat is juist wat we bij yoga loslaten. Durf af te haken, durf de yoga houding aan te passen zodat jij je comfortabel voelt. Yoga hulpmiddelen zoals een riemblok, deken, bolster of kussen geven je extra comfort, zekerheid en voorkomen blessures. Pak deze handige tools er dus gerust bij!

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.