Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Wereld yoga dag 2019: fertiliteit en yoga

  • Geplaatst op
  • Door Bibi
Wereld yoga dag 2019: fertiliteit en yoga

In mijn praktijk maar ook bij vriendinnen, kwam ik steeds vaker tegen dat zwanger worden niet voor iedereen vanzelfsprekend is. Graag wil ik jullie wat vertellen over fertiliteit en over yoga.

 

Hallo lieve yogi

Het is heel verdrietig voor vrouwen als de kinderwens niet wordt vervuld. Sommige mensen hoor ik wel eens zeggen, dat je niet kan missen wat er niet is. Voor zwanger worden en de wens om een kindje te mogen krijgen is dit toch heel wat anders. Het is een oergevoel dat je hebt, een verlangen dat blijft. Het is een gevoel dat heel diep in je zit, dat niet weg gaat. Het gevoel dat het niet lukt geeft leegte, verdriet, eenzaamheid, boosheid, frustratie en zelfs woede. Het gevoel is alsof je iemand die je heel dierbaar is, bent verloren.

Graag wilde ik meer voor deze vrouwen kunnen betekenen en ik kwam online een mooi programma tegen. Bij Rika Lukac ging ik op les bij een speciale les voor yogadocenten die meer willen betekenen in de yoga voor deze vrouwen. Rika heeft heel veel ervaring met fertiliteit en ook met de combinatie fertiliteit en yoga.

Het is zo mooi om te zien wat yoga doet met je wens en met je lichaam. Het is niet een quickfix, maar zeker een prachtige weg om te bewandelen. Ik heb al een aantal vrouwen in mijn praktijk mogen begeleiden in hun wens. Vrouwen die een miskraam hebben gehad, soms zelfs meerdere. Vrouwen die in een traject zoals IFV zaten. Het is mooi om te zien hoe de lessen en de oefeningen je begeleiden, maar vooral wat yoga met je lichaam en je gedachten doet.

 

Yoga is meer dan alleen oefeningen doen

Het is de adem die je gebruikt om je lichaam te ondersteunen, yoga is het gevoel in je lichaam als je navoelt en ontdekt wat een oefening voor je heeft gedaan. Yoga geeft je ontspanning na inspanning. Yoga begint eigenlijk op het moment als je van de mat afstapt en de yoga toepast in je dagelijkse leven.

 

 

Hoe dan?

Nou door bijvoorbeeld les 1, Ahimsa te volgen. De betekenis is geweldloosheid. Jezelf geen geweld aan doen. Niet verder in een oefening gaan als deze pijn doet, dus luisteren naar je lichaam. Nee zeggen als je iets niet wilt, ja zeggen als je het wel wilt.

Als je namelijk tijdens de les niet over je eigen grenzen gaat, maar luistert naar je lichaam dan zal je merken dat je in je dagelijkse leven ook beter bij je eigen grenzen blijft. Dat anderen niet over jouw grens heen gaan omdat je steeds duidelijker wordt en in je eigen kracht gaat staan. Lief zijn voor jezelf en vooral in je gedachten is ook Ahimsa. Geen kwaad spreken over jezelf, maar leren van de situatie, loslaten van pijn en verdriet zodat er ruimte komt voor nieuwe dingen.

Yoga helpt je hierbij. De oefeningen, je ademhaling en de kracht die het je geeft. Probeer deze week eens Ahimsa te volgen. Het geeft niet als het niet lukt, als je bijvoorbeeld geïrriteerd raakt door een bumperklever, een lange rij hebt bij de kassa of een collega die vervelend tegen je doet. Adem rustig in en uit en denk Ahimsa, geweldloosheid. Blijf bij je adem, ontspan, zet een witte roos tussen jou en die bumperklever, stuur liefde. Neem een momentje voor een minimeditatie in de rij bij de kassa, adem rustig naar je buik en ontspan, adem rustig in en uit en geef terug aan je collega wat je niet fijn vindt.

Soms lukt het niet, dat geeft niet, je hoeft niet perfect te zijn. Als je op zo'n moment bewust wordt dat je niet Ahimsa bezig bent, dat is ook al een stap.

 

Bewustwording

Dan kun je alsnog handelen. Adem weer rustig naar je buik, ontspan je schouders en je kaken, wees lief voor jezelf, wees lief voor de ander. Yoga is zo prachtig, het brengt je zo veel licht en liefde voor jezelf, voor je lichaam, het opent je, het maakt ruimte.

Yoga is echt voor iedereen en voor elke levensfase waarin je zit. Ik wens voor jou een prachtig yogapad, dat je steeds meer ontdekt over jezelf, over wat je kunt, over wat je wilt en dat je handelt vanuit liefde & rust.

Al het liefs Bibi

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.