Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Wereld yoga dag 2019: Yin Yoga en Rebalancing

  • Geplaatst op
  • Door Esther Schenkel
Wereld yoga dag 2019: Yin Yoga en Rebalancing

Van alle vormen van yoga spreekt yin yoga mij het meeste aan. Als yogini en Rebalancer (lichaamsgericht coach), geloof ik in de wijsheid van het lichaam. Ons lichaam is een levend archief.

 

Het bevat onze totale levensgeschiedenis in de vorm van ervaringen, herinneringen, angsten, verlangens, trauma’s en overtuigingen. Het bindweefsel zelf heeft een ongelooflijk geheugen dat veel meer omvat dan mentale herinneringen. Het lichaam ‘onthoudt’ in de vorm van ervaringen. Daarmee kunnen spanningen in ons lichaam, ervaringen, herinneringen, emoties en inzichten bevatten waar we ons normaal niet bewust van zijn.

Als Rebalancer ben ik mij ervan bewust dat ik, wanneer ik iemand aanraak, zoveel meer aanraak dan alleen het fysieke lichaam.

 

Rebalancing en yin

Rebalancing en yin yoga vullen elkaar aan. Yin yoga werkt op ons bindweefsel. Door langer uit te hangen in een houding en het bindweefsel wat te ‘stretchen’, kunnen we dus toegang krijgen tot deze spanning. En ook al lijkt yin yoga een stille rustige vorm, juist door contact te maken met de opgeslagen herinneringen en emoties kan deze vorm van yoga ook heel intens zijn en dingen raken en aanraken in ons lichaam en in onze emoties.

Bernie Clark, yin yoga teacher, zegt hierover “We gebruiken ons lichaam niet om in de houding te komen. We gebruiken de houding om in ons lichaam te komen!

Hieronder een korte ervaring in een ‘sleeping swan’ pose:

...... ik hing uit met de linkerkant in de sleeping swan pose. En terwijl ik diep ademende in mijn bekken, in mijn heupen, voelde ik een spanning in dit gebied. Spanning in mijn lies, mijn bil en mijn gehele bekkenbodem, ik voelde een lichte trilling. Ik werd ook steeds onrustiger, wilde bewegen en eigenlijk uit de houding komen, “was ‘t al tijd?” vroeg ik mezelf af. Ik werd me bewust dat ik steeds oppervlakkiger ging ademen.

Ik weet inmiddels hoe belangrijk mijn adem is, dus bracht ik mijn aandacht terug naar mijn ademenhaling en ademde diep in het gebied waar ik de spanning voelde en van waaruit de onrust ontstond. Diep te voelen in wat ik daar tegenkom. Ik ontmoette weerstand, heel veel weerstand. Ik wilde geluid maken, schreeuwen, huilen en ik wilde er vooral van weg, heel ver van weg. Door Rebalancing heb ik geleerd steeds weer nieuwsgierig te zijn naar wat zich aan dient, hier hartvol bij aanwezig te zijn. Daar ben ik op momenten als deze heel dankbaar voor. Er van weggaan is soms makkelijker, me afsluiten, uit de houding gaan, veel nadenken over wat ik straks allemaal nog moet om dit maar niet te hoeven, ik ken ze allemaal en toch blijf ik erbij.</p<

Ik blijf nieuwsgierig en diep voelen naar de diepere lagen. Wat zit hier in mijn bekken dat ik er zo niet aanwezig wil zijn? Wat wil gehoord en gezien worden dat het zich zo laat zien en voelen. De spanning werd nog intenser. Ik blijf zacht voor mijzelf en maakte een minimale aanpassing in de houding waardoor ik de spanning kon dragen én weer dieper in mijzelf kon zakken. Want ook dat heb ik geleerd, niet te vechten maar juist te verzachten waardoor ik weer een laagje dieper kan.

Ik liet vanuit mijn bekken geluid omhoog komen, een zacht kreunen. Dit gaf ontlading en ook mijn tranen begonnen nu vrij te stromen. Het woord veiligheid kwam omhoog, verlangen naar veiligheid, meer tranen, meer ontspanning...en toen werd het rustiger. Het signaal ging en ik kwam traag, heel traag uit de houding en ging op mijn buik liggen. Een tinteling door mijn lichaam en een diepe diepe stilte. Dankbaar voor mijn lichaam en voor wat het mij heeft laten ervaren….

 

 

Rebalancing en yin yoga hebben mooie raakvlakken. Voor mij is yin yoga een heerlijke aanvulling op mijn werk en op mijn persoonlijke leven. Door aanwezig te zijn in het lichaam - en niet te denken - wordt iedere ervaring in het lichaam een opening naar de innerlijke wereld. En zoals yin yoga een aanvulling is op Rebalancing ben ik er van overtuigd dat Rebalancing een prachtige verdiepingsslag kan maken in de yin yoga practice. Bewustzijn krijgen op de diepere lagen, overtuigingen en patronen. Wie ben jij voorbij de spanning, voorbij de weerstand, wie ben jij voorbij de angst, de tranen. Steeds meer komen tot de essentie van wie jij bent.

Wil je als yogi of yogini deze verdiepingsslag maken, kom dan een kijkje nemen in de wereld van Rebalancing.

Namasté
Esther Schenkel
Yogini, Rebalancer en docente aan de School voor Rebalancing

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.