Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Wereld yoga dag 2019: Yantra yoga

  • Geplaatst op
  • Door Joke van der Veer - Veerkracht Yoga
Wereld yoga dag 2019: Yantra yoga

In het kader van de internationale yoga dag wil ik jullie graag iets vertellen over Yantra yoga, een prachtig systeem van bewegen uit Tibet.

 

Chögyal Namkhai Norbu heeft dit systeem in de jaren ’70 in Europa geïntroduceerd. Helaas is hij vorig jaar overleden. Ik heb hem kort voor zijn dood nog ontmoet op Tenerife, waar ik voor het eerst kennis maakte met Yantra yoga. En sinds die tijd ben ik helemaal verk(n)ocht. De enorme diepgang en logica van dit systeem raakt me diep. Omdat Yantra yoga nog weinig bekendheid heeft in Nederland wil ik jullie hier vanuit mijn eigen ervaring graag in het kort iets over zeggen.

 

Preliminaries

Yantra yoga bestaat uit voorbereidende oefeningen, de zg. ‘preliminaries’ en vijf series van yantra’s. In de ‘preliminaries’ bereid je je voor op wat er in de yantra series nog verder wordt verdiept. Daarnaast hoort bij elke serie yantra’s nog een pranayama. De yantra’s in elke serie zijn vergelijkbaar met de asana’s uit de Hatha yoga, dus als je Hatha yoga beoefent, zul je Yantra heel goed kunnen oppakken. Maar ook als je geen ervaring hebt met yoga kun je heel goed starten met de ‘preliminaries’. Toegankelijk dus voor iedereen!

 

Ademhaling

Er wordt in Yantra gewerkt met de drie poorten: lichaam, energie en geest. Kenmerkend is de centrale rol van de ademhaling bij elke beweging. En hiermee bedoel ik niet alleen maar bewust zijn van de adem, nee, je oefent verschillende vormen van ademen, zoals ademretentie (open, samengetrokken, gestuurd, gesloten) en langzaam en snel in- en uitademen. Door deze beoefening vergroot je je ademcapaciteit: Je zult merken dat je na een tijd dieper (vanuit de buik) ademt, en ook vollediger (drie dimensionaal). Dit brengt naast fysieke voordelen vooral op energetisch niveau veel ruimte, openheid, stroming en kalmte.

 

Energie

Yantra yoga werkt dus direct in op de nadi’s, de energiekanalen. Door de focus te leggen bij de ademhaling werkt elke beweging en houding aan het versterken, vergroten en coördineren van prana, de subtiele levensenergie die door de nadis stroomt. Je oefent tevens om present te zijn in elke beweging en om de adem en de beweging samen te laten vloeien. De houdingen zijn niet statisch, maar vloeiend. Een heel krachtige methode om fysieke en energetische blokkades op te heffen en de mind te kalmeren. Dat bij elkaar vormt een goede voorbereiding op meditatie.

Ik ben enthousiast, maar dat had je vast al gemerkt… Yantra sluit heel goed aan op mijn behoefte, op mijn pad. Het geeft me handvatten om steeds weer opnieuw te herkennen wat ik ben in de grond van mijn bestaan: stralend licht, energie, liefde, grenzeloos en voorbij vorm en tijd.

Joke van der Veer - Veerkracht Yoga
Hatha yoga docent en instructeur in de eight movements, één van de preliminaries van Yantra yoga

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.