Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Wereld yoga dag 2019: 30 day Bikram yoga challenge

 • Geplaatst op
 • Door Sandra - Encore Yoga Pilates
Wereld yoga dag 2019: 30 day Bikram yoga challenge

Op het moment dat ik dit Blog schrijf, ben ik aangekomen op dag 30 van mijn 30 dagen Bikram Yoga Challenge. Deze challenge stond al een tijdje op mijn bucketlist. De afgelopen maand mei was het dan zover.

 

Sandra

Sandra is stewardess, yogadocente 500 RYT, BarreConceptdocente, en heeft onlangs haar 500-urige Peak Pilates Comprehensive Teacher Training afgerond. Ze geeft personal training op pilates apparatuur in haar studio Encoreyogapilates in Nieuwegein. Wanneer ze tijd over heeft, geeft ze masterclasses/workshops op het gebied van yoga, pilates en BarreConcept. Sandra is leergierig, nieuwsgierig, vegan en hardloopster.

 

30 dagen Bikram Yoga Challenge

Op het moment dat ik dit blog schrijf, ben ik aangekomen op dag 30 van mijn 30 dagen Bikram Yoga Challenge. Deze challenge stond al een tijdje op mijn bucketlist. De afgelopen maand mei was het dan zover. Voor diegenen die niet bekend zijn met deze vorm van yoga: Bikram Yoga is een yogales van 90 minuten, in een verwarmde ruimte van ongeveer 40 graden. De les bestaat uit 26 yogahoudingen en 2 ademhalingsoefeningen.

Vanaf 2011 volg ik Bikram yogalessen. Rond die tijd was ik me aan het voorbereiden op de marathon van Rotterdam. Na een looptraining van 37,5 kilometer vond mijn rechterknie het wel welletjes en protesteerde met een fikse blessure. Voor een actief persoon als ik bleek stilzitten moeilijker dan gedacht.

 

Herstellen met yoga

Dus ging ik op zoek naar een manier van trainen/revalideren om van mijn knieklachten af te komen. Een manier waarbij ik wel het gevoel krijg dat ik wat gedaan heb. Mijn oog viel al snel op Bikram Yoga. Door het werken in een warme ruimte, daar waar nodig met aanpassingen, verlichtte mijn knieklachten al snel. In combinatie met het volgen van pilateslessen op pilates apparatuur verbeterde mijn houding en manier van bewegen. Mijn doel op dat moment was om zo snel mogelijk weer mijn hardloopgympen aan te kunnen trekken. Dat lukte. Maar in plaats van de hele marathon, liep ik de halve marathon.

Het doel om de hele marathon te lopen heb ik snel laten varen. Bikram Yoga verving namelijk langzaamaan een aantal van mijn lange duurlopen en krachttraining. Ik voelde dat deze yogalessen minder belastend zijn voor de gewrichten maar ook dat mijn slaapkwaliteit verbeterde evenals mijn spijsvertering. Door mijn werk als stewardess kan ik deze les overal ter wereld volgen. Voor mij een effectieve manier om beter om te kunnen gaan met de tijdsverschillen die horen bij mijn werk. Met als bijkomend voordeel dat ik bijna geen blessures meer heb.

 

 

Me, Myself and I

Hoe fijn ik het ook vind om deze les in de Verenigde Staten, Canada, Singapore of Bali te volgen, er gaat niets boven Bikram Yoga in Nederland. Na een drukke start van de eerste 4 maanden van het jaar, vliegen, lesgeven en het afronden van de 500-urige Peak Pilates Comprehensive Teacher Training, had ik extra verlof en stond deze maand in het teken van Me, Myself and I.

En daar stond ik dan, elke dag, op mijn yoga mat, soms zelfs om half zeven s’ morgens (op dagen dat er dagjes uit met schoonfamilie uit Suriname gepland stonden).

 

week 1

De eerste week was het zwaarst. De kramp schoot met regelmaat tijdens de les in beide voeten (vast door de hoge hakken die ik draag), maar ook had ik continu het gevoel dat ik gehaast was. Het was een uitdaging om rustig door mijn neus te blijven ademen. En wat was ik snel afgeleid…

 

Week 2

In week 2 ging ik fluitend op de fiets naar de les. Mijn dagelijkse to-do lijstje werd minder, ik kon me makkelijker ontspannen, mijn hooikoortsklachten verdwenen en ik merkte progressie bij praktisch alle yogahoudingen. Ook merkte ik dat mijn concentratie verbeterde.

 

Week 3

Vanaf week 3 schoot mijn toch al lage bloeddruk verder omlaag. Vooral na de eerste staande vooroverbuiging, padahastasana, zag het zwart voor mijn ogen. Met een paar aanpassingen van de docente (dank je wel Francesca) en het gebruik van extra ijzer in de vorm van spinazie, gedroogde abrikozen, noten en appelstroop verdween dit ongemak na 3 dagen. Gelukkig, want ik had inmiddels al visioenen van een zak zoute drop op mijn yoga mat.

 

Week 4

De 4e week is voorbijgevlogen voor ik er erg in had. Ik was zo ontspannen dat ik zelfs op een dag op de verkeerde tijd voor de studio stond. Zonder boos te worden. Misschien iets te veel yoga.

 

Nu, na 30 dagen maak ik de balans op:

 • Vaste lesopbouw heb ik niet als saai of eentonig ervaren, had ik vooraf niet gedacht
 • Mijn trek in zoetigheid verminderde, of dit zo blijft?
 • Elke dag op de fiets naar yoga (1x zelfs 2 keer) betekent 15 km x 30 = 450 kilometer in totaal!
 • Twee keer een lekke band (dus auto/andere fiets)
 • Verlicht? Wanneer zweten meetelt, yup
 • Bikram Yoga met een normaal dag- en nachtritme voelt heel anders aan dan met een jetlag

Uiteindelijk heb ik 31 dagen achter elkaar Bikram yogalessen gevolgd. Eerlijk is eerlijk, de ene dag met meer enthousiasme dan de andere. Maar door even pauze te nemen van andere activiteiten, zoals sport en lesgeven en te focussen op één doel, één challenge, merk ik dat ik weer zin heb gekregen om aan de slag te gaan. Mijn hardloopgympen kijken me inmiddels vragend aan wanneer ik ze weer aantrek. Wel wil ik vanaf nu vaker Bikram yogalessen blijven volgen. Want de eerste 4 maanden in 1 maand inhalen…

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.