Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Weet jij hoe je een halve avocado vers houdt?

  • Geplaatst op
Weet jij hoe je een halve avocado vers houdt?

Avocado’s zijn beperkt houdbaar zodra je ze open snijdt. Hoe ga je het proces van een bruine kleur tegen? Lees de onderstaande test en gebruik de beste tip om je avocado te bewaren!

Avocado’s hebben een bijzonder hoge voedingswaarde. Dit fruitsoort is de afgelopen jaren behoorlijk populair geworden bij een grote groep mensen die daarvoor nog nooit hadden gehoord van een avocado. De gezonde vrucht wordt in steeds meer recepten en levensstijlen gebruikt. Avocado heeft een milde smaak en is zacht waardoor je het niet zo snel niet kunt lusten. Behalve de fijne smaak en de toegankelijkheid van de vrucht (overal te koop!) is de avocado ook nog eens super gezond. Maar liefst 30% bestaat uit gezonde vetten en de vrucht zit boordevol vitaminen en mineralen. Zo vind je onder andere kalium, magnesium, vitamine A, B1, B2, B6, C, E, D, K (ja, bijna alle vitaminen!) en omega-3 in avocado. Het is vooral opmerkelijk dat het mineralengehalte ongeveer drie keer zo hoog is dan in andere fruitsoorten. En dat is nog niet alles want je vindt behalve vitaminen, mineralen en gezonde vetten ook een hoge dosis eiwitten en alle essentiële aminozuren die je lichaam nodig heeft om zelf eiwitten aan te maken.

Het kan voorkomen dat je een avocado niet in één keer opeet waardoor je een deel overhoudt. Als je niet voor het eerst avocado eet, dan weet je dat het overgebleven deel binnen een mum van tijd bruin wordt en daardoor niet meer aantrekkelijk is om op te eten. Er bestaan uiteenlopende tips over hoe je een avocado kunt bewaren, maar lang niet alle tips houden een avocado even mooi groen. Wat moet je doen? Belangrijk is dat er zo min mogelijk lucht bij de avocado komt. Lucht zorgt namelijk voor de verkleuring van het vruchtvlees. Wil jij weten hoe je je avocado het best kunt bewaren? Hieronder vind je zes tips.

 

Methode 6) Avocado met pit

Aan te raden is om altijd de helft met de pit te bewaren, dit is de eenvoudigste manier om de avocado langer haar mooie groene kleur te laten behouden. Wist je dat je hetzelfde kunt doen bij een salade met avocado en guacamole? Leg de pit in je salade of in de gaucamole en laat je verrassen door het effect! 

Resultaat: er ontstaat een bruin laagje aan het oppervlak van het vruchtvlees maar het vlees daaronder is nog netjes lichtgroen!

 

Methode 5) Water

Geregeld komen we de tip tegen om de avocado in een kom met water (of citroenwater) te leggen en deze in de koelkast te bewaren. Zoals je wellicht kunt inbeelden, wordt het vruchtvlees er niet beter op als het een tijd onder water ligt. Onze ervaring leert dat de structuur van de avocado behoorlijk wordt aangetast.

Resultaat: de avocado is bruin van kleur, hard en voelt slijmerig aan.

 

Methode 4) Olijfolie

Besprenkel de avocado met olijfolie en berg hem op in een plastic bakje die afsluitbaar is met een deksel. Zet het bakje in de koelkast.

Resultaat: de avocado is bruiner en harder geworden. Daarnaast trekt de smaak van de olijfolie in de avocado wat niet erg lekker is.

 

Methode 3) Luchtdicht zakje met grip

Door de avocado in een zakje te doen en luchtdicht af te sluiten en in de koelkast te leggen komt er geen lucht bij waardoor het proces van bruin worden minder snel verloopt.

Resultaat: de avocado is licht bruin geworden en heeft een slijmerige structuur.

 

Methode 2) Citroen of limoen sap

Deze veelgebruikte methode is niet de winnaar. Gebruik een verse limoen of citroen en snijd deze door de helft. Besproei de avocado met citroen of limoen sap en gebruik een plastic bakje met deksel om de avocado in te bewaren. Ook bij deze methode leg je de avocado in de koelkast.

Resultaat: De avocado heeft bijna geen bruine kleur en heeft zijn structuur redelijk behouden. Net als olijfolie tast de citroen of limoen de smaak van avocado aan waar je maar net zin in moet hebben.

 

Methode 1) Rode ui

De absolute winnaar is dan ook de rode ui: snijd een derde van een rode ui in stukjes en leg deze op de onderkant van een plastic bakje. Leg de avocado met de schil naar onder (en dus de groene kant naar boven) boven op de ui. Sluit het bakje af met een deksel en zet deze in de koelkast.

Resultaat: De avocado is bijna niet verkleurd en het grote voordeel is dat de ui de smaak niet aantast. Bovendien blijft de structuur behouden waardoor je de avocado zo weer kunt gebruiken.

 

Kanttekening bij deze test is dat niet alle avocado’s hetzelfde zijn en dat de resultaten kunnen verschillen. Het beste resultaat behaal je met de biologische variant die je precies op tijd openmaakt. Wist je dat je aan de hand van het ‘dopje’ van de avocado kunt zien wanneer deze rijp is? Knijp zachtjes ni de avocado en haal, als je denkt dat deze rijp is, het dopje van de bovenkant af. Als je lichtgroen vruchtvlees ziet, heb je gelijk. Zie je een lichtbruine kleur, dan ben je al te laat. Gaat het dopje er moeilijk af? Dan is de avocado nog niet rijp maar dit zou je direct voelen bij het knijpen.

 

Eet smakelijk!

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.