Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Sankalpa: een intentie zetten

 • Geplaatst op
 • Door Merel - Superyoga
Sankalpa: een intentie zetten

Heb je wel eens stilgestaan bij je intentie tijdens het beoefenen van yoga? Een intentie wordt ook wel Sankalpa genoemd binnen de yogaleer.

Wat is een Sankalpa?

Sankalpa is een woord dat uit het Sanskriet wordt vertaald als besluit of beslissing. Een Sankalpa kun je zien als een besluit of belofte aan jezelf. Het besluit wat je maakt gebruik je vervolgens om door te voeren in je onderbewustzijn. ‘San’ verwijst naar een verbinding met de hoogste waarheid en 'kalpa' staat voor belofte. Een Sankalpa is dus een belofte die we doen om onze hoogste waarheid te ondersteunen. Je kiest er bewust voor om op een bepaalde manier te denken en actie te ondernemen in je leven. Je vraagt jezelf af waarom je doet wat je doet en je kiest voor een eigen realiteit. Met het zetten van een Sankalpa maak je van jouw yoga practice een extra mooi moment.

Een Sankalpa zorgt ervoor dat je bewuster en met intentie leeft. Je kunt iedere intentie zetten die je wilt. Dit kan gaan over het aanwezig willen zijn in het hier en nu, jezelf op een bepaalde manier willen voelen of een bepaalde verschuiving willen in je leven.

 

Wanneer gebruik je een Sankalpa?

Een Sankalpa wordt over het algemeen vaak gebruikt bij Yoga Nidra. Je kunt het zien als een zaadje wat je plant tijdens een meditatie. Hoe meer je dit zaadje aandacht geeft, hoe meer het zal groeien. Dit doe je het liefste niet aan het begin van een sessie maar liever wanneer je al in verbinding bent met jouw lichaam. Zo zal jouw Sankalpa vanuit een dieper verlangen en intuïtie komen in plaats van dat deze bedacht is met je gedachten.

Tijdens Yoga Nidra kun je tot verschillende lagen van bewustzijn komen. Zo kan jouw Sankalpa zich langzaam vormen en werkt deze ook door tot je onderbewustzijn. Het is daarom ook goed om je Sankalpa een paar keer te herhalen, zodat je deze echt gaat zien als waarheid.

 

Een Sankalpa formuleren

Om een Sankalpa te formuleren hoef je niet met je hoofd heel hard op zoek te gaan naar een intentie. Een Sankalpa is iets wat gevoeld wordt. Het gaat erom dat je luistert naar je hart en je oprechte verlangens.

Bij het zetten van een Sankalpa gaat het niet over ´ik wil´ of ´ik zal´. Het wordt juist geformuleerd als een statement. Stel je voor dat je bijvoorbeeld meer compassie wilt hebben. Dan is een sterke Sankalpa niet ‘ik wil meer compassie hebben’, maar ‘compassie is mijn ware aard’. Achter de tweede geformuleerde intentie zit veel meer kracht. Een Sankalpa is altijd positief en in de tegenwoordige tijd, alsof het er nu al is. Je wilt het ook niet te ingewikkeld maken door hele lange zinnen te vormen, een goede Sankalpa is kort en krachtig. Als laatste is het belangrijk dat jij jouw Sankalpa ook daadwerkelijk kunt geloven. Zet dus een intentie die voor jou haalbaar voelt.

 

Sankalpa voorbeelden

Een aantal voorbeelden van een Sankalpa is:

 • Ik mag er zijn;
 • Ik luister naar mijn lichaam;
 • Ik ben liefdevol naar mijzelf;
 • Ik kies voor gezonde voeding;
 • Ik groei iedere dag;
 • Ik neem ieder dag tijd voor mezelf;
 • Ik ontvang en accepteer hulp wanneer ik die nodig heb.

 

Er zijn veel verschillende redenen om een intentie te zetten. In dit geval helpt het zetten van een intentie bij yoga om met nog meer bewustzijn en focus de yogamat op te stappen.

Simpel gezegd is een Sankalpa een eenvoudig maar krachtig hulpmiddel om je yogabeoefening te ondersteunen en je te helpen er het meeste uit te halen. Bij het stellen van een Sankalpa trek je deze intentie mee op je mat en vervolgens ook je leven in.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.