Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Natuur geneeskunde als aanvulling op Yoga

  • Geplaatst op
  • Door Esther Luna Verloop - Ground Yourself
Natuur geneeskunde als aanvulling op Yoga

Gezondheid is een hot topic vandaag de dag. Niet alleen fysieke gezondheid, maar ook mentale en emotionele gezondheid krijgt veel aandacht. Het groeiende bewustzijn op bijvoorbeeld stress, ziekte, burn- & bore-out klachten draagt er aan bij dat yoga bekender wordt en algemeen geaccepteerd. Maar deze ontwikkeling is niet alleen bij yoga zichtbaar. Ook natuurgeneeskunde krijgt meer aandacht. Beiden dragen namelijk bij aan herstel van je gezondheid. In deze blog neem ik, Esther Luna, je mee in het basisprincipe van yoga, wat natuurgeneeskunde inhoudt, de overlap tussen beiden en hoe ze elkaar kunnen aanvullen.

Yoga, het basisprincipe

Kort gezegd betekent yoga: herenigen, verbinden. Yoga is een weg tot bewustwording van het zelf, waarbij geest en lichaam weer tot de zuivere, oorspronkelijke eenheid worden teruggebracht. Yoga draagt in de breedste zin van het woord bij aan het herstellen van de verbindingen in en met jezelf. Het herstellen van deze verbindingen is binnen de yogastroming gebaseerd op het achtvoudige yogapad.

 

Natuurgeneeskunde draagt ook bij aan het herstellen van de oorspronkelijke eenheid in jezelf, maar op een andere wijze. Natuurgeneeskunde helpt je om disbalans in je holistisch lichaam (fysiek, mentaal, emotioneel, sociaal en spiritueel) weer in balans te brengen. Hierbij kan je natuurgeneeskunde zowel in het beginstadium van lichamelijke disbalans inzetten als bij de aanwezigheid van diepgewortelde ziektes.

Een aantal elementen, die zowel binnen yoga als natuurgeneeskunde worden gebruikt, zijn chakra psychologie, meridianenleer, mediatie, voeding en lichaamsbewustzijn. Maar wat is natuurgeneeskunde?

 

Natuurgeneeskunde, wat is het?

Natuurgeneeskunde valt in onze Westerse moderne samenleving onder de alternatieve en natuurlijke geneeswijzen. Binnen deze stroming bestaan verschillende richtingen, zoals homeopathie, natuurgeneeskundige therapie, energetische therapie, acupunctuur, fytotherapie, hypnotherapie, iriscopie, maar ook mesologie, orthomoleculaire geneeskunde, osteopathie, shiatsutherapie. Allemaal therapieën met een eigen werkwijze, maar met als doel om via natuurlijke wijze het welzijn van mensen te ondersteunen en te verbeteren. In Oosterse samenlevingen zijn veel van deze natuurlijke geneeswijzen  eeuwen oud en ingebakken in de cultuur. Gelukkig zie ik ook in Europa steeds meer erkenning voor de werking van de natuurlijke geneeswijze.

 

"Het geheel is meer dan een opsomming van onderdelen"

- Aristoteles

 

Een belangrijk principe binnen de natuurgeneeskunde is dat niet de ziekte van een persoon centraal staat, maar het vermogen van het lichaam om zichzelf te genezen. Klachten en ziekten worden gezien als het gevolg van blokkades waardoor afvalstoffen zich in het lichaam ophopen en daardoor ziekte veroorzaken. Hierbij wordt de mens in ‘zijn geheel’ oftewel holistisch bekeken. Er wordt dus niet alleen naar het fysieke lichaam gekeken, maar ook naar de emotionele thema's die spelen, gedachtenpatronen die overheersen en hoe iemand spiritueel/sociaal in het leven staat. Een mens bestaat dus uit meer dan alleen een fysiek lichaam en de verschillende lagen werken allemaal met elkaar samen.

Wanneer je bijvoorbeeld emotioneel veel op je bordje krijgt, kan het zijn dat dit te veel is om mee te dealen en te verwerken. Op dat moment worden de emoties opgeslagen in je lichaam. Alles wat in je lichaam wordt opgeslagen in plaats van dat dit wordt doorleeft, wordt verwerkt en vervolgens wordt losgelaten, gaat zich uiten in je lichaam. Zo ontstaan er klachten. Eerst kleine signalen en wanneer die genegeerd worden, worden deze signalen, klachten en ziekten in de loop van de tijd steeds groter. Binnen de natuurgeneeskunde word je ondersteund in je bewustwordingsproces om jouw blokkades aan te gaan en op natuurlijke wijze weg te nemen.

 

Het zelfhelend vermogen van je lichaam

Het zelfhelend vermogen van ons holistische lichaam staat centraal binnen de natuurgeneeskunde. Maar wat is het zelfhelend vermogen? Dit is een complex systeem dat altijd streeft naar balans in jou. Wat we ook binnenkrijgen en hoe we ook met onszelf of met ons lijf omgaan, je lichaam is in staat om een op deze manier verkregen onbalans te herstellen in een natuurlijk evenwicht.

Ziekte laat zien dat de balans in je lichaam verstoord is en dat je immuunsysteem hard aan het werk is om de onbalans te herstellen in je lichaam. Wanneer je te maken krijgt met ziekte (klein en groot!) is het goed om eens kritisch te kijken naar je leven. Waar voed je jezelf dagelijks mee, welke gedachten heb je, hoeveel beweeg je, hoe ga je met anderen om. Allemaal elementen die invloed hebben op de balans in jezelf.

 

Yoga en Natuurgeneeskunde

Yoga en natuurgeneeskunde dragen beiden bij aan het op natuurlijke wijze ondersteunen van het zelfhelend vermogen van je lichaam en bestaan uit meerdere elementen. In de Westerse samenleving zijn de elementen lichaamsoefeningen, adembeheersing en meditatie het meest bekend.

Met meditatie kan je je gedachten tot rust brengen en met ademhalingsoefeningen je adem , waardoor het parasympatische zenuwstelsel wordt geactiveerd. Dit deel van je zenuwstelsel ondersteunt het zelfhelend vermogen van je lichaam. Op deze wijze krijgt je lichaam ruimte om daar waar nodig disbalans in je lichaam te herstellen. Zowel door ademhaling als door lichaamsoefeningen kunnen blokkades in het lichaam worden losgemaakt en afgevoerd. Wat ook weer bijdraagt aan het versterken van het zelfhelend vermogen van je lichaam. Zijn er echter grote blokkades in je holistisch lichaam aanwezig, karmische thema’s die terug blijven komen of merk je dat je last hebt van ziekte en een verzwakt lichaam, dan kan natuurgeneeskunde je op (diepere lagen) helpen de balans in je lichaam terug te brengen en daarmee je gezondheid.

 

Over de auteur Esther Luna Verloop

Esther Luna Verloop is eigenaresse van Ground Yourself, life- & loopbaancoach, natuurgeneeskundige in opleiding en yoga & pilates docent. Ze begeleidt haar klanten op holistische wijze, om zo in contact te komen met je essentie en om zo vanuit je kern te gaan leven.

Hierbij maakt Esther Luna gebruik van verschillende werkvormen, net wat voor het bewustwordingsproces passend is. Positieve psychologie, Human Design, systeemopstellingen, yoga en ademhalingsoefeningen zijn een aantal technieken, die ze toepast in 1:1-sessies, workshops, cacao ceremonies en lessen. Onder supervisie vanuit haar opleiding natuurgeneeskunde werkt ze ook met o.a. voeding en bloesemremedies.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.