Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Mindfulness meditatie

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
Mindfulness meditatie

Mindfulness oefeningen kunnen je helpen om meer rust te vinden en volop van het leven te genieten. Mindfulness is een manier om ervoor te zorgen dat je je in het hier en nu bevindt en daar optimaal van probeert te genieten. Mediteren is een oefening om een stukje mindfulness te bereiken. Je probeert je immers door middel van meditatie te focussen op het nu, je ademhaling, een achtergrondgeluid, enzovoorts. Je aandacht gaat heel specifiek uit naar het moment waar je je in bevindt en op dat moment ben je bezig met mindfulness.

Mediteren of andere mindfulness oefeningen leiden niet alleen tot rust, maar vergroten ook je focus en plezier in het leven. Meditatie zou de zogeheten alpha golven in je hersenen doen laten toenemen, waardoor je beter in staat bent om te leren en meer informatie te verwerken. Je leeft met meer aandacht, waardoor je beter kunt loslaten wat er niet toe doet voor jou. Je komt hierdoor beter tot je kern en gaat je leven steeds meer inrichten hoe jij dat wilt.

Dagelijks (kort) mediteren of het beoefenen van andere mindfulness oefeningen kan je dus helpen om meer balans te vinden en meer plezier uit je leven te halen. Hieronder vind je vijf voorbeelden van mindfulness oefeningen die je op een simpele wijze in je leven kunt opnemen.

 

Ademhaling

Je ademhaling heb je de hele dag bij je en daarom is het zo toegankelijk én potentieel. Het eerste stapje naar het doen van een ademhalingsoefening is het bewust worden van de mogelijkheid om met de beweging van je adem aan de slag te kunnen gaan. Wanneer je weet dat je je ademhaling positief kunt beïnvloeden en daarmee je gemoedstoestand kunt bepalen, ben je al een heel eind op weg. Het is een kwestie van een paar seconden tot minuten de tijd nemen voor een ademhalingsoefening.

Tune gedurende de dag af en toe in bij jezelf en ga na hoe je ademhaalt. Waar je ook bent met je ademhaling: adem rustig in vanuit je buik en adem rustig uit. Dat doe je beide keren door je neus en houd dat ongeveer vier seconden aan. Je ademt dus vier seconden in door je neus, houd even vast en je ademt vervolgens weer vier seconden uit door je neus om weer voor een seconde te stoppen. Probeer dit een keer of tien te doen voor een ontspannend effect.

 

Bodyscan

Een bodyscan is een populaire mindfulness oefening en kun je ook tijdens een meditatie uitvoeren. Het is een perfecte oefening om te aarden en in het hier en nu te komen. Daarom is deze oefening ook geliefd om voor een yoga practice uit te voeren, hiermee land je binnen een paar minuten op de mat!

Tijdens een bodyscan ga je op een rustig tempo van lichaamsonderdeel naar lichaamsonderdeel met je gedachten. Je begint bijvoorbeeld bij je tenen en eindigt bij de kruin van je hoofd. Je gaat bij ieder lichaamsonderdeel na wat je voelt door met alle aandacht naar dat specifieke onderdeel te gaan. Voel je ongemak? Kou? Tintelingen? Hoe raakt het onderdeel de grond of voel je een kledingstuk?

Dit alles doe je in een comfortabele lig- of zithouding en met je ogen dicht. Het doel is dat je door middel van deze scan met alle aandacht naar je lichaam gaat waardoor er focus onstaat. Het resultaat is dat je gedachtestroom wordt onderbroken, je rustiger gaat ademhalen en je uiteindelijk meer tot rust komt.

 

 

Bewegend mediteren

Je hoeft niet per se stil te zitten om een mindfulness oefening te doen. Sterker nog, het kan veel gemakkelijker zijn om al mediterend te lopen of te fietsen. Het is het meest prettig om dit in de natuur te doen, omdat je al je zintuigen aan het werk kan zetten. Adem de schone lucht in, zie de prachtige bloem of voel de warmte van de eerste zonnestralen. Kom uit je hoofd en blijf met je aandacht in het moment. Voel.

 

In het moment

Activiteiten die dagelijks terugkeren zoals koken zijn mooie voorbeelden van activiteiten om mindfulness toe te passen. Het is het belangrijkste dat je alle handelingen met volle aandacht uitvoert. Bereid alles in rust voor, snijd de groenten met aandacht en wees dankbaar voor de ingrediënten. Als je na een drukke dag thuis komt maak je op deze manier van het kookmoment een rustmoment en gooi je alle opgebouwde stress overboord!

 

Yoga en mindfulness

Om meer te vertragen en ruimte te creëren kunnen praktische houdingen een fijne aanvulling zijn op mindful leven. Door iedere dag vijf a tien minuten één of meerdere houdingen aan te nemen, stretch je stijfheid uit je lichaam en maak je plaats voor nieuwe energie. Een hartopener geeft deze ruimte, je profiteert hier de hele dag van! Ga met je rug op een yoga bolster of opgerolde handdoek liggen en zorg ervoor dat je billen de ondergrond raken. Zet je voeten in eerste instantie op de grond neer. Wanneer je comfortabel ligt, spreid je je armen uit in cactushouding. Je voelt de stress wegglijden en ruimte ontstaan om beter te ademen.

 

Eigenlijk is mindfulness een hele toegankelijke manier van mediteren. Je kunt het mindful zijn de hele dag op allerlei manieren toepassen. Zolang je je gedachten houdt bij de activiteit wordt het vanzelf stil in je hoofd zodat je steeds meer in het moment kunt komen.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.