Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Kurkuma in je kleding

  • Geplaatst op
Kurkuma in je kleding

Kurkuma is een heerlijk kruid om mee te koken en het is ook nog eens heel gezond voor je! Maar een ongelukje zit in een klein hoekje. Wat als je kurkuma op je kleding hebt gemorst, hoe krijg je het eruit?

Als je houdt van de Indiase keuken of als je graag zelf marinades maakt, ben je ongetwijfeld niet onbekend met het kruid kurkuma. In het Engels wordt het turmeric genoemd en het is afkomstig van de Indiase geelwortel. 

Kurkuma wordt gebruikt in kerrie, daardoor is kerrie geel. Kurkuma wordt vaker gebruikt als kleurstof zoals in inkt of om gele rijst geel te maken. Kurkuma bevat een hoge concentratie curcumine, een ontstekingsremmende stof die tevens de boosdoener is van de die gele vlekken in je kleding als je kurkuma hebt gemorst. Deze stof is niet wateroplosbaar en moet op een andere manier worden bestreden.

 

Get out of my clothes!

Allereerst: het is belangrijk om de vlek zo snel mogelijk te behandelen. Laat de bevuilde kleding niet langer dan een dag liggen, want de kans op succes neemt drastisch af naarmate je langer wacht.

Via Google zoeken levert verschillende mogelijke oplossingen om kurkuma uit je kleding te krijgen. Eerst kwam ik op verschillende blogs en fora zuiveringszout tegen als oplossing. Bij mij heeft dit niet geholpen dus ik ben verder gaan zoeken. Op bijna alle websites kwam ik waterstofperoxide tegen als middel, maar dit had ik niet in huis dus ik heb voor een natuurlijke oplossing gekozen.

 

De oplossing

Ik heb de vlekken (dit waren er heel veel en heel groot) op mijn lichtblauwe spijkerbroek ingesmeerd met vers citroensap door een part uit een citroen te snijden en daarmee over de vlekken te strijken totdat ze volledig bestrijkt waren. Daarna heb ik de broek in de open lucht (buiten dus) laten drogen waarbij de vlekken direct (zon)licht ontvingen. Ik heb de broek tot ver in de avond te buiten laten liggen om mijn kans op succes zo groot mogelijk te maken.

 

Het resultaat

De vlekken waren een stuk minder goed zichtbaar, de zon en het citroensap hebben dus enig werk verricht. Toen ik de volgende dag nog een keer keek, was ik niet tevreden want de vlekken waren nog best goed zichtbaar. Op een blog had ik gelezen dat je het kledingstuk moet wassen nadat het in de zon heeft gelegen, omdat de curcumine 'loskomt' door de zon en er verder uit kan worden gewassen. Ik heb de broek gewassen, en de vlekken waren inderdaad nog veel minder goed zichtbaar. Ze zijn nog niet helemaal weg, maar bij herhaling van deze methode denk ik dat de vlekken wel geheel waren verdwenen. Ik heb dit niet gedaan omdat ik vond dat de vlekken nagenoeg niet meer zichtbaar waren. 

Je kunt beter een schort dragen tijdens het koken, dat voorkomt een hoop moeite. Als je dan toch onbeschermd aan de slag gaat met dit hardnekkige kruid, zorg dan dat je altijd een citroen in huis hebt!


 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.