Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Journalen en mentale gezondheid

  • Geplaatst op
  • Door Merel - Superyoga
Journalen en mentale gezondheid

Het opschrijven van je gedachten, emoties en ervaringen helpt je om orde te creëren wanneer je hoofd chaotisch voelt. Door middel van verschillende journal technieken kun je zorgen voor meer rust in je hoofd en je lichaam.

In een eerdere blog hebben we het gehad over hoe je begint met journalen. In deze blog duiken we dieper in op het doel van journalen. Je leest waarom journalen goed is voor je mentale gezondheid en hoe je verschillende journal technieken hiervoor in kunt zetten.

 

Hoe helpt journalen bij een goede mentale gezondheid?

Je hoeft geen echte schrijver te zijn om je gedachten op te kunnen schrijven. Het is letterlijk het opschrijven van wat er in je hoofd omgaat. Je hebt vast wel eens gehoord dat het kan helpen om dingen ´van je af te schrijven’. Maar wat doet dit precies voor je?

Wanneer je gaat schrijven maak je een moment voor jezelf vrij. Je bent even alleen in jouw wereld zonder externe prikkels. Alleen al deze eerste stap zorgt voor meer rust. Wanneer je dan jouw gedachten op papier zet zorgt dit voor vermindering van chaos in je hoofd. Je neemt de tijd om stil te staan bij wat je voelt en je kunt op deze manier ook emoties verwerken.

 

Verschillende journal technieken

Journalen voor je mentale gezondheid kun je op allerlei verschillende manieren doen. Ga op zoek naar een manier van schrijven die bij jou past. Hieronder vind je een aantal journal technieken met ieder hun eigen doel. Door deze eens uit te proberen kun je ervaren wat bij je past en hoe het jou helpt om bijvoorbeeld tot rust te komen.

 

Braindump

Een braindump doen is een ontzettend fijne en makkelijke manier om je gedachten op papier te zetten. Het enige wat je hoeft te doen is alles opschrijven wat er in je hoofd op komt. Je hoeft er geen verhaal van te maken en het hoeft er niet netjes uit te zien. Het gaat er om dat je al jouw gedachten en to-do’s op papier zet zodat je orde creëert en niet over dingen blijft malen in je hoofd. Zo zorg je voor een beter overzicht en kun je ook makkelijker prioriteiten stellen.

Een braindump kun je ook wel zien als vrij schrijven. Je mag schrijven wat en zoveel als je wilt. Je kunt een braindump op ieder moment van de dag doen wanneer jij de behoefte voelt. Het kan bijvoorbeeld heel fijn zijn om aan het einde van de dag een braindump te doen, of wanneer je niet in slaap komt omdat je ligt te piekeren. Maar ook als je aan het begin van de dag merkt dat je niet goed in een workflow komt, kan het helpen om alles op te schrijven wat er in je hoofd omgaat.

 

Verwerken van ervaringen

In een journal kun je ook schrijven over de ervaringen die je hebt opgedaan. Soms zijn dit fijne ervaringen of gebeurtenissen, soms misschien minder fijne. Door deze ervaringen op te schrijven sta je stil bij hoe je iets hebt ervaren of hoe je je voelde tijdens of na deze ervaring. Misschien voel jij je niet klaar om over bepaalde ervaringen te praten en kun je een eerste stapje maken door er over te schrijven. Zo zorg je ervoor dat je de ervaring toch al kunt verwerken, waardoor je er misschien wat comfortabeler bij voelt en alsnog de stap zet om er ook over te praten met een ander.

 

Schrijven over gevoelens en emoties

We zijn vaak druk met de buitenwereld en alles wat er gedaan moet worden, waardoor we geen ruimte maken voor onze emoties. Ook hebben we regelmatig de neiging om emoties weg te stoppen of voor ons te houden. Op lange termijn kan dit voor mentale of fysieke klachten zorgen. Het doorvoelen en verwerken van je emoties is daarom heel belangrijk voor je mentale gezondheid. Een manier om dit te doen is door te schrijven. Je kunt je gedachten en emoties kwijt in je journal. Door bewust stil te staan bij wat je voelt en ervaart maak je ruimte voor de emotie om gevoeld te worden. Je geeft woorden aan hetgeen wat jij vanbinnen ervaart. Schrijf op wat je voelt en verken hiermee je gevoelens en emoties. Het is oké wanneer deze emoties er zijn of omhoog komen terwijl je schrijft. Of het nou gaat om verdriet, boosheid, teleurstelling of juist blijdschap en dankbaarheid. Alles is welkom en het mag er zijn.

 

Journalen voor zelfreflectie

Jounalen kan je ook gebruiken voor zelfreflectie. Deze vorm van journalen helpt je om inzicht te krijgen in je dromen, doelen en verlangens maar ook in je persoonlijke proces. Je kunt hiervoor een speciaal journal gebruiken zoals het Slow Down journal van Monday. Ook kun je een eigen schriftje of journal gebruiken en bijvoorbeeld journal prompts gebruiken als begeleiding. Zo kun je jezelf vragen stellen als: Wat wil je bereiken? Waar loop je tegenaan? Wat heb je geleerd van een eerder doel of project? Wat gaat er goed?

 

Al deze verschillende manieren van journalen dragen bij aan een rustiger hoofd en een goede mentale gezondheid. Door momenten voor jezelf te nemen en bewust bij dingen stil te staan creëer je mentale rust. Je kunt gevoelens en emoties een plekje geven zodat je niet rond blijft lopen met onverwerkte emoties. Kortom, genoeg redenen om jouw journal er weer eens bij te pakken!

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.