Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

In balans de winter door

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
In balans de winter door

Het najaar is volop in gang en voor velen betekent dit dat er een moeilijke tijd aan komt met donkere en misschien wel depressieve dagen. Niet alleen het weer is van invloed op deze periode, ook de drukte op werk en school neemt voor veel mensen toe.

In plaats van de nodige winterse uitdagingen over ons heen te laten komen, kunnen we ons beter goed voorbereiden en de nodige maatregelen treffen en afspraken met onszelf maken. Hieronder volgen 6 tips die wij in de afgelopen jaren hebben verzameld en die ons helpen om niet volledig uit te putten maar vol kracht de winter door te komen.

 

Vitamine D en visolie

De zon komt in de wintermaanden laat op en gaat alweer vroeg onder wat betekent dat we een stuk minder daglicht ontvangen dan in de zomerse maanden. Het weer kan ook nog eens slechter zijn waardoor je in die paar uurtjes daglicht weinig zonlicht op je huid krijgt. Zonlicht dat op je huid schijnt zorgt voor de aanmaak van vitamine D, een belangrijke vitamine die ons lichaam alleen kan aanmaken met behulp van zonlicht en van groot belang is voor het functioneren van onze botten, spieren en immuunsysteem.

In de winter kan je huid het zwaar te verduren krijgen door de kou, maar ook door alle droge binnenlucht veroorzaakt door verwarmingen. Om niet alleen je huid, maar ook je hart en bloedvaten goed te onderhouden heeft je lichaam voldoende omega-3 nodig en vooral de variant DHA. Dit is het stofje dat ervoor zorgt dat onze zenuwen, hersenen, motoriek en stemming goed kunnen functioneren.

Door dagelijks een supplement visolie en vitamine D te slikken, voorzie je je lichaam van de benodigde vitaminen en omega-3 stoffen die je zullen helpen om de lastige tijd in volle kracht door te komen. Kies voor een kwalitatief supplement waar geen of zo min mogelijk vulmiddelen in voorkomen en vraag een verkoper voor een goed advies. Wij zijn fan van merken als Bonusan, Biotics, Zinergi en Solgar.

 

Beweging en buitenlucht

Omdat het buiten koud is, zijn we geneigd om weinig buiten te zijn en juist veel binnen. Verbreek deze gewoonte en kies juist voor extra buitenlicht. Door naar buiten te gaan, komt je lichaam in beweging wat goed is voor de doorbloeding van je lichaam waardoor je het minder snel koud krijgt, maar ook voor de gezondheid van je darmen die veel baat hebben bij beweging om je voedsel goed te kunnen verteren en de juiste voedingsstoffen op te nemen in je lichaam. Door de beweging in combinatie met de frisse lucht maakt je lichaam serotonine en endorfine aan, de hormonen waarvan je een gelukkig gevoel krijgt. Er zijn nog veel meer voordelen: je uitstapjes naar buiten bieden je de mogelijkheid om het momentje voor jezelf uit tip 3 van dit artikel te benutten. Laat je zintuigen werken en snuif de frisse lucht op, kijk naar de lucht en bomen en luister naar de fluitende vogels. Vergeet ook je tast niet en laat je lichaam in aanraking met de natuur komen door simpelweg een plant of boom, water, gras of aarde aan te raken. Je lichaam neutraliseert op deze manier van alle negatieve lading die we op een dag opdoen dankzij de positieve lading van de aarde. Dit noemen we ook wel grounding of earthing.

 

 

Zoek de zon op

De zon biedt vele voordelen! Dankzij de zon maken we vitamine D aan, worden we vrolijk en krijgen we een gezonde gloed op ons gezicht. Je humeur verbetert en je lichaam maakt hormonen aan waardoor jij je tevreden en gelukkig voelt. Heb je de mogelijkheid om er een weekje tussenuit te glippen? Zoek dan een zonnige bestemming op waardoor je gedurende de winter in Nederland even volledig kunt opladen om er daarna weer tegenaan te kunnen. Een weekje is al genoeg om je batterij weer helemaal op te laden. De rust en ontspanning die je op vakantie kunt ervaren, zorgen er natuurlijk ook voor dat je extra ontspannen terugkomt en al je zaakjes weer op een rijtje hebt. Zonnige bestemmingen in onze winter zijn alle landen in het Caribisch gebied, maar ook Florida en zelfs dichterbij: in Portugal kan het heerlijk weer zijn, op de Canarische eilanden is het heerlijk zacht en op de Kaapverdische eilanden schijnt het zonnetje volop!

 

Blijf in het hier en nu

De winterperiode is vaak een drukke periode waarbij iedereen hard aan het werk is. Er wordt veel van je verwacht en de deadlines vliegen je om de oren. Niets is daarom zo belangrijk als stilstaan bij het moment waarin je leeft, het hier en nu. Als je je continu in een rush bevindt van presteren en door naar het volgende, dan put je jezelf enorm uit en verlies je de dingen uit het oog die écht de moeite waard zijn in het leven. Onze tip is om drie keer per dag 5 minuten volledig voor jezelf te nemen en daarbij zo diep en rustig mogelijk te ademen. Je kunt dit het beste aan het begin van de dag doen waarbij je voor jezelf bedenkt wat jou op deze dag gelukkig gaat maken, in de middag voor de lunch waarbij je je lichaam voorbereidt op een goede vertering van je voedsel, en aan het einde van de dag zodat je lekker kunt slapen, waarbij je voor jezelf bedenkt waarvoor je deze dag dankbaar bent. Gebruik tijdens de 5 minuten voor jezelf geen telefoon of andere technologie en laat je ademhaling je leiden naar een heerlijk rustig gevoel. Je kunt dit doen tijdens een wandelingetje door de frisse lucht of op een fijn een plekje voor jezelf. En natuurlijk is er niets zo goed als dagelijks of enkele keren per week een heerlijke rustgevende of juist uitdagende yoga practice!

 

Pas je voeding aan

Niet alleen de natuur past zich aan en verandert van zomer naar winter, ook je lichaam verandert en heeft andere behoeften. Verdiep je eens in de Ayurvedische keuken en je zal erachter komen dat je lichaam hele andere behoeften heeft in de winter. De winter wordt ook wel het ‘vata’ seizoen genoemd waarbij ons lichaam onder invloed staat van kou en droogte. Om dit tegen te gaan, is het van belang om de juiste voeding te eten. Groenten die onder de grond groeien zijn sterk aan te raden vanwege de aanwezige vezels en antioxidanten, maar ook noten en olie zorgen voor een vetter dieet dan normaal waardoor je de droogte van je lichaam tegengaat. Daarnaast zal je lichaam heel blij zijn met meer eiwitten dan normaal die je kunt halen uit rauwe noten, eiwitrijke groenten zoals broccoli en peulvruchten en natuurlijk uit vis en vlees. Je immuunsysteem en huid kunnen deze voedingsstoffen goed gebruiken. Tot slot zorgen extra vezels ervoor dat je je lichaam gezond houdt tijdens de winter. Volgens de Ayurveda is het belangrijk om je te ontdoen van de extra hitte in je lichaam die zich opbouwt aan het eind van de zomer en in de winter zal zorgen voor constipatie. Door voldoende vezels te eten, bevorder je je stoelgang en daarmee bied je je lichaam de kans om de hitte kwijt te raken en plaats te maken van ‘vata’.

 

 

Water drinken

Tot slot een hele simpele, maar o zo belangrijke: drink genoeg water! Omdat het niet meer warm is, zijn we geneigd om minder vocht tot ons te nemen omdat ons lichaam daar minder duidelijk om vraagt dan in de zomer. Alle processen in ons lichaam zijn afhankelijk van water en door de extra drukte in de wintermaanden, moet je lichaam harder werken dan normaal. Ook door de invloeden van buitenaf zoals de koude lucht heeft je lichaam veel voedingsstoffen én water nodig om volledig te kunnen functioneren. Drink minimaal 2 liter water op een dag maar liever 3 liter. Het klinkt veel, maar als je het verdeelt over de dag dan valt dit heel erg mee. In de ochtend een halve liter, eventueel verdeeld over twee koppen thee, en gedurende de dag zo’n 10 glazen water of (kruiden) thee.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.