Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Hooggevoelig - yoga en meditatie

  • Geplaatst op
  • Door Jolanda Hoogkamer - Centre of joy
Hooggevoelig - yoga en meditatie

Hooggevoeligheid is een kwaliteit, een eigenschap van wie jij bent. Net zoals iemand bijvoorbeeld bovengemiddeld intelligent kan zijn, ben je bovengemiddeld gevoelig als je hooggevoelig bent. Hooggevoeligheid is geen ziekte, persoonlijkheidsstoornis of (psychiatrische) aandoening. Ongeveer 1 op de 5 mensen is hooggevoelig. Lees hier hoe yoga je kan helpen als je hooggevoelig bent.

Als je hooggevoelig bent neem je meer op uit je omgeving

Als je hooggevoelig bent dan is je zenuwstelsel gevoeliger. Hierdoor neem je de hele dag meer informatie op uit je omgeving en verwerk je deze informatie op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is.

Naast alle prikkels die van buiten bij je binnen komen is ook jouw belevingswereld anders. Zo ervaar je jouw emoties en gedachten op een dieper niveau dan iemand die niet hooggevoelig is. Hooggevoelige mensen denken vaak diep na. Ook verwerk je situaties intenser, bijvoorbeeld door dit in je hoofd te blijven herhalen of erover te gaan dromen.

 

Kwaliteiten van hooggevoelige mensen

Eén van de grootste kwaliteiten van hooggevoelige mensen is dat ze empathisch zijn en andere mensen goed aanvoelen. Soms voelen ze de ander zo goed aan dat ze zichzelf hierin verliezen. Zo kan het zijn dat de HSP (te) veel gericht is op wat een ander nodig heeft en niet op wat goed is voor jezelf. Hoewel hooggevoelige mensen veel overeenkomsten hebben, zijn er ook veel verschillen. Wil jij weten of je hooggevoelig bent, of in welke mate je hooggevoelig bent? Dan kun je hier helemaal gratis en anoniem meerdere HSP-testen doen.

 

Waarom je hooggevoeligheid als last kan ervaren

Ben jij hooggevoelig en ervaar je hooggevoeligheid als last of worsteling? Vaak komt het omdat je nooit hebt geleerd hoe je met je gevoeligheid om moet gaan. Hierdoor kan het zijn dat je regelmatig overprikkeld raakt, dan krijg je veel meer prikkels binnen dan die je kunt verwerken. Dan mist er balans tussen prikkels ontvangen en informatie en situaties verwerken. Door te gaan leren afstemmen en voelen op wat je nodig hebt en rekening te houden met je herstel- en verwerkingstijd leer je je hooggevoeligheid als kwaliteit te ervaren.

 

Hoe yoga je kan helpen als je hooggevoelig bent

Als je hooggevoelig bent dan ben je bewust en onbewust met je aandacht bij je omgeving. Door yoga te doen versterk je de verbinding met je lichaam. Hierdoor haal je bewust de aandacht weer terug naar jezelf en je lijf. Dit zorgt ervoor dat het dieper nadenken en piekeren een stuk minder wordt. Door met je aandacht bij je lichaam te zijn kun je ook makkelijker voelen hoe het met je gaat en wat jij nodig hebt.

 

Door meditatie kun je makkelijker prikkels verwerken

Naast yoga is meditatie ook een fijn hulpmiddel als je hooggevoelig bent. Alles wat je aandacht geeft groeit, door meditatie versterk jij jezelf en je energieveld. Ook helpt meditatie je met ontspannen, waardoor de balans tussen prikkels ontvangen en prikkels verwerken verbeterd. Hierdoor heb je minder last van overprikkeling. Meditatie brengt rust in je gedachten, waardoor je minder last hebt van gepieker en onrust in je hoofd.

 

De beste meditaties als je hooggevoelig bent

Vind jij het lastig om te mediteren? Merk je dat je snel afdwaalt bij meditaties? Als je hooggevoelig bent dan kunnen je gedachten en emoties intens zijn. Tijdens een geleide meditatie wordt je begeleid door een stem en de muziek. Hierdoor is het makkelijker om je te concentreren en echt uit je hoofd te gaan.

 

Ontspanningsmeditatie om emoties en gedachten los te laten en diep te ontspannen

Hieronder kun je een geleide meditatie uitproberen van Jolanda Hoogkamer van het Centre of joy. Deze meditatie helpt je om diep te ontspannen en emoties en gedachten los te laten. Meer van deze meditaties kun je gratis beluisteren op YouTube.

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.