Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Hoe ik zorg voor minder stress met yoga

  • Geplaatst op
Hoe ik zorg voor minder stress met yoga

Ik ben Mariëlle, in het dagelijks leven It’er en beauty blogger op Me-licious.com. En vandaag deel ik mijn tips voor minder stress met yoga. Een set praktische tips die je inzichten geven waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Lees je met me mee?

Ontspannen, als je het mij vraagt is erg ingewikkeld in deze tijd. Alles gaat zo ontzettend snel en we krijgen duizenden indrukken te verweken op een dag. Terugtrekken en even niks doen is zonder routine erg lastig. Denk maar eens aan je mobiele telefoon die zelfs op de wc afgaat. Ja, ik weet je lacht er nu om, maar soms kan dat net de druppel zijn die jouw stressemmer doet overlopen. Als ik je nou vertel, dat je veel makkelijker in stressvolle situaties relaxt kunt blijven. Ik hoor je denken, ja er zijn veel manieren… en waarschijnlijk ben jij op zoek naar praktische tips die écht werken.

Ik ben Mariëlle, in het dagelijks leven It’er en beauty blogger op Melicious.nl. En vandaag deel ik mijn tips voor minder stress met yoga. Een set praktische tips die je inzichten geven waar je direct mee aan de slag kunt gaan. Lees je met me mee?

 

1. Je eerste gedachte bepaalt je stemming voor de hele dag

Waarschijnlijk heb je het al wel eens mee gemaakt. Je schrikt wakker en beseft je dat je je alweer verslapen hebt. Net nu je die belangrijke afspraak op het werk hebt vandaag. Je haast je, maar begint de dag eigenlijk al negatief en hoe verder de dag vordert: het wordt van kwaad tot erger.

Of je begint je zodra je wakker wordt zorgen te maken over dat je nog zoveel werk hebt liggen vandaag en of het allemaal wel af komt. Wakker worden en je direct zorgen maken over wat er de dag ervoor gebeurd is of je zorgen maken over wat nog te gebeuren staat beïnvloedt je hele dag.

Start positief
Juist daarom is het erg belangrijk om iedere ochtend op te staan en dankbaar te zijn voor een nieuwe dag. Of je nu gelooft of niet. Ik zeg altijd: nieuwe ronden, nieuwe kansen. Go for it! Een positieve attitude zorgt voor een positieve start van de dag.

Wanneer je positief begint, wordt het alleen maar makkelijker om de zaken in een positief licht te zien. Maak niet de hele dag door scenario’s in je hoofd over wat er allemaal fout kan gaan!

Don’t entertain negative thoughts
Wist je dat je lichaam reageert op de negatieve gedachten die jij door je hoofd laat gaan? Yeah right, jij weet wel dat ze niet echt zijn, maar je lichaam die maakt geen onderscheid. Dus het gaat reageren alsof al dit negatieve daadwerkelijk gebeurt. Je hart gaat sneller kloppen, je spieren spannen zich aan en je ademhaling… die stokt enigszins, vaak zonder dat je het door hebt.

Je geest en lichaam staan met elkaar in verbinding, dus alles wat je lichaam voelt daar reageert je geest weer op. En zodra je zelf de stress signalen van je lichaam herkent, begin je je zorgen te maken wat er aan de hand is. Er bestaat een kans dat je zo in een negatieve spiraal terecht komt met als resultaat: STRESS! OH NO!

Je doet er dus goed aan om negatieve gedachten gelijk te stoppen en uit je hoofd te gooien. Alles wat je aandacht geeft groeit zeggen ze niet voor niks. Het is makkelijker gezegd dan gedaan, maar je zult zien dat als je deze tip naleeft je veel minder negativiteit ervaart.

 

2. Controle is een illusie

Misschien is ook dit een herkenbaar punt. Als ik iets onderneem, vind ik het van tevoren fijn om te weten wat er gaat gebeuren. Weet ik dat niet, dan vind ik het fijn als ik zelf de touwtjes in handen kan houden. Op de één of andere manier geeft mij dit het gevoel van zekerheid.

Maar kun je echt de touwtjes in handen houden? Dezelfde ervaring had ik ook toen ik net startte met yoga. Ik vond mijn houding niet goed, vond de leraar te saai of wilde nog dieper gaan ademhalen. Allemaal zaken die mij opvielen, omdat ik de boel graag onder controle wilde houden.

Eigenlijk werkten al deze gedachtes mij juist tegen om daar op dat moment mezelf over te geven aan de yoga les en mijn lichaam en geest tot rust te laten komen.

Toen ik eenmaal zover was dat ik deze controlerende gedachtes kon loslaten, was ik continu bezig om mezelf onder druk te zetten mijn yogapose te verbeteren.

Continu jezelf onder druk zetten om de best mogelijke prestatie neer te zetten werkt echt niet! Niet op het werk en zeker niet in de privésfeer!

Wees tevreden met het hier en het nu, ja je mag vooruit, sterker nog: sta niet stil. Maar weet dat wanneer jij de gedachte dat je alles onder controle moet hebben loslaat, je automatisch ook beter kunt ontspannen.

Zie het als twee touwtjes die vastgeknoopt zijn aan een hek. Wanneer jij de touwtjes in handen neemt en eraan trekt om controle op het touw uit te oefenen, zijn de twee touwtjes continu gespannen. Het moment dat je de touwtjes niet meer wilt controleren, hangen ze er relax bij. Zo is het ook met je jouw lichaam en je gedachten.

 

3. Routines, plannen en lijstjes maken

Ik weet dat veel mensen er niet gek op zijn en anderen juist zweren bij routines, planningen en to-do lijstjes. Zelf ben ik echt een fan van routines en plannen, juist omdat het mij helpt mijn hoofd te legen. Ook in yoga heb je routines en yoga sessies kun je zeker plannen, voor je lichamelijke en geestelijke onderhoud.

Waarom een routine? Als je een routine hebt die je dagelijks uitvoert, vergeet je de dingen in die routine niet meer. Ook hoef je niet steeds weer keuzes te maken. Wat doe je eerst? Wat heeft prioriteit? Dit komt omdat routines op een gegeven moment vanzelf gaan. Je hoeft er namelijk niet meer over na te denken. Dit bespaart je een hoop tijd en ook energie waardoor er meer tijd en energie overblijft voor de dingen die je écht belangrijk vindt.

 

4. Je bent wat je eet

Zelf heb ik een Indiase achtergrond. Heb je weleens gehoord van Ayurveda? Ayurveda, opgebouwd uit Ayur (leven) en Veda (kunst), is een levenswijze die het welzijn van mensen en hun gezondheid wil verbeteren door lichaam, geest en bewustzijn in balans te brengen. Het is een 5000 jaar oude Indiase wijsheid en een holistische geneeswijze die ernaar streeft in het dagelijks bestaan in harmonie met de natuurwetten te leven.

Vaak zien we dat door verkeerde voeding, leefstijl of stress een disbalans is veroorzaakt die zorgt voor lichamelijke klachten zoals stress. Met andere woorden: onnatuurlijk bewerkt voedsel heeft wel degelijk invloed op je geestelijke gesteldheid en op hoe je lichaam aanvoelt. Suiker, verzadigde vetten en bewerkt voedsel zorgen ervoor dat je je meer zorgen gaat maken.

Terwijl juist voedsel dat onbewerkt uit de natuur komt, zoals fruit, groenten en noten je daarentegen zullen helpen alert te blijven. Wees mindful over wat je eet!

En mocht je ervoor open staan, bij Ayurveda gaan we uit van een basisenergie, ook wel dosha genoemd. Voor de verschillende dosha’s zijn er ook verschillende eetpatronen die worden aanbevolen. Als je het eetpatroon dat bij jouw dosha past 30 dagen lang volhoudt, zul je zeker verschil merken en weer in balans komen. En zo kun ook jij het beste uit jezelf halen ;).

 

5. Yoga of een andere vorm van bewegen leegt je hoofd

Door bewegen op te nemen in je routine, of het nou yoga, fitness of iets anders is dat je leuk vindt, ben je even niet bezig met je hoofd maar met je lichaam. Steeds meer werkende mensen hebben zittend werk waardoor ons lichaam niet de beweging krijgt die het nodig heeft en die het verdient. Doordat je minder beweegt, gaat je spijsvertering achteruit en ook word je luier. Daarnaast gaan je spieren vastzitten, en krijg je sneller last van (rug)kwaaltjes. Het gevolg daar weer van is dat je ook minder zin hebt om dingen te gaan doen. Natuurlijk ervaart niet iedereen die zittend werk doet en niet beweegt dit probleem. Maar als jij iemand bent die frequent aan lichaamsbeweging doet dan zal je zeker beamen dat je je een stuk beter en meer ontspannen voelt na een goede workout of yoga sessie. Zowel lichamelijk als geestelijk.

Bovenstaande tips heb ik door de jaren heen verzameld en zijn voor mij de holy grail. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat dit ook voor jou zo hoeft te zijn. Ik denk dat het belangrijkste is dat je iets doet waar jij je prettig bij voelt. En dat het iets is dat bij je past.

Neem zeker niet alles wat een ander je vertelt aan voor waarheid. Maar ben je er in geïnteresseerd en denk je dat het jou kan helpen? Probeer het dan eens een aantal weken uit.

Je zult zien dat als je bovenstaande tips uitvoert in jouw dagelijkse leven je meer controle krijgt over je lichaam en geest, en dus je gedachten. Geluk is er niet ineens, geluk en ontspanning dat creëer je zelf.

 

Veel liefs, Mariëlle

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.