• Winkelmandje
€0,00
0

Havermout power

  • Geplaatst op
Havermout power

Havermout, wie kent het niet? De supergraantjes zijn geliefd bij veel mensen, je kunt er heerlijk recepten mee maken en ze geven langdurig energie af.

Havermout, wie kent het niet? De supergraantjes zijn populairder dan ooit en worden in allerlei gezonde recepten verwerkt. Smoothies, ontbijtpapjes, gezonde gebakjes en pannenkoeken, je kunt het zo gek niet bedenken en er zijn recepten van. Havermout kost niet veel, het is veelzijdig en heeft heel veel (gezonde) voordelen. Geen wonder dat deze graansoort zo populair is!

Voordat we verder gaan is het goed om het verschil tussen de veelgebruikte termen, havermout, -vlokken, -grutten en –meel, te weten. Ze komen allemaal van het graansoort haver, maar het verschil zit in de manier van verwerken. Zo wordt bij havermout de haverkorrel doormidden geknipt en is bij havermeel de korrel tot meel gemalen. Havermout en –vlokken liggen voor het grijpen in de winkels, havergrutten zijn daarentegen minder aanwezig. De grutten zijn minder bewerkt en hebben daardoor extra bite.

Zoals gezegd biedt havermout veel voordelen, waardoor de graantjes geliefd zijn bij veel mensen waaronder sporters en mensen die graag willen afvallen. Havermout zwelt op in je maag waardoor je voor lange tijd vol zit. Het opzwellen wordt veroorzaakt door de oplosbare vezels. Doordat de koolhydraten in havermout langzaam worden opgenomen, ontstaat er geen piek in het glucosegehalte en wordt er geleidelijk aan energie afgegeven. Je sportprestaties zijn hierbij gebaat!

In dit artikel gaan we de havermout verwerken in twee recepten. Pik gerust een graantje mee!

 


Overnight oats

Dit recept is gemakkelijk en snel te maken als je een blender in huis hebt, de overnight oats smaken bovendien fantastisch. Je maakt het recept als ontbijt, lunch en het dient gerust als pre workout maaltijd. De oats vullen goed en geven gedurende de eerste paar uren geleidelijk energie af. Het vergt een kleine planning, je maakt het receptje namelijk de avond van te voren klaar zodat het mengsel zich kan vormen tot een pudding. Wil je zeker weten dat je glutenvrij eet? Koop glutenvrije havermout in plaats van havermout. Havermout is in principe glutenvrij maar het kan in aanraking zijn gekomen met andere graansoorten, als je je wilt verzekeren van een glutenvrije maaltijd schaf je een pakje glutenvrije havermout aan.

De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 150 ml amandelmelk
  • 5 eetlepels havermout (kan glutenvrij)
  • 1 eetlepel agavesiroop of rauwe honing
  • 1 banaan
  • Optioneel: 1 theelepel maca
  • 3 eetlepels chiazaad
  • 1 handje blauwe bessen, aardbeitjes of ander zoet fruit


Bereiding:
Giet 150 ml amandelmelk in je blender en voeg 5 eetlepels havermout en 1 eetlepel honing of agavesiroop toe aan de melk. Let op. Koop de honing of agavesiroop in de natuurwinkel, zodat je zeker weet dat dit een goede variant is. Honing dient altijd koud gedraaid te zijn, zodat de honing nog rauw is. Voeg vervolgens een theelepel maca en de banaan toe. Mix dit tot een glad geheel. Giet dit mengsel in een weckpot of andere voorraadpot en voeg nu de chiazaden hieraan toe. Roer goed. Laat een nacht in de koelkast staan. De volgende ochtend voeg je naar hartenlust fruit toe en geniet je in alle rust van een wel voorbereid ontbijt.

 
 


Power smoothie

Deze krachtpatser is je ideale start van de dag. Door de combinatie van voedingsstoffen zit je lang vol en barst je van de energie.

De volgende ingrediënten heb je nodig:

  • 200 ml amandelmelk
  • 2 handjes blauwe bessen
  • 1 banaan
  • 40 gram havermout
  • 1 theelepel kaneel
  • 1 medjouldadel
  • Optioneel: 1 eetlepel chiazaadjes
  • Optioneel: halve peer


Bereiding:
Ontpit van te voren de medjouldadel door een kleine inkeping in het midden te maken. Als de dadel niet zacht is laat je hem tien minuten weken in water en je stopt deze vervolgens met alle andere ingrediënten in de blender. Laat het geheel goed mixen tot een glad mengsel en enjoy!