Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Energiek de herfst door

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
Energiek de herfst door

Ieder seizoen heeft zo zijn eigen karakter, de herfst is winderig, koud en nat. In de Ayurveda noemen we de herfst daarom ook wel het Vata seizoen. Het is belangrijk om in de herfst stilte en warmte op te zoeken, te vertragen en vooral structuur in je dag aan te brengen. Zo geef je tegengas aan het bewegelijke en zorg je voor de nodige balans.

De yangperiode van de lente en de zomer laten we achter ons en deze periode van groei en bloei verruilen we voor de yinperiode. De lange dagen vol licht en uitbundigheid maken plaats voor rust. Het is tijd om naar binnen te keren, om los te laten en de verandering te accepteren. Loslaten creëert ruimte en geeft ons de kans om weer frisse energie op te doen en te ontwikkelen.

 

Start de dag met yoga

Begin iedere dag met een paar minuten op de mat. Strech de stijfheid uit je lijf, neem de tijd om te voelen wat er in je om gaat en zoek de stilte op. Als het nog donker is, kan het fijn zijn om een kaarsje aan te steken en palo santo aan te steken of etherische olie te verdampen. Voed je zintuigen in alle kalmte en maak je klaar voor een nieuwe dag. Geef structuur aan je dag door een ochtendritueel te ontwikkelen waarin je je goed voelt. Starten met een paar oefeningen op de mat kan een waardevol onderdeel zijn van een dagelijks ritueel.

 

Yin, Restorative & Nidra

Rustige vormen van yoga waarbij de nadruk op stretchen, de ademhaling en het naar binnen keren ligt, zijn prettige yogastijlen voor de herfst en winter. De herfst met zijn wind, regen en verandering kan onrust geven. Door een stapje terug te doen en naar binnen te keren zorg je ervoor dat je je energie niet verliest aan onnodige zaken. Rustige vormen van yoga zoals Yin en Restorative Yoga geven je de tijd en ruimte om te onderzoeken wat er in om je gaat om vervolgens los te laten wat je niet meer dient.

Zorg ervoor dat je genoeg props gebruikt om het jezelf zo comfortabel mogelijk te maken en houd jezelf warm. Doe gerust een trui aan of houd een extra vestje bij de hand, houd je sokken aan en dek jezelf toe met een deken waar mogelijk. Het is de bedoeling dat je de houdingen in alle comfort kan uitvoeren zodat je de focus verlegt naar je ademhaling. Maak gebruik van zachte natuurlijke materialen en warme kleuren, zo vormt een yogamat van merino scheerwol de perfect ondergrond voor een rustige yogales. De zachtheid en warmte van de wol geven je de comfort die je zo hard nodig hebt. Een meditatiekussen en oogkussen van velvet voelen zijdezacht aan je huid en zorgen ervoor dat je de regen en wind al snel vergeet.

 

Warm en geaard voedsel

Het seizoen wat vol in het teken staat van verandering vraagt om aarden. Heel veel factoren kunnen ervoor zorgen dat je je geaard voelt of juist niet. Als je meegaat in de veranderlijkheid van de herfst merk  je al snel dat je de controle over je ademhaling en zenuwstelsel kwijt raakt. Je huid wordt droog, je energielevel daalt en je krijgt misschien wel last van slapeloosheid. Om dit te voorkomen is het belangrijk dat je voldoende warm en geaard voedsel tot je neemt. Als je ontbijt is het raadzaam om een verwarmend ontbijt te nuttigen en de acai bowl voor de lente en zomer te bewaren. Dikke en zachte soepen en biet en zoete aardappel verwerkt in stoofgerechten zijn voorbeelden van voeding die zorgen voor een geaard gevoel. Voeg Vata-kalmerende kruiden als kurkuma, kardemon, venkel, nootmuskaat, kaneel en verse gember aan je maaltijden en drankjes toe.

 

 

Blijf warm

Waar Vata zorgt voor kou zorg jij voor warmte. Houd kou buiten de deur door je warm aan te kleden en werk in het begin van de herfst met lagen zodat je bij een stijgende middagtemperatuur een laagje kan uittrekken. Kies liever voor een warme trui dan het knopje van de verwarming. Als je naar buiten gaat op koude of winderige dagen bedek dan goed je oren en hoofd met een leuke muts, sjaal of oorwarmers.

 

Bedtijd

Om energiek te blijven is het belangrijk om op tijd naar bed te gaan, juist in het Vata seizoen is de bedtijd van essentieel belang van hoe fit je je voelt. De dagen worden korter, door mee te gaan met het ritme van de natuur voel je je beter in balans.

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.