Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Een goede zelfzorg is goed voor je gezondheid

 • Geplaatst op
 • Door Ank - Passie in Professie
Een goede zelfzorg is goed voor je gezondheid

We rennen met z’n allen door het leven, vullen onze dagen met stress en hebben zelfzorg hard nodig om weer op te kunnen laden. Toch schiet het goed zorgen voor ons zelf er vaak bij in. We zijn de hele week druk met van alles en nog wat en vergeten om juist af en toe even stil te staan. Met alle gezondheidsklachten van dien.

Wat is zelfzorg

Zelfzorg is elke handeling die een fundamentele invloed heeft op ons fysieke, emotionele, relationele en soms ook professionele welzijn.

Zelfzorg wordt weleens bestempeld als egoïsme, maar dat is het niet. Integendeel, het is een vorm van zelfrespect en zelfliefde. Door de focus te leggen op jezelf, weet jij steeds beter wat je aan kan en wat je moet doen om in balans te blijven. Bewustwording hierbij is van groot belang. Bovendien; wanneer je goed voor jezelf zorgt, heb je ook meer energie om voor anderen te zorgen.

Het goed zorgen voor jezelf gaat dieper dan alleen maar even me-time plannen. Het is diep van binnen voelen wie ben ik en wat doe ik? Zelfzorg heeft alles te maken met jezelf leren kennen en rekening houden met je eigen behoeften. Het gaat over dingen doen waar je je goed bij voelt, zowel fysiek, spiritueel en mentaal.

 

Gebrek aan zelfzorg leidt tot gezondheidsklachten

In onze drukke maatschappij zijn we verleerd om goed naar jezelf te luisteren. We staan minder in contact met onszelf. En dat is nu juist zo belangrijk ten tijde van stress en burn-outs. Door alle drukte ga je sneller over je eigen grenzen heen en verlies je het contact met je eigen ik. Je blijft bijvoorbeeld langer doorwerken voor je baas, probeert je relatie al jaren te redden of schiet in de actiestand als mensen je iets vragen te doen terwijl je daar een bloedhekel aan hebt. Als dit langdurig aan de orde is en je continu over je grenzen heen gaat dan leidt dat tot gezondheidsklachten.

Je lichaam is daar een goede graadmeter voor.

Het geeft je aan wanneer je over je eigen grenzen gaat en je lichaam extra zorg nodig heeft. Wanneer je geen of te weinig zorg draagt voor jezelf, krijg je last van vermoeidheid, hoofdpijn, futloosheid, gebrek aan energie, concentratieproblemen, etc. Maar ook allerlei lichamelijke en mentale problemen steken de kop op die je wellicht niet één, twee, drie, kunt duiden.

 

Het belang van een goede zelfzorg

Om gezond te blijven en zo veel mogelijk gezondheidsklachten te voorkomen is zelfzorg belangrijk. Zo voorkom je dat je overprikkeld raakt en over je eigen grenzen heen gaat. Met een gezonde dosis zelfzorg ervaar je uiteindelijk meer rust en plezier in het leven en draagt het bij aan je algehele gezondheid.

Maar wat is nu goed voor jou?

Dit kun je alleen achterhalen door je bewust te worden van wat je nodig hebt. En wat je nodig hebt is erg persoonlijk. Diep van binnen weet je dit heel goed. In jouw zit een innerlijk weten, een stem die exact aangeeft of iets goed is en het juiste moment is. Luisteren naar die stem en grenzen stellen maakt dat je als vanzelf bewust wordt waar jij behoefte aan hebt. Door af en toe bewust stil te staan en naar je innerlijke stem te luisteren, leef je meer in het nu en kun je bewuste keuzes maken die goed voelen voor jou.

“Self-care equals success. You’re going to be more successful if you take care of yourself and you’re healthy.” – Beth Behrs


Het antwoord op de vraag wat is goed voor mij, is voor iedereen anders. Je vindt het antwoord door jezelf de vraag te stellen: wat is goed voor mij? op de volgende niveaus:

 • Fysieke niveau: voeding, drinken en bewegen zijn van belang voor een gebalanceerd gezond lichaam.
 • Emotionele niveau: waar heb je emotioneel gezien behoefte aan? Is dat even stil zijn, onder je dekentje op de bank kruipen, even knuffelen met iemand? Alles is goed, geef je eraan over.
 • Mentale niveau: gedachtes hebben kracht. Alles wat je denkt heeft gevolgen voor je gevoel en je gedrag. Wees je daar bewust van. Als je minder negatieve gedachten wilt heb je werk te doen. Kennis hierover opdoen is ook mentale voeding.
 • Energetisch niveau: waar krijg je energie van en wat kost je energie. Kijk eens naar je werk, de mensen om je heen. Ze hebben allen invloed op jouw staat van energie. Wat doe jij om energie te ontladen en weer op te laden?
 • Spiritueel niveau: Denk aan de grotere levensvragen als, wat is je doel, je zielencode, wat zijn je verlangens, wat is jouw levensmissie? Hoe voed jij jezelf hiermee?

Als je je bewust wordt waar jij jezelf mee voedt op bovenstaande niveaus dan ga je ontdekken waar jij gelukkig van wordt. Je komt steeds meer in balans en in verbinding met je diepste zelf.

Een zorgeloos en gezond leven start bij zelfzorg. En zelfzorg start bij jezelf.

 

Gun jezelf een goede zelfzorg

De enige die goed voor jezelf kan zorgen ben JIJ. Jezelf waarderen en tijd gunnen om hieraan te werken is een must. Als je meer wilt gaan afvallen of sporten, gaat dat ook niet vandaag op morgen. Daar mag je rustig op jouw tempo aan wennen. Wees niet te hard voor jezelf, maar mild. Het is tenslotte voor je eigen gezondheid. Je verdient het om je leven op een moeiteloze tevreden manier aan te kunnen. Jezelf waarderen is de basis. Dat vergeten we wel eens. Maar zonder een gezonde dosis zelfwaardering is iedere verandering gedoemd om te mislukken.  

Met het versterken van je zelfwaardering ga je ontdekken, versterken en zichtbaar maken waar jij voor staat en wat jouw toegevoegde waarde is. Goed voor jezelf zorgen gaat dan moeiteloos.

Wil je jouw zelfwaardering boosten? Check dan dit gratis e-book voor meer zelfwaardering.

 

Hulp nodig?

Kun je wel wat hulp gebruiken om de verschillende niveaus van zelfzorg meer in verbinding te brengen zodat jij uiteindelijk gaat voelen dat je in balans bent. Dat je in verbinding bent met je diepste gevoel en je innerlijke stem? Plan dan hier een gratis groeigesprek in en ontvang 3 tips waar je direct mee verder kunt.  

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.