Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De superfood kokos!

  • Geplaatst op
De superfood kokos!

Het is super lekker om zelf een jonge kokosnoot te kopen en het verse kokoswater en –vlees te gebruiken in een smoothie. Het werkt dorstlessend en is perfect om te nuttigen voor of na het sporten.

Een kokosnoot is strikt genomen geen noot maar een steenvrucht van de kokospalm. De vrucht bevindt zich in een groene bolster. Deze wordt na de oogst verwijderd, waarna de harige, houten noot verschijnt die in de winkels ligt. De palmboom wordt in het Sanskrit (taal van het oude India) kalp vriksa genoemd, dit betekent de boom van het leven. De betekenis sluit perfect aan bij de voedingsstoffen van een kokosnoot: de kokosnoot zit bomvol nutriënten en is rijk aan vezels, vitaminen en mineralen!

In Nederland worden er weinig kokosnoten geconsumeerd, heel jammer want bijna elk onderdeel van de vrucht kan worden gebruikt:

 

Kokosolie

Het vruchtvlees van de kokosnoot wordt omgetoverd tot kokosolie. De olie wordt verkregen door het vruchtenvlees te persen. Kokosolie kan worden gebruikt voor diverse doeleinden, zo kun je er mee bakken en wordt het gebruikt voor margarine, ijs, gebakjes, smoothie en oil pulling.

In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, word je niet “dik” van kokosolie. Het is bijzonder omdat het vergeleken met de meeste vetten vooral vetzuren met middellange ketens bevat. En het zijn de middellange vetzuren waaraan kokosolie zijn bijzondere werking en vele toepassingen dankt. Deze vetzuren leveren snel energie en worden in mindere mate gebruikt voor vetopslag. Bovendien worden de vetzuren gemakkelijk door de darmen geabsorbeerd en zorgen ze ervoor dat andere voedingstoffen zoals vetoplosbare vitaminen, mineralen en eiwitten eveneens beter worden opgenomen.

 

Kokosvezel

Een andere toepassing is de winning van vezels uit de middelste vruchtlaag van de kokosnoot. De vezels worden bijvoorbeeld gebruikt om matten of netten van te maken. De verwerking tot vezel vindt voornamelijk plaats in India en op Sri Lanka.

 

Kokosmelk

Kokosmelk is niet het vocht dat zich in het binnenste van een kokosnoot bevindt, maar een melkwitte vloeistof die wordt bereid uit geraspt kokosvlees. Kokosmelk wordt gebruikt in veel gerechten en met name in Aziatische keuken is deze melk heel populair.

 

Kokoswater

En dan het lekkerste deel: het verse kokoswater. Super smaakvol en goed te gebruiken (ook het vlees!) in een smoothie. Het werkt dorstlessend en is perfect om te nuttigen voor of na het sporten. Het kokoswater houdt je bloedsuiker neutraal, het bevat nauwelijks vet en zit boordevol mineralen en vitamines. Je kunt het kokoswater natuurlijk ook direct uit de noot drinken.

Hoe maak je een kokosnoot dan open? Er zijn meerdere manieren om een kokosnoot te openen, wij vinden de manier met de schroevendraaier en een hamer het makkelijkst. Het is in het begin wellicht lastig, maar als je bovenaan een gaatje maakt voor je rietje dan drink je binnen no time het kokoswater! Natuurlijk is het ook mogelijk om je kokoswater in een pak(je) in de winkel te kopen. Ook heerlijk! Het is hierbij belangrijk om te letten op de ingrediënten. Koop geen pak(jes) met toevoegde suiker of kokoswater uit concentraat. Merken als Obrigado en Vita coco brengen het goede kokoswater in de schappen.



Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.