Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De gezondheidsvoordelen van yoga

  • Geplaatst op
  • Door Lisanne - Superyoga
De gezondheidsvoordelen van yoga

Yoga leert ons om lichaam en geest met elkaar in balans te brengen. Het bevat ademhalingsoefeningen, meditatie en houdingen die ontworpen zijn om ontspanning te bevorderen en stress te verminderen. Het beoefenen van yoga heeft veel voordelen voor zowel de mentale als de fysieke gezondheid. In dit artikel worden de zes voordelen van yoga besproken.

Voordeel 1: Stressverlichting

Yoga staat er om bekend stress te verlichten en ontspanning te bevorderen. Zo toonde een studie het effect van yoga op stress aan door 24 vrouwen te onderzoeken die zich emotioneel gestresst voelde. Na een yoga programma van 3 maanden hadden de vrouwen een significant lager niveau van cortisol. Cortisol is een stresshormoon dat wordt aangemaakt in de bijnieren als reactie op angst- of stressprikkels. Ze hadden ook een lager niveau van angstgevoelens, vermoeidheid en depressie. Er zijn meerdere studies met vergelijkbare resultaten die dit verband bevestigen.

 

Voordeel 2: Omgaan met angstgevoelens

Een andere reden om yoga te doen, is om te leren omgaan met gevoelens van angst. Ook dit is wetenschappelijk onderbouwd. Zo laat een onderzoek onder 64 vrouwen met een posttraumatische stressstoornis (PTSS) zien dat na 10 weken 52% van de deelnemers leek te zijn genezen van de stoornis.

 

Voordeel 3: Een betere gezondheid van het hart

Yoga verbetert de gezondheid van het hart. De gezondheid van het hart is een essentieel onderdeel van de algehele gezondheid: het pompt het bloed door je hele lichaam en voorziet je weefsel van belangrijke voedingsstoffen. Studies tonen aan dat yoga kan helpen de gezondheid van het hart te verbeteren en verschillende risicofactoren van hartaandoeningen te verminderen. Ook zou het opnemen van yoga in je dagelijkse levensstijl kunnen helpen om de progressie van hartziekten te vertragen.

 

Voordeel 4: Bestrijden van depressies

Verscheidene studies tonen aan dat yoga de symptomen van depressies laat afnemen door invloed uit te oefenen op de productie van stresshormonen in het lichaam. Net zoals bij het verminderen van stress, is yoga in staat om het niveau cortisol in je lichaam te beïnvloeden. Cortisol is een stresshormoon dat het niveau van serotonine, de neurotransmitter die vaak wordt geassocieerd met depressie, beïnvloedt. Gebaseerd op de resultaten van verschillende onderzoeken kan yoga helpen bij het bestrijden van depressie.

 

Voordeel 5: Chronische pijn verminderen

Yoga kan helpen bij het verminderen van chronische pijn bij aandoeningen zoals het carpaal tunnelsyndroom en artrose. Chronische pijn is een hardnekkig probleem dat miljoenen mensen treft en vele oorzaken kan hebben. Een onderzoek uit 2005 toonde aan dat yoga kan helpen bij het verminderen van de pijn en het verbeteren van de fysieke functie bij deelnemers met artrose in hun knieën. Knieartrose is een vorm van artrose waarbij beschadiging in het kraakbeen ontstaat waardoor er een versmalling van de gewrichtsspleet in de knie ontstaan. Hoewel er nog meer onderzoek nodig is naar de effecten van yoga op chronische pijn, kan het opnemen van yoga in de dagelijkse routine gunstig zijn voor mensen die hieronder lijden.

 

Voordeel 6: Bevordert de slaapkwaliteit

Het is algemeen bekend dat slecht slapen niet goed voor je mentale en fysieke gesteldheid is. Ook wordt het in verband gebracht met obesitas, een hoge bloeddruk en depressies. Het opnemen van yoga in je dagelijkse routine kan je slaapkwaliteit bevorderen. In een studie uit 2009 worden 69 ouderen verdeeld onder 3 condities. De eerste groep werd toegewezen aan het beoefenen van yoga, de andere aan het nemen van een kruidendrankje dat de slaap zou bevorderen en de andere kregen niets. Uit de resultaten bleek dat de yoga groep sneller in slaap viel, ze langer sliepen en dat ze zich beter uitgerust voelden dan de andere groepen. Er is aangetoond dat yoga de afscheiding van melatonine verhoogt, het hormoon dat slaap en waakzaamheid reguleert.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.