Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Dankbaarheid

  • Geplaatst op
  • Door Superyoga
Dankbaarheid

Als je het woordje ‘dankbaarheid’ leest of hoort dan besef je je waarschijnlijk helemaal niet dat dit één van de meeste krachtige tools is om bewuster en gelukkiger te gaan leven. Dankbaarheid is super belangrijk in de positieve psychologie en dat is niet voor niets. Er zijn wel duizenden onderzoeken gedaan naar wat mensen gelukkig maakt en als we dan kijken naar tevredenheid, zelfvertrouwen en doorzettingsvermogen dan steekt dankbaarheid met kop en schouders boven alles uit. Dankbaarheid heeft grote positieve effecten op ons leven, onze gezondheid, relaties en ons geluksgevoel.

Aangeboren of aangeleerd?

Voor een deel, naar het schijnt ongeveer 25 procent, zit dankbaarheid in ons DNA. De één valt de mooie dingen in een situatie (meer) op dan een ander. Maar het positieve nieuws is dat het overgrote deel dus te beïnvloeden is! Natuurlijk is een groot gedeelte al gekleurd door onze geschiedenis, opvoeding, de sociale omgeving en ga zo maar door. Toch kunnen we trainen om dit aan te passen! Het is namelijk zo fijn om meer positieve gevoelens te hebben dan gevoelens als angst en depressie. Je wordt er bovendien behulpzamer, vergevingsgezind en minder materialistisch van.

 

Hoe start je?

Hoe kun je nou een dankbaarder mens worden? Probeer de positieve gebeurtenissen op een dag te gaan zien, dus bewustwording is stap 1. In het begin is dit lastig maar wie volhoudt komt ver. Een goede start is om gedurende een dag drie dingen te noteren waar je dankbaar voor bent. Dit kan zelfs voortvloeien uit een negatieve gebeurtenis. Zit er in die negatieve gebeurtenis een boodschap waar je uit kunt leren en waar je achteraf dankbaar voor bent? Als je het idee hebt dat je partner hiervoor open staat dan is een goede tweede stap om de drie dankbaarheden te bespreken. Wie weet vindt je partner het een goed initiatief en wil hij of zij ook wel deelnemen. Het opschrijven om het vervolgens te delen werkt het allerbest, dat weet ik uit eigen ervaring maar het blijkt ook uit talloze onderzoeken.

 

 

Sceptisch

Het kan zijn dat je er in het begin wat sceptisch naar kijkt maar onthoud dan dit: wat je aandacht geeft groeit. Als je vaak in negatieve gedachten blijft zitten dan raad je al dat je leven in een negatieve spiraal kan veranderen. Als je de focus verlegt naar positieve gedachten en je dankbaarheden telt dan wordt het leven zoveel mooier en rijker. Als je eenmaal begint dan zou het als acteren kunnen aanvoelen, zet ondanks dat je dit zo voelt toch door. Je zult merken dat dit gevoel geleidelijk aan verdwijnt en dat je er oprechte gevoelens voor terug krijgt. Voor de één zal dit al na een week zo zijn, voor de ander kan dit gerust drie weken duren.

 

Volhouden

Het leuke van dankbaar zijn is dat je de dankbaarheid van andere mensen ook meer gaat zien. Daarnaast zal je omgeving automatisch meer dankbaarheid naar jou tonen. Mensen zijn sneller geneigd iets voor je te doen of aardig te zijn als ze dat andersom ook van jou ontvangen. Als je merkt dat je positieve gevoelens toenemen en dat de omgeving prettiger aanvoelt dan is het geen kwestie meer van volhouden, je wilt niet meer zonder dankbaarheid!

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.