Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Online meditatie

 

Wat is online meditatie?

Online meditatie is een toegankelijke manier om kennis te maken met de wereld van mediteren. Er zijn diverse soorten meditatielessen en -oefeningen die je online eigen kunt maken om jezelf te ontwikkelen. Door middel van een meditatie online te volgen kun je beter leren omgaan met stress, emoties, pijn en zowel dagelijkse als heftige gebeurtenissen in je leven.

 

Waar kan meditatie je bij helpen?

Door te mediteren kun je jezelf een techniek aanleren waarmee je de geest tot rust brengt. Het is voor veel mensen een uitdagende klus omdat we inmiddels gewend zijn bijna de hele dag ‘aan’ te staan. Constant worden onze hersenen door externe factoren geprikkeld. Met een steeds snellere wereld wordt het mentaal dan ook uitdagender om alles te kunnen verwerken. Het gevolg is dat zodra we rust proberen te pakken, we die vaak niet meer kunnen vinden. Slapeloosheid, onrust of een gevoel van gejaagdheid tijdens een vakantie zijn daar allemaal kenmerken van. Door op de juiste momenten de geest even helemaal stil te leggen, kun je jezelf voldoende opladen om weer energiek te worden en alle prikkels van de dag te kunnen verwerken. Meditatie is een manier om die ‘reset’ te kunnen vinden. Je gaat oefenen om je gedachten even helemaal weg te laten ebben. Mensen die geoefend zijn in het mediteren omschrijven zelfs een soort ‘hoger bewustzijn’, ofwel een ultiem gevoel van stilte en rust. Wil jij beginnen met meditatie, dan kun je online uitstekend terecht om een begin te maken. Belangrijk is het om eerst te achterhalen welke soort online meditatie voor jou werkt.

 

Welke vormen van online meditatie zijn er?

Ga je online naar meditatie mogelijkheden zoeken, dan zal je veel tegenkomen. Daarom helpt het om de grote lijnen uit te zetten om te kijken wat het beste bij jou past. Daarna kun je bepalen hoe je precies jouw online meditatiemoment wilt inrichten. Doorgaans worden meditaties online gegeven door middel van video en/of audio. Online vind je zoal:

  • Mindfulnesstraining. Deze vorm van online meditatie leert je bewust te worden van de patronen waar je je nu in bevindt. Hoe kun je de focus vinden om je even helemaal in het hier en nu te voelen zonder al vooruit te willen denken? Je gaat proberen het piekeren even los te laten door de aandacht op je ademhaling te leggen. Het is overigens nooit fout als gedachten het overnemen tijdens het mediteren. Je leert op liefdevolle wijze weer opnieuw los te laten en de focus te herpakken. Met mindfulness als vorm van online meditatie leer je bovendien gedachten anders te benaderen en om je gevoelens te herkennen.
  • Hatha Yoga. Met deze geleide meditatie door een yogadocent ga je de wereld van de yoga binnen. Ook bij Hatha yoga ligt de focus op je ademhaling, de volledige concentratie ligt echter op je lichaam. Een voordeel van Hatha yoga is dat het zowel op mentaal als fysiek gebied veel invloed heeft. Dat hebben uiteraard alle meditatievormen want geest en lichaam zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Een extra voordeel van Hatha yoga is echter dat je flexibiliteit kan krijgen in je lijf. Dat doe je door verscheidene poses aan te nemen.
  • Klankschaal meditatie. Onder begeleiding van geluiden die klankschalen voortbrengen, kun je harmonie vinden. Veel mensen vinden het geluid van klankschalen rustgevend en het helpt ze focus te vinden om te kunnen mediteren. Overigens zal je online niet alleen klankschaal meditatie kunnen vinden. Voor allerlei geluiden is er wel een audiofile beschikbaar. Misschien geeft een ruisende wind, het geluid van een bos vol vogeltjes of kabbelend water jou wel een relaxend gevoel. Ook hiermee kun je experimenteren. Er zijn veel online geluidsmeditaties te vinden.
  • Visualisatie meditatie. In plaats van de focus alleen op de ademhaling te leggen, vraagt de online docent je een beeld voor je te nemen waar je je volledig op concentreert. Dit kan een voorwerp zijn, of een doel dat je graag wilt bereiken, een plek waar je graag heen wilt. Ga bij jezelf te rade waar jij rust en geluk in vindt. De docent leidt je op een rustig tempo de meditatie in.

 

Welk doel dient mijn online meditatie?

Een eenduidig antwoord hierop is moeilijk te geven. Het begint bij het vinden van een prettige meditatievorm die jou het lekkerste gevoel geeft en het beste effect heeft. Dat is per persoon verschillend. Je kunt daarnaast onderzoeken waar je de meditatie via een online methode voor wilt inzetten. Wil je bijvoorbeeld energiek aan je dag beginnen als je moeite hebt met opstaan? Dan zijn daar ook speciale online programma’s voor. Lig je te piekeren voor het slapengaan waardoor je moeilijk in slaap komt of waardoor je juist wakker schrikt ’s nachts? Dan zijn er ook online meditatieprogramma’s die daarop gericht zijn. Deze zijn vaak in de vorm van audiofragmenten die je aanzet waarmee je de geest rustig van meditatie naar slaap brengt.

 

Hoe kan ik mijn online meditatie ritueel inrichten?

Als je het doel en de vorm helder voor ogen hebt, dan kun je het ritueel zelf inrichten. Doe je een online meditatie, dan heb je je laptop, tablet of smartphone nodig. Deze kun je in de ruimte vlakbij leggen zodat je het programma mediterend kunt doorlopen. Ga je juist in bed liggen voor een avondmeditatie, dan zou een audiofile makkelijker zijn. Bijvoorbeeld door een audiostream aan te zetten op een apparaat dat automatisch uitgaat. Dan hoef jij je ook geen zorgen te maken om het apparaat weer uit te zetten en kun je rustig blijven liggen. Het grote voordeel van een online meditatie is dat het programma vaak al uitgezet is in een bepaalde tijd. Ook daarmee kun je experimenteren. Er zijn meditaties die online worden aangeboden die 5 minuten duren, maar je kunt ook al gauw voor een halfuur of zelfs een uur terecht. Start je net, begin dan met korte meditaties, daarna kun je het opbouwen. En last but not least: zorg dat de ruimte waarin je mediteert aangenaam is. Denk aan een lekkere zachte zit, bijvoorbeeld op een meditatiekussen, een aangename temperatuur, een fijne geur en rustgevende kleuren op de muur. Dit kan je allemaal helpen om je online meditatie nog succesvoller te maken waardoor jij weer helemaal energiek en uitgerust nadien bent.

Wil je altijd en overal toegang tot een compleet meditatieplatform zodat je zelf aan de slag kunt op je gewenste locatie en tijd? Dan kan het Nederlandstalige practice platform van Happy with Yoga wel eens de ideale oplossing voor jou zijn.

 

Meditatie apps 

Online meditaties vind je op allerlei platformen en in speciale meditatie apps terug. Je hebt populaire apps die voor iedereen toegankelijk zijn zoals: Headspace, Let’s Meditate, Sanvello, Calm, 7mind en Mindfulness. Deze apps zitten vol meditatieoefeningen voor zowel beginners als gevorderden. Vaak kun je zonder te betalen al een paar basisfuncties aanzetten om de app uit te proberen of je sluit een gratis proefperiode af voor een bepaald aantal dagen. Apps zoals Meditation Moments, 7mind en Mindfulness hebben ook Nederlandstalige content. De keuze binnenin de apps is veelal flink. Zo kies je al snel uit allerlei soorten oefeningen, muziekfragmenten en is het mogelijk om meldingen in te stellen om je te herinneren aan je dagelijkse online meditatie.

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.