Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Mediteren voor beginners

Hoe kun je beginnen met mediteren?

Er zijn enkele zaken die belangrijk zijn om rekening mee te houden als je begint met mediteren. Zorg voor genoeg comfort (in huis of juist erbuiten), neem de tijd en benader het met zelfcompassie. Oefening baart kunst als je begint met mediteren.

 

Nog geen ervaring met mediteren

Wellicht stel je jezelf de vraag: waarom zou ik eigenlijk beginnen met mediteren? Mediteren kun je als middel gebruiken om te ontspannen. Om de pauzeknop voor jezelf in te drukken in een druk bestaan. Waar sommige mensen op vakantie gaan en sommigen een boek gaan lezen, kan beginnen met mediteren voor jou misschien wel het middel zijn om te ontspannen.

Wat zijn de voordelen van een pauzeknop indrukken? Je hersenen staan gedurende de dag constant ‘aan’. Je zou gerust kunnen stellen dat als je bij stap 1 bent, dat je al aan het bedenken bent hoe je stap 2 moet zetten. Daar is op zich niets geks aan want dat is hoe je actief de dag doorkomt. Toch is het in een wereld waarin 24/7 steeds meer de norm wordt lastig om eens niet over de volgende stap na te denken. Externe invloeden vragen immers steeds meer om altijd ‘alert’, ‘aan’ en ‘beschikbaar’ te zijn. Een tijdlang kan dat goed gaan, maar als je niet eens in de zoveel tijd rust neemt, dan levert het spanning en stress op. Het hoofd even ‘vrij’ maken is daarom belangrijk.

Als je begint met mediteren, kun je leren hoe je die constante gedachtestroom in je hoofd onder controle krijgt. Het is niet de bedoeling dat je met mediteren die gedachten uitschakelt. Ze mogen er zijn, maar je neemt er even afstand van. Je gaat niet mee in de stroom maar bekijkt deze van een afstand. Veel mensen omschrijven na het mediteren dat zij zich weer energieker en meer uitgerust voelen en dat ze een betere concentratie hebben op de momenten dat zij weer moeten presteren. Zit het in je koppie lekker, dan zal je lichamelijk ook sprongen maken. Meditatie voor beginners begint bij het begrijpen waarom en het zetten van de eerste stap.

 

Mediteren voor dummies: waar moet ik rekening mee houden?

Voordat je daadwerkelijk begint met mediteren, zijn er verschillende zaken om rekening mee te houden. Als je dit in je achterhoofd houdt, zal het helpen je door te zetten. Beginnen met mediteren is immers iets wat vaak niet direct vruchten zal afwerpen. Geduld en zelfcompassie zijn dan ook hoofdelementen die je nodig hebt. Daarnaast is mediteren voor iedereen anders. Jij bepaalt zelf hoe je een meditatieritueel inricht op basis van wat voor jou fijn en comfortabel voelt:

Hoe mediteren beginners? Veel mensen denken dat je gaat zitten en direct in volle focus de rust en kalmte moet vinden. Helaas werkt het doorgaans niet zo. Omdat we zo gewend zijn altijd gedachten te hebben, is het moeilijk deze met rust te laten. Het brein is eigenlijk getraind om de hele dag door prikkels te verwerken. Daarom is het belangrijk dat je niet gefrustreerd raakt als je gedachten tijdens een meditatiesessie afdwalen. Dat is meer dan normaal. Het belangrijkste is dat je lief voor jezelf blijft en altijd met zelfcompassie terugkeert naar je focus. Oefening baart echt kunst als het aankomt op mediteren.

Iedereen mediteert op zijn/haar eigen wijze. Hoe het voor jou het beste werkt, is een proces van ‘trial en error’. In welke houding mediteer je het liefst? In welke ruimte vind je de meeste rust? Is een klankschaal meditatie misschien iets voor je? Het is een greep uit tientallen vragen die je aan jezelf kunt stellen. Door gewoon te beginnen met mediteren, kom je er vanzelf achter wat het beste resultaat geeft. Hoe, wie, wat, waar is persoonlijk als het aankomt op meditatie.

 

Klaar om te beginnen?

Ben je klaar voor de start? Begin dan simpel en houd het laagdrempelig. Zet een timer voor bijvoorbeeld 2 minuten en onderzoek of je in die tijd focus kunt vinden. Lukt het slechts een halve minuut binnen die twee minuten om even alles los te laten? Mooi, dan heb je al de eerste stap gezet. Van hieruit kun je het gaan uitbouwen. Je kunt je ook een doel stellen. Wil je beginnen met mediteren om beter te slapen ’s nachts? Of wil je energiek de dag in? Daar kun je jouw meditatiemoment op de dag op inplannen. Maak er een ritueel van door het dagelijks, of misschien wekelijks in te plannen. Ga vervolgens met de volgende zaken aan de slag:

 • De ruimte
  Op welke plek vind jij de meeste rust? Is het er stil? Zijn de muren uitgerust met een rustige kleur? Of ga je juist naar buiten waar de geluiden van de natuur je omringen en ontspannen maken? Begeef je eens op verschillende plekken en ga daar in stilte zitten. Wat voelt het fijnst voor je aan en waar ervaar de minste prikkels?

 • Een comfortabele houding
  Er bestaat zoiets als loopmeditatie dat je in een groep kunt doen, maar ook liggende meditatie en slaapmeditatie zijn vormen die je kunt hanteren. Laatst genoemden worden bijvoorbeeld gebruikt door mensen die meditatie inzetten tegen slapeloosheid. Waar ben jij naar op zoek? Pas daar je houding op aan. Als je energiek de dag wilt starten of voort wilt zetten, dan is doorgaans een actieve kleermakerszit met de handen rustend op de knieën een aanrader. Span jezelf niet aan, maar blijf rustig rechtop zitten.

 • Ademhaling
  Meditatieoefeningen voor beginners starten eigenlijk altijd vanuit de ademhaling. Omdat je je ergens anders op probeert te richten dan je gedachten, is je ademhaling een belangrijk hulpmiddel. Ademhaling is integraal onderdeel van je lichaam en is constant in beweging. Door je daar op te richten, houd je de hersenen ook in beweging, maar worden ze niet getriggerd om in een stroom van andere gedachten mee te gaan. Gebeurt dat wel, dan kun je altijd weer terugkeren naar de ademhaling. Uiteraard met zelfcompassie en liefde. Wat voor sommige mensen ook werkt, is het tellen van de ademhaling. Dwaal je even af, dan begin je gewoon weer opnieuw met het tellen van je ademteugen.

 • Geleide meditatie kan je helpen.
  Thuis kun je al veel bereiken, maar soms kan een docent je door middel van geleide meditatie je bij de hand nemen om nog meer uit je meditatieritueel te halen. Zij kunnen je trucjes leren om sneller resultaten te boeken, bijvoorbeeld door je bepaalde focuspunten mee te geven. Ook kan het je inzicht verschaffen wat voor jou het fijnste gevoel opwekt waardoor je maximaal comfort ervaart.

 

Zoals je merkt is mediteren voor beginners geen universele aanpak, maar spelen er wel enkele onderdelen een belangrijke rol die je als beginner extra aandacht kunt geven. Kom je er even niet uit of voelt het niet goed op het moment dat je probeert te mediteren? Veroordeel jezelf dan niet en probeer het op een ander moment nog eens.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.