Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

De Yoga Sutra's van Patanjali

  • Geplaatst op
  • Door Cerise - Superyoga
De Yoga Sutra's van Patanjali

Als je het leuk of interessant vindt om meer te weten te komen over de achtergrond van Yoga, maak je borst dan maar nat want de herkomst en de geschiedenis van yoga dateert eeuwen terug! Wist je dat er een zogehete ‘Yoga Bijbel’ bestaat? De Yoga Sutra’s, misschien heb je er weleens van gehoord of het voorbij zien komen. In dit artikel gaan we je er wat meer over vertellen.

Wat zijn Yoga Sutra’s?

Yoga Sutra’s van Patanjali is een eeuwenoud boek waarin geschriften en verzen staan beschreven die de basis leggen van de klassieke yoga. In hoofdstuk drie van het boek wordt Sutra nummer 22 niet altijd als een op zichzelf staande Sutra gezien waardoor er of over 195 beschreven Sutra’s wordt gesproken of over 196 Sutra’s. De Sutra’s gaan over verschillende onderdelen die samen een volledige manier van leven vormen die je in staat stellen om een ‘verlicht’ en harmonieus leven te leiden. Deze way of living omvat zowel fysieke als mentale aspecten.

Als je net kennis maakt met yoga is de kans groot dat je in de veronderstelling bent dat yoga gaat over het uitvoeren van oefeningen die het lichaam fit en flexibel houden in combinatie met pranayama’s die zorgen voor een regelmatig ademhalingspatroon. Echter gaat de volledige filosofie van yoga nog veel dieper dan dat. Dit kun je terugvinden in de Yoga Sutra’s. Het onderdeel van yoga waarin we het hebben over de verschillende yoga stijlen, wordt binnen de Sutra’s beschreven als Ashtanga Yoga. We hebben het dan dus niet alleen over de specifieke yoga stijl. Om hier nog iets dieper op in te gaan, Ashtanga Yoga refereert binnen de Sutra’s naar het achtvoudige pad. Dat is de vertaling van het woord Ashtanga Yoga. De onderdelen van het achtvoudige pad worden binnen het boek beschreven in hoofdstuk 2.

 

De vijf Klesha’s

Een ander belangrijk onderwerp in het boek gaat over de vijf Klesha’s. Klesha wordt vertaald als: aandoening, obstakel of probleem. De vijf Klesha’s zijn:

  • Avidya - Onwetendheid;
  • Asmita - Gehechtheid;
  • Raga - Egoïsme;
  • Dvesa - Haat;
  • Abhinivesha - Angst.

De vijf Klesha’s zouden de oorzaak zijn van het leed van de mens. Om tot volledige eenheid te komen moeten deze vijf Klesha’s volgens Patanjali gebalanceerd worden.

Omdat het boek van de Yoga Sutra’s erg diepgaand is en meerdere onderdelen omvat die toegepast dienen te worden om volgens de volledige yoga principes te leven, is het boek in verschillende hoofdstukken onderverdeeld. De oorspronkelijke geschriften uit het boek waren volledig in het Sanskriet geschreven op papier.

 

De verdeling van het boek

Het boek van de Yoga Sutra’s bestaat uit vier hoofdstukken, de onderverdeling is als volgt:

  • Hoofdstuk 1: Samadhi Pada
    Het eerste hoofdstuk gaat over wat yoga is en gaat in op de mindset. Hierin wordt ook benoemd wat Samadhi is. Leren om bewust te worden van je eigen gedachten en concentratie. Dit zijn de eerste stappen die gezet moeten worden om verder te kunnen met het behalen van Samadhi.
  • Hoofdstuk 2: Sadhana Pada
    In hoofdstuk 2 wordt het achtvoudige pad beschreven. Zo kun je de exacte stappen zetten om jezelf te ontwikkelen en in een mentale staat van eenheid te komen, oftewel het behalen van samadhi.
  • Hoofdstuk 3: Vibhuti Pada
    Hoofdstuk 3 gaat nog dieper in op het creëren van volledige aanwezigheid in het nu. Samyama, de laatste drie levels van samadhi. Je geest is vrij van alle vormen van gedachten. Er wordt ingegaan op meditatie en concentratie.
  • Hoofdstuk 4: Kaivalya Pada
    In het laatste hoofdstuk van de Yoga Sutra’s gaat het over bevrijding. Het kunnen behouden van een vrije geest en het creëren van een goede karma door onzelfzuchtige keuzes te maken. Alle tools om 100% de yoga filosofie te kunnen naleven/ toepassen in je leven.

 

Wie is de grondlegger van de Yoga Sutra’s?

De grondlegger van de Yoga Sutra’s is Maharishi Patanjali. Over wie Patanjali precies was is weinig bekend. Wat wordt ingeschat is dat hij zo rond 200 voor Christus leefde en de Yoga Sutra’s heeft samengesteld. De geschriften schijnen behoorlijk complex te zijn waardoor sommige teksten op verschillende manieren geïnterpreteerd zijn na verloop van tijd.

Omdat teksten en geschriften in die tijd alleen op papier gezet konden worden is het vandaag de dag moeilijk te achterhalen wat exact de allereerste beschrijvingen over Yoga zijn. Vooralsnog wordt de kans groot ingeschat dat de Yoga Sutra’s tenminste één van de eerste referenties naar yoga zijn. Juist omdat het zo’n raadsel is wanneer yoga exact is ontstaan, zijn er verschillende invalshoeken waarin naar yoga wordt gerefereerd als moeder van de godsdiensten. Vanuit de kern staan er meerdere basisprincipes beschreven in de Yoga Sutra’s die raakvlakken hebben met verschillende godsdiensten zoals, het boeddhisme, het hindoeïsme en zelfs het christendom.

 

Hoe kan ik de Yoga Sutra’s toepassen in mijn yoga practice?

Je kunt de kennis van de Yoga Sutra’s toepassen in je yoga practice door te beginnen met het lezen van de Yoga Sutra’s! Hoe meer je gaat begrijpen wat de kern van yoga is, des te meer je zult beseffen dat het staan op je yogamat en het uitvoeren van de asana’s slechts een klein gedeelte is van het leven volgens de yoga principes. Om volgens de volledige yoga filosofie te leven, zul je flink naar binnen moeten keren en misschien wel veel zaken in je dagelijks leven moeten veranderen of onder de loep nemen. Dit kan in de westerse maatschappij best een uitdaging zijn omdat we te maken hebben met verplichtingen en met veel afleidingen. Desalniettemin kun je als individu veel bereiken als je ervoor gaat en je focus behoudt op datgene wat je echt wilt.

Je zou naast het bestuderen van de Yoga Sutra’s je ook kunnen verdiepen in specifiek het 2e hoofdstuk van het boek dat gaat over het achtvoudige pad. Dit zijn acht stappen die je moet beheersen om mentaal helemaal vrij te komen van alle vormen van overtuigingen en gedachten, oftewel samadhi. Als je niet op de mat staat kan Karma Yoga een mooi hulpmiddel zijn om yoga langzaam maar zeker steeds meer in je leven te integreren.

Het naleven van de yoga filosofie is uiteraard een reis waarbij je langs verschillende onderdelen en thema’s komt. Met behulp van de Sutra’s en door je er echt in te verdiepen ga je ongetwijfeld een intensieve maar bijzondere innerlijke reis tegemoet!

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.