Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Coaching bij een negatief zelfbeeld

 • Geplaatst op
 • Door Balansportaal
Coaching bij een negatief zelfbeeld

Heb jij een kritische stem richting jezelf? Ben je niet tevreden met wie je bent? En ligt de focus vooral op de dingen waar je niet goed in bent? Dit zijn allemaal tekenen van een negatief zelfbeeld. Het staat je in de weg om gelukkig te zijn en een tevreden leven te leiden. Therapie en coaching kan je helpen om je zelfliefde te vergroten en met meer plezier in het leven te staan.

Negatieve overtuigingen

Wanneer er sprake is van een negatief zelfbeeld wordt dit vaak gevoed door negatieve overtuigingen die vastzitten in je brein. Deze gedachtes neem je aan voor de waarheid en hebben dan ook een grote impact op je leven. Vaak ben je zeer kritisch en perfectionistisch jegens jezelf, maar zou je deze eisen nooit aan een ander stellen. Een aantal voorbeelden van negatieve overtuigingen zijn:

 • Ik ben niet goed genoeg
 • Ik doe er niet toe
 • Ik kan het niet
 • Ik ben het niet waard
 • Ik mag geen fouten maken
 • Ik mag niet falen
 • Ik ben onbelangrijk

Deze overtuigingen worden ook wel ‘saboterende overtuigingen’ genoemd. Het zorgt ervoor dat je uitdagingen, opdrachten en gesprekken vaak niet aangaat. Je saboteert jezelf in je dromen, wensen en prestaties. Kortom, je trapt zelf – onbewust – op de rem voor een fijn en gelukkig leven.

 

Belemmeringen

Een negatief zelfbeeld is niet alleen heel onterecht, het is ook vermoeiend en belemmerend. Continu negatieve gedachtes en overtuigen zorgen ervoor dat het vaak onrustig is in je hoofd en dat je niet vrij in het leven staat. Je houdt nauwlettend je eigen gedragingen in de gate, wat je ervan weerhoudt om vanuit je gevoel en passie te handelen. Die negatieve overtuigingen hebben een weerslag op veel aspecten van je leven. Zo kan het moeilijk worden om je eigen grenzen aan te geven, je uit te spreken en je mening goed te kunnen uitdrukken. Daarnaast drukt het ook een stempel op je sociale contacten, je werkplezier en de hoeveelheid stress die jij ervaart. Doordat je zo streng voor jezelf bent, is het lastig om spontaan en impulsief in het leven te staan. Je kan bepaalde uitdagingen uit de weggaan vanwege faalangst, maar ook legt het een hoge druk op de veel dagelijkse momenten. Het is alsof je de hele dag je eigen leven door een vergrootglas bekijkt, alle woorden en acties die jij uitvoert worden uitvoerig besproken en gereflecteerd.

 

Zelfliefde

Door middel van coaching of therapie kan jij het negatieve zelfbeeld gaan ombuigen naar een realistisch zelfbeeld. Je gaat leren om jezelf niet continu te vergelijken met anderen, maar ook om je eigen denkpatronen te ontdekken én te doorbreken. Vaak ben je teveel bezig met wat een ander van je zou kunnen denken, terwijl de kans groot is dat zij niet eens op je letten. En doen zij dat wel, dan is het de kunst om die mening niet eigen te maken. Je hebt namelijk geen invloed op wat een ander denkt, maar wel op wat jij zelf denkt. Een coach of therapeut kan je hierin begeleiden, je de juiste handvaten bieden en samen werken naar meer zelfvertrouwen. Zie het niet als een zwakte, een negatief zelfbeeld ombuigen is een teken van zelfliefde.

Vind alle mogelijke behandelingen en  professionals op het gebied van persoonlijke ontwikkeling en stressverlichting op het waardevolle platform www.balansportaal.nl

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.