Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

ADHD en yoga

Kan yoga iets doen tegen mijn ADHD?

Aandachtstekort-hyperactiviteitstoornis. Veel mensen kennen deze term allicht niet maar zodra je het woord ‘ADHD’ laat vallen denkt iedereen er iets van te weten. Zo bestaat het algemene beeld dat met name kinderen zeer druk kunnen zijn en zich niet kunnen focussen op een taak. Daarmee doen we ADHD echter te kort. Het kan zich namelijk in meerdere, verschillende symptomen uiten waarbij ook veel volwassenen de problemen meenemen uit hun kindertijd. Het is dus zeker geen stoornis die alleen aan kinderen toegedicht kan worden. Er zijn wel risicofactoren te benoemen en ook kunnen bijvoorbeeld geslacht en zelfs sociaaleconomische status van invloed zijn. ADHD laat zich met name kenmerken door bewegelijkheid en impulsiviteit en mensen met ADHD zijn doorgaans gevoelig voor prikkels. Daarom kan het helpen deze ‘prikkels’ te verminderen, dan wel te focussen op rust. Omdat het voor een groot deel gaat over die rust vinden, zou yoga een goede methode kunnen zijn om symptomen van ADHD te helpen bestrijden. Wil je weten of yoga jou ook kan helpen in de strijd tegen ADHD-problemen? Dan zou deze blog verhelderend voor je kunnen zijn.

 

Wat is ADHD?

ADHD uit zich in een aantal symptomen; impulsiviteit, rusteloosheid, concentratieproblemen en (daardoor) leermoeilijkheden. ADHD is altijd op jonge leeftijd al merkbaar, en in twee derde van de gevallen worden de symptomen meegenomen naar de volwassenheid. Deze worden vaak wel een stuk milder, slechts 15% van de mensen blijft sterke symptomen uit de kindertijd houden.

ADHD wordt onderverdeeld in vier types:

  • ADHD-I: overwegend onoplettend. Hierbij heb je last van aandachtzwakte en word je ook weleens een ‘dromer’ genoemd.
  • ADHD-H: overwegend hyperactief en impulsief.
  • ADHD-C: een combinatie van bovengenoemden. Dit type komt het meeste voor.
  • ADHD-NAO: hierbij heb je wel bepaalde kenmerken van bovengenoemden types ADHD maar voldoe je niet helemaal aan de criteria. Dit wordt ook wel ‘atypisch’ genoemd.
  • Per persoon verschillen de symptomen. Vaak is het ook niet in steen gehouwen tot welk type iemand behoort en er is dan ook geregeld overlap te zien van de types.

 

Waardoor wordt ADHD veroorzaakt?

Het onderzoek naar ADHD is pas sinds de jaren ’80 van de vorige eeuw in een stroomversnelling terecht gekomen waarbij wetenschappers hebben ontdekt dat het een complexe neurobiologische stoornis is. Er zijn allerlei gebieden in de hersenen die met elkaar samenwerken waarbij er verschillende stoffen vrijkomen. Het enige dat de wetenschap tot nu toe weet, is dat sommige hersengebieden iets kleiner zijn of minder activiteit laten zien bij mensen met ADHD.

 

Van kind naar een volwassen leven met ADHD

Zoals beschreven, worden de symptomen vaak milder als iemand ouder wordt. Hyperactiviteit en impulsiviteit worden minder maar er is nog degelijk sprake van hinder van ADHD bij het dagelijks functioneren. Zo ervaren volwassenen met ADHD vaak innerlijke onrust, het moeilijk kunnen vinden en houden van focus en kunnen organiseren. Veel volwassenen met ADHD, en misschien geldt dat ook voor jou, kiezen dan ook liever voor een plek waar ze minder last hebben van prikkels. Het is namelijk algemeen bekend dat een omgeving met veel prikkels, waar veel lawaai is of waar veel stress heerst, een negatieve invloed heeft op de symptomen. Daarom zou yoga weleens de uitkomst kunnen zijn voor jouw ADHD-symptomen. Je creëert met een yoga-sessie niet alleen een rustige omgeving waarin jij je kunt terugtrekken. Yoga is laagdrempelig, biedt vele soorten stijlen waar iedereen wel een bijpassende tussen kan vinden, en kan met behulp van bepaalde technieken je leren je innerlijke rust te vinden. Yoga kan een waardige partner zijn om je ADHD-symptomen te doen verminderen of zelfs te doen verdwijnen.

 

Waarom yoga bij ADHD?

Niemand is hetzelfde en iedereen met ADHD ervaart dan ook in mindere of meerdere mate ongemakken van de symptomen die erbij horen. Ook daarom kan yoga interessant zijn om in te zetten tegen ADHD: er zijn verschillende stijlen die elk op een bepaalde manier je naar meer rust en focus kunnen leiden. Daarnaast heb je alle andere factoren omtrent yoga in eigen hand. Zo kun je kleding aantrekken die jou het lekkerst zit, gebruik je een yogamat die voor jou fijn aanvoelt en begeef je jezelf in een omgeving die jou tot rust maant. Iedereen kan voor zichzelf uittesten welke yoga-elementen het meest effectief zijn bij ADHD-symptomen.

 

Een goed begin…

Wil je de onrust en verminderde aandacht vermijden, dan is het belangrijk zoveel mogelijk prikkels uit te sluiten. Onderzoek daarom eerst welke omgeving jou een kalm gevoel geeft. Waar in het huis heb je het minst last van geluid van verkeer? Of is de yogaschool juist een fijne plek om naartoe te gaan? In een klasje is het immers altijd rustig en je kunt ervoor kiezen je bij een kleinere groep te voegen als dat beter voor je werkt. Is het bij jou thuis wel rustig genoeg? Misschien helpt een rustgevend muziekje, steek je een heerlijke geurkaars aan, is gedimd licht prettig of vind je rust in een kamer met witte muren. Zoals je leest, er zijn heel wat factoren waar je zelf invloed op hebt om een gunstige omgeving voor jezelf te creëren.

 

Welke yogastijl werkt het beste tegen mijn ADHD-symptomen?

Daar kun je gaandeweg achter komen. Rechtsom of linksom, er zit altijd wel een yogastijl voor je tussen die werkt tegen kenmerken van ADHD. Vrijwel elke sessie start met de nadruk op de ademhaling. Even helemaal tot jezelf komen en in opperste concentratie geraken. Het klinkt misschien tegenstrijdig als je moeilijk kunt focussen door ADHD maar door middel van de juiste yogatechnieken kun je dit leren. De yogadocent bouwt een sessie op zodat je er langzaam in kunt komen. Vind je dit fijn? Dan kun je met een stijl als Yoga Nidra beginnen waarbij de volledige aandacht uitgaat naar betere concentratie door middel van ademhaling en een soort ‘halfslaap’.

 

Afwisselende yogavormen bij ADHD

Als je toe bent aan meer, kun je ook voor Iyengar Yoga kiezen. Dit is een stijl die ook op diepe ontspanning gericht is maar wel dynamischer en gevarieerder is. Je beoefent bepaalde poses waarbij enige flexibiliteit gevergd wordt. Het voordeel van een dergelijke stijl is dat het niet snel saai wordt door de vele afwisselende houdingen. Uiteindelijk vind je zowel fysiek als mentaal volledige ontspanning in deze stijl. Bij deze stijl worden vaak meerdere accessoires gebruikt om je lichaam in de juiste houding te krijgen waardoor je je op een gegeven moment gaat overgeven aan de zwaartekracht. Het moment dat je helemaal tot het diepste level van ontspanning bent gekomen en 100% focus voelt. Met deze yogastijl kun je ontsnappen aan de hoge druk die het dagelijkse leven op ons kan leggen. Helemaal als je als volwassen persoon (kenmerken van) ADHD hebt, is deze yogastijl een echte uitkomst.

 

Voel jij je aangesproken door dit artikel omdat je gehinderd wordt in het dagelijks leven door ADHD, ga dan eens met een yogadocent praten. Hij of zij kan vrijblijvend een plan voor je opstellen en je begeleiden bij een stijl die het beste bij jou past. Zo kun je zowel mentaal als lichamelijk jezelf trainen voor een betere focus en leren onrust los te laten.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.