Ontspanning
Waarom leidt meditatie tot ontspanning?
Mediteren is een techniek waarmee je de geest aanleert om te kunnen ontspannen tussen de bedrijven in. Je hersenen krijgen als het ware een seintje dat het tijd is om te rusten. Als je geestelijk geregeld ontspant, neemt bijvoorbeeld de concentratie toe en kun je beter slapen ’s nachts.
Waarom is ontspanning belangrijk?
De kracht van ontspanning mag niet onderschat worden. Het helpt je namelijk het brein een ‘reset’ te geven. Om even stil te staan om alles wat je op een dag meemaakt te verwerken. Sommige mensen vinden rust en ontspanning in een boek lezen of in wandelen. Het helpt ze de geest weg te halen van de talloze prikkels en signalen die de hersenen dagelijks op zich af krijgen. Soms is het moeilijk dat punt van ontspanning te vinden. Met name als je letterlijk veel aan je hoofd hebt. Neem bijvoorbeeld een overload aan werk op de zaak of als er familieproblemen zijn. Ontspanning vinden door meditatie is daar een handig hulpmiddel voor. Door te gaan mediteren, leer je de geest om gedachten en emoties even naast je neer te leggen. Ze mogen er zijn, je aanschouwt ze echter van een afstand. Zodra je de skills hebt om dit te kunnen, dan is je geest in staat om echte rust en ontspanning te vinden. Veel mensen omschrijven dan ook ‘ultieme ontspanning’ zodra ze hebben gemediteerd. Mediteren heeft zelfs een helende werking op lichaam en geest.
Wat kan ontspannen door middel van mediteren mij brengen?
Heb jij dat ook weleens? Je voelt je ontzettend moe en denkt helemaal klaar te zijn om lekker in bed te gaan slapen, en dan lig je opeens urenlang wakker. Je bent niet de enige, want als je hersenen nog volop aan het verwerken zijn terwijl je gaat liggen, dan is het in slaap komen juist heel moeilijk. Daar kan mediteren je bij helpen. Door slaapmeditatie in te zetten, kun je van liggend mediteren rustig de overgang vinden naar het inslapen. Eigenlijk ontspan je de hersenen dus eerst, en dan stap je over op de inslaapfase. Meditatie oefeningen helpen niet alleen om beter in slaap te komen, ook de kwaliteit van het slapen zelf wordt bevorderd. En dan kom je aan bij een wetmatigheid: hoe beter je slaapt, hoe meer geestelijke en lichamelijke voordelen je daaruit haalt. Je voelt namelijk meer rust in je lijf en hoofd, en dat heeft een aantal positieve effecten:
- Een betere concentratie gedurende de dag. Je leeft met meer aandacht en kunt beter luisteren.
- Het beter kunnen loslaten van angst en verdriet.
- Een betere balans van je emoties.
- Meer energie.
De eerste stap zetten richting rust en ontspanning
Misschien denk je nu bij jezelf: ik heb meer rust nodig en ik wil graag meditatie proberen, maar waar moet ik beginnen? Het fijne aan mediteren is dat het in allerlei vormen kan waarbij er daarvan veel toegankelijk zijn. Je zou zelfs al thuis een stap richting ontspanning kunnen zetten door even een minuutje proberen je gedachten te laten zijn. Neem plaats in een rustige ruimte in je huis, en ga bij voorkeur in een kleermakerszit of lotushouding zitten. Dit is een actieve houding waarmee je het lichaam openstelt. Zet vervolgens een timer van 2 minuten. Mocht het je lukken om 1 minuut de focus te houden, dan heb je al een perfecte start gemaakt! Vanuit daar kun je verder bouwen. Een aantal andere nuttige tips om je ontspanningsmeditatie te laten slagen:
- Sluit je ogen en blijf even stil zitten
Laat verwachtingen achterwege maar probeer je op het hier en nu te richten. - Focus op de ademhaling
Een ankerpunt dat in vrijwel alle meditatievormen gebruikt wordt, is de ademhaling. Hier kun je namelijk altijd terug naartoe keren om je op te richten. Dat helpt je om je gedachten en emoties even los te laten. Je kunt zelfs in je hoofd je ademteugen tellen. Dwaal je even af, bedenk dan dat het belangrijk is dat je met zelfcompassie terugkeert. Er is geen goed of fout en je kunt altijd liefdevol terugkomen naar je concentratie.
In dit geval is als voorbeeld een rustige ruimte genomen waar je in een zithouding mediteert. Een ontspanningsmeditatie kan echter zoveel andere vormen aannemen. Die wandeling bijvoorbeeld die mensen maken om te ontspannen? Die kun je omzetten in een loopmeditatie. Dat betekent dat je niet alleen wandelt maar mindful stappen maakt: je bent je helemaal bewust van wat er om je heen gebeurt en voelt hoe je stappen de grond raken. Met elk zintuig neem je alles vol op en dat is dan ook je focuspunt. Ook veel mensen gebruiken yoga in combinatie met meditatie om te kunnen ontspannen. Dat zou misschien ook een geschikte vorm voor je kunnen zijn. Yin Yoga is een yogastijl waarbij het hogere bewustzijn opzoeken het grotere goed is. Dat kan je helpen als je niet alleen ontspanning zoekt, maar als je hevigere klachten zoals stress of burn-out ervaart. Kortom: zoek je (mentale) rust, dan zijn er tal van meditatievormen die jou verder kunnen helpen.