Saldo cadeaubon controleren

 • Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 150.000+ tevreden klanten

Neusademhaling

 

Hoe gaat de neusademhaling?

De neusademhaling wordt, zoals de naam al zegt, uitgevoerd via de neus. Zowel de inademing als de uitademing verloopt via de neus. De mond is hierbij gesloten. Ademen via de neus is de meest natuurlijke manier om te ademen en ook het meest bevorderlijk voor onze gezondheid. Vanuit de basis ademt een pasgeboren baby ook automatisch via de neus.

 

Wat is het verschil tussen neusademhaling en mondademhaling?

Het verschil tussen de neusademhaling en de mondademhaling is dat de in te ademen zuurstof via een andere route wordt ingeademd en het lichaam binnen komt. Dat lijkt zo op het eerste gezicht geen belangrijk verschil omdat er in beide gevallen wordt geademd. Echter is het tegenovergestelde waar: er is een groot verschil tussen neus en mond ademhalen. Voornamelijk op de gezondheid vormen de voor- en nadelen een wereld van verschil.

Bij een mondademhaling zorgt de lucht die wordt ingeademd voor een droge mond. Een droge mond leidt weer tot klachten zoals het hebben van een slechte adem en meer tandplak.

 

Wat is het lichamelijke proces bij neusademhaling

Het lichamelijke proces bij de neusademhaling duurt langer dan ademen via de mond, de zuurstof die via de neus wordt ingeademd moet langs verschillende kanalen. Om te beginnen start het met de twee relatief kleine (neus)gaten waar de lucht doorheen moet. Ten opzichte van de mond is de ingang van de neus erg klein, hierdoor is de inademing automatisch meer geconcentreerd en langzamer dan via de mond. Dan komt de lucht langs de neushaartjes oftewel trilhaartjes in de neus. De neushaartjes hebben de functie dat ze als filter fungeren om bacteriën tegen te houden. Zo kunnen deze niet in het lichaam binnen treden. Zodra je door je mond ademt, komt de lucht langs hele andere kanalen en wordt de binnenkomende lucht niet gefilterd op mogelijke bacteriën, pollen of bijvoorbeeld luchtvervuiling. Hierdoor vergroot de kans op ziek worden aanzienlijk bij ademen via de mond.

Heb je er weleens bij stil gestaan dat ademen via de neus er ook voor zorgt dat we onze reukzintuigen te allen tijde gebruiken? Geuren die we opdoen worden direct doorgestuurd naar een gedeelte van onze hersenen dat effect heeft op onze emoties en eventueel signalen van gevaar herkent, denk hierbij aan het ruiken van brand of gas.

 

Proces bij mondademhaling

Een mondademhaling gaat doorgaans gepaard met spanning, het lichaam krijgt bij een mondademhaling het signaal dat er ‘gevaar’ is. Als iemand veel stress ervaart, kan het zijn dat diegene via de mond ademt. Lichaam en geest moeten in dit geval tot rust gebracht worden, de ademhaling speelt hier een grote rol in. Door via de mond te ademen houd je het stresslevel juist in stand. Hierdoor kunnen verschillende lichamelijke processen niet meer optimaal functioneren. Daarnaast is het ook nog eens zo dat een mondademhaling oppervlakkig is, de ademhalingen zijn daardoor kort en niet diep waardoor er maar een klein gedeelte van de longen gebruikt wordt. Het gevolg hiervan is dat de zuurstof niet goed genoeg in het lichaam terechtkomt. Dit heeft uiteindelijk weer een negatief effect op verschillende lichamelijke processen. Op termijn kan dit zich uiten in een breed scala aan kwalen.

 

Wat zijn de voordelen van neusademhaling?

De voordelen van neusademhaling zijn simpel gezegd dat het verschillende lichamelijke processen op een positieve manier beïnvloedt. Neusademhaling kan verschillende lichamelijke kwaaltjes verminderen en de weerstand versterken. Zowel mentaal als fysiek heeft neusademhaling voordelen ten opzichte van de mondademhaling.

Door via je neus te ademen bevorder je dat je een hogere capaciteit van je longen gebruikt. Vanuit een neusademhaling duurt het langer voordat de lucht de longen bereikt dan via de mond. De kans dat je bij het ademen via de neus volgens een buikademhaling ademt, is ook groter.

Bij ademen via de neus krijgt het zenuwstelsel het signaal dat er geen gevaar is. Lichaam en geest kunnen ontspannen en kalmeren. Dit werkt als een positieve kettingreactie van verschillende processen in het lichaam die ervoor zorgen dat het lichaam kalmeert en kan herstellen. Ook snurken kan aanzienlijk verminderd worden als men zichzelf aanleert om enkel via de neus te ademen.

De voornaamste voordelen van neusademhaling zijn:

 • Verlaagt de bloeddruk;
 • vertraagt de hartslag;
 • ontspant lichaam en geest;
 • vermindert snurken;
 • verbetert het immuunsysteem;
 • stimuleert de nervus vagus;
 • verbetert het gebit, verkleint de kans op het ontwikkelen van scheve tanden;
 • stimuleert de hersenfuncties;
 • vermindert angst gevoelens;
 • de ademhaling wordt automatisch vertraagd;
 • stimuleert dat je ademt volgens een buikademhaling;
 • vermindert spierspanning.

 

Adem ik via mijn neus of via mijn mond?

Achterhalen of je via je mond of neus ademt, is in principe snel ontdekt. De manier waarop we in het algemeen ademen is niet iets waar we dagelijks bij stilstaan. Juist omdat ademhalen zo’n automatisch proces is, gaan we er al snel vanuit dat we het goed doen. Echter is het tegendeel waar, om te achterhalen hoe het ervoor staat met je eigen ademhaling is de truc heel simpel: bewust worden van hoe je ademt. Leer jezelf aan om op verschillende momenten op de dag en in verschillende situaties te observeren hoe je ademt: adem je in via je neus of via je mond? Hoe diep adem je in? Adem je via je buik of via je borst? Door dit te achterhalen kun je veel informatie verkrijgen over je eigen ademhalingspatroon.

 

Hoe leer ik mezelf aan om via de neus te ademen?

Je kunt jezelf leren om via de neus te ademen door net zoals het achterhalen van hoe je ademt, bewust te worden van je ademhalingen gedurende de dag. Op de momenten dat je bewust je ademhaling observeert, kun je bewust ademen via je neus. Hoe vaker je dit op dagelijkse basis toepast, hoe natuurlijker het wordt om via je neus te ademen. Uiteindelijk wordt het weer een automatisch proces om via de neus te ademen.

Je kunt jezelf ook een handje helpen door middel van het toepassen van specifieke ademhalingsoefeningen die via de neus uitgevoerd moeten worden. Binnen de yoga zijn er verschillende pranayama technieken zoals de Nadi Shodana en de Ujjayi pranayama die zeer effectief zijn voor het verbeteren van je manier van ademhalen.

 

Wees er altijd zeker van dat je weet wat je doet

De ademhaling is een krachtige tool die een directe uitwerking op het lichaam heeft. Voer bij twijfel, ziekte, zwangerschap of welke andere reden voor twijfel daarom nooit zomaar een oefening uit maar raadpleeg eerst een medisch expert of een ademcoach zodat je er zeker van kunt zijn dat je weet wat je doet.

Onze pagina's over ademhaling zijn puur informatief en onder voorbehoud. Wij, Superyoga, kunnen niet instaan voor het toepassen van de oefeningen en kunnen niet aansprakelijk gesteld worden voor eventuele schade die voortvloeit uit het opvolgen van de informatie op deze pagina. Gebruik de informatie altijd bewust en neem je eigen verantwoordelijkheid.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.