Bekijk meer soorten uit deze serie
Deze productserie is beschikbaar in meerdere soorten. Bekijk alle soorten uit deze serie hier!
Buchu thee
Voor de theeliefhebbers is buchu een heerlijke ontdekking. Buchu is een kruid dat afkomstig is uit Zuid Afrika. Het groeit naast de welbekende rooibos op de plantages. Als je van frisse en kalme smaken houdt is deze smaak een mooie aanvulling op je verzameling van theesoorten. De thee afkomstig van buchu is natuurlijk en dus een bewuste keuze. Maak optimaal gebruik van je smaakpapillen en ontdek zelf de verschillende smaaktonen zoals dennen, munt en limoen.
De smaak
Buchu heeft niet één specifieke smaak. Het is een combinatie van verschillende smaaktonen waarin munt, dennen, limoen en een vleugje vlierbessen te proeven zijn. Deze combinatie zorgt voor een frisse maar volle smaaksensatie. De thee is licht van kleur en oogt daardoor ook fris. Een heerlijke thee die je nog wat langer in je ontspanning houdt na je yoga of meditatie sessie.
Lotus
Lotus vindt het super belangrijk dat de productie van de thee op een eerlijke manier plaats vindt. Daarom wordt er nauw samengewerkt met een hoog aangeschreven importeur die eigen plantages heeft en aan alle certificaten van voedselveiligheid en eerlijk produceren voldoet. Daarnaast worden de verpakkingen vervaardigd door een sociale werkplaats in Woerden, om te zorgen dat zoveel mogelijk mensen naar hun eigen vermogen kunnen deelnemen aan onze samenleving. Iedere thee is zorgvuldig ontwikkeld, waardoor je een unieke thee in handen hebt. Geen smaakversterkers of gecreëerde aroma’s, maar pure theeën waar niets anders dan de natuur aan te pas is gekomen. Het fraai ontworpen zakje maakt de buchu thee een heerlijk cadeau voor jezelf of een ander!
Herkomst
Buchu ook wel Agathosma Betulina genoemd is afkomstig uit West-Kaap, een provincie in Zuid Afrika. Dit is een floraregio en valt onder één van de beschermde wereldgebieden vanwege zijn diversiteit aan plantensoorten die er groeien. Buchu is een kruid dat in Afrika al eeuwenlang gebruikt wordt vanwege zijn medicinale eigenschappen. Het kruid werd zo rond de 17e eeuw geïntroduceerd door de inheemse bevolking aan Nederlandse kolonisten. Niet lang daarna werd het kruid verspreid in Europa en Amerika. De buchu plant groeit alleen in de Fynbos, dit is een gedeelte binnen het Cape Floral Kingdom. Het is een vetplantje die ongeveer twee meter hoog kan worden en het beste aard in een zeer droog klimaat. Als de plant tot bloei komt zie je witte kleine bloemen.
Wist je dat?
Wist je dat buchu meerdere gezondheidsvoordelen heeft? Traditioneel wordt buchu in Afrika door meerdere stammen al eeuwenlang gebruikt bij verschillende klachten als ontstekingen, maagklachten, griep, verkoudheid en spierkrampen. Het kruid heeft ontsmettende eigenschappen door een combinatie van veel goede inhoudsstoffen. Hierdoor wordt het in Afrika bij veel klachten ingezet. Buchu bevat onder andere de volgende stoffen: magnesium, ijzer, natrium, zink, vitamine B1, B2, B3, C. In het westen is buchu als aanvullend gezondheidsmiddel merendeels bekend bij een blaasontsteking.
Hoe bereid je de thee
Voor een kop thee schep je ongeveer 1 flinke theelepel buchu blaadjes in een theezeef of een theefilter. Voeg heet water toe, de beste temperatuur is 100 graden. Met een hoge temperatuur laat je de heerlijke frisse maar kruidige smaak goed uit de blaadjes trekken. Laat de thee twee tot vier minuten trekken. Mocht je de smaak van de thee sterker of lichter willen dan kun je de kruiden korter of langer laten trekken.
Vind je het leuk om te variëren met smaken? Je kunt buchu kruiden ook mengen met rooibos thee voor variatie in de smaak.
Goed om te weten
Drink de thee niet als je zwanger bent of als je borstvoeding geeft. De buchu thee bevat een stof die schadelijk kan zijn.