Ademen: de bron van leven

Ademen: de bron van leven

De pranayama

Ademhaling vormt bij iedere yogastijl de basis. Pranayama komt voort uit de Ashtanga Yoga en is een onderdeel van de overtuiging van de yogastijl, ook wel ‘het achtvoudige pad’ of ‘acht ledematen yoga’ genoemd wat de vertaling van Ashtanga zou zijn. De betekenis van pranayama ligt in de richting van: het ontwikkelen van vitale levensenergie. Onze ademhaling draagt deze energie die in het best mogelijke geval vrij door je hele lichaam vloeit, net als bloed door je aderen. Bij veel mensen in de moderne samenleving ontstaat helaas een blokkade van deze energie waardoor je niet meer in balans bent met verschillende gevolgen van dien.

 

“Remember to breathe. It is after all the secret of life”

 

Ademen

Genoeg over de achtergrond van de pranayama. Het gaat over ademen, één van de weinige dingen waar ons lichaam maar heel kort zonder kan. Ademen gebeurt vanuit ons onderbewuste, het gaat vanzelf en we hoeven er geen moeite voor te doen, het gaat gewoon door als we slapen. Je ademhaling kan door stress echter wel worden verstoord waardoor je natuurlijke onderbewuste proces niet meer gaat hoe deze hoort te gaan. De twee meest voorkomende verstoringen zijn: je adem inhouden of juist te snel ademen.

Adem inhouden
Je adem inhouden kan een gevolg zijn van stress en teveel mentale processen. Je bent continu druk en staat onder hoge spanning waardoor je ‘vergeet’ te ademen. Dit proces zou eigenlijk vanzelf moeten gaan, maar omdat je niet ontspannen bent raakt je lichaam uit balans. Tijdens het ademen breng je zuurstof in je lichaam en daarmee worden al je interne processen gevoed waaronder je hersenen, je hart en alle cellen die zich in je lichaam bevinden. Je kunt je dus wel voorstellen dat het inhouden van je adem leidt tot een tekort aan zuurstof in je lichaam waardoor processen ontregeld raken en er schade kan ontstaan aan organen, je zenuwen of alledaagse lichaamsprocessen zoals het verteren van voedsel of het herstellen van spieren.

Te snel ademen
Waar we bij inademen zuurstof het lichaam inbrengen, zorgt uitademen voor het afvoeren van koolzuurgas (CO2). Een prachtig natuurlijk proces, dat alleen niet te snel mag gaan. Koolzuurgas zorgt er namelijk voor dat je lichaamscellen de zuurstof uit je bloed kunnen opnemen, een belangrijke samenwerking tussen zuurstof en koolzuurgas dus. Als hier een verkeerde balans ontstaat dan betekent het dat je lichaam en voornamelijk je hersenen te weinig zuurstof krijgen, wat op hetzelfde neerkomt als je adem inhouden. De klachten die kunnen ontstaan zijn niet mis: benauwdheid, een verhoogde bloeddruk, duizeligheid, druk op je borst, hartkloppingen of een opgejaagd gevoel.

 

Yoga

Heb jij last van een ontregelde ademhaling? Begin dan vandaag nog met yoga. In het begin kan het onwennig aanvoelen en kun je het gevoel krijgen dat je moeite hebt met ademhalen. Schrik hier niet van maar geef jezelf de tijd en kans om een juiste ademhaling te ontwikkelen dankzij de rustgevende oefeningen, muziek en omgeving waarin je je bevindt. Na een paar lessen zal je merken dat je ademhaling vanzelf verbetert, soms betrap je jezelf ineens op een hele fijne en rustige ademhaling als de yogales een half uurtje bezig is. En dan wil je niets anders meer! Je ademhaling vormt je ankerpunt van iedere yogales en zorgt ervoor dat jij heerlijk ontspannen de les uitkomt.

 

 

Een gezonde ademhaling

Ieder lichaam is anders en ieder persoon is anders. Daarom is er geen perfecte ademhaling die voor iedereen geldt, maar wel een ademhaling die perfect bij jou past. Vind je het lastig om erachter te komen welke ademhaling bij jou past? Als je een iPhone of iPad hebt, is de app Breathe+ een hele prettige app waarmee je de snelheid van ademen kunt instellen en vervolgens een ademhalingsoefening van bijvoorbeeld een kwartier of halfuur kunt doen. Als je merkt dat je niet fijn gedijt op de ingestelde snelheid dan pas je deze gemakkelijk aan en zo kom je erachter wat voor jou ideaal is.

Gemiddeld gezien komt het neer op zo’n 6 tot 12 ademhalingen per minuut bij volwassenen. Daarbij geldt wel voor iedereen dat een gezonde ademhaling verloopt via de buik en dat ademen geen inspanning kost. De spieren in je nek en schouders zijn ontspannen en er is geen sprake van zuchten of de adem vastzetten.

Heb je een zware dag voor de boeg? Probeer bij het opstaan dan eens direct te focussen op een goede ademhaling. Start je dag met een oefening van 10 minuten en neem jezelf voor om je ademhaling de hele dag als belangrijkste focus te hebben. Als het je lukt om de baas te zijn over de drukte van de dag met een gecontroleerde ademhaling zal je merken dat je aan het einde van de dag een stuk meer ontspannen bent.

Namasté.

Nieuwsbrief

Mis geen persoonlijke aanbiedingen, kortingen en gave acties!
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.