Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Last van je darmen? Koester ze!

  • Geplaatst op
Last van je darmen? Koester ze!

Een groot deel van je algehele gezondheid komt voort uit je darmstelsel. Wist je dat 70-80 van je immuunsysteem zich fysiek in je darmen bevindt? Je bent zo gezond als de gezondheid van je darmen!

Een groot deel van je algehele gezondheid komt voort uit je darmstelsel. Wist je dat 70-80 van je immuunsysteem zich fysiek in je darmen bevindt? Al het voedsel wat je eet, komt langs je darmen en wordt daar afgebroken. Hierdoor vormen je darmen één van de belangrijkste onderdelen van je lichaam: belangrijke voedingsstoffen zoals gezonde vetten, vezels, vitaminen en mineralen worden verwerkt door je lichaam, maar ook slechte invloeden zoals virussen en kwade bacteriën worden in je darmen tegengehouden waardoor je bloed wordt beschermd tegen indringers. Last van je darmen begint bij negatieve prikkels, je bent immers zo gezond als je darmen zijn!

 

Een paar voorbeelden van problemen

Je hebt vast wel eens last van je darmen of ‘last van je buik’ omdat je niet weet waar de pijn precies vandaan komt. Of een zware hoofdpijn of gewoon een slecht gevoel. Maar heb je wel eens bedacht dat dat slechte gevoel, die vermoeidheid of lusteloosheid komen omdat je darmen zich niet goed voelen? Behalve last van je darmen of buik zijn er nog veel meer andere symptomen, kwalen en aandoeningen die voort (kunnen) komen uit ongezonde darmen:

  • Gewichtstoename
  • Vermoeidheid
  • Rugpijn
  • Hoofdpijn
  • Stemmingswisselingen
  • Depressies
  • Heftige pijn bij menstruatie
  • Eczeem
  • Auto-immuunziekten
  • Diabetes
  • Vatbaarheid voor griep

Deze lijst is nog lang niet compleet, er zijn veel meer voorbeelden. Je darmen vormen de motor van je lichaam en bepalen daarmee voor een groot deel wat er in de rest van je lichaam gebeurt. Behalve lichamelijke problemen, kunnen dus ook mentale problemen voortkomen uit een ongezonde darmflora zoals depressies en angstaanvallen. In je darmen bevindt zich een zenuwstelsel die communiceert met je hersenen. Hier komt oorspronkelijk de term ‘onderbuikgevoel’ vandaan. Negatieve gemoedstoestanden zoals angst, stress en depressies hebben een directe impact op je eetlust en verteringsstelsel. Last van je darmen betekent dus niet alleen buikpijn, maar gaat veel verder. Klinkt het niet herkenbaar dat je geen trek of juist buikpijn hebt als je je slecht of verdrietig voelt?

 

Ongezonde darmen voorkomen

Bijna iedere dag kom je wel een keer in aanraking met ongezonde voeding: je ziet het in de winkel liggen, je eet het zelf of je ziet het anderen eten. Voeding is een van de belangrijkste oorzaken van een slechte gezondheid en last van je darmen en kan vice versa zorgen voor een sublieme gezondheid en een optimale gezondheid van je darmen. Het is daarbij belangrijk om te weten wat je in het dagelijkse leven niet moet eten en drinken om last van je darmen te voorkomen en ze juist gezond te houden:

Geraffineerde suiker
We beginnen met de grootse boosdoener en veroorzaker van ellende: suiker. Omdat het (stiekem) toegevoegd wordt aan een groot deel van de voedingsmiddelen in de supermarkt, is het bijna onvermijdelijk om geen suiker binnen te krijgen. Suiker is de nummer 1 oorzaak van ontstekingen (bv. acne), schimmels in je lichaam en een ontregelde bloedsuikerspiegel waardoor je last krijgt van eetbuien, schommelingen van je gemoedstoestand en uiteindelijk kilo’s aankomt. Grijp je ook wel eens naar een koekje, snoep of andere zoetigheden als je stress hebt of als je je slecht voelt? Dit komt omdat je onbewust op missie bent om neurotransmitters aan te maken, overdrachtsstofjes die zenuwimpulsen overdragen en je gemoedstoestand ‘repareren’. Suiker zorgt voor de aanmaak van deze neurotransmitters en werkt op korte termijn heel goed om je gemoedstoestand te verbeteren, helaas werkt het op lange termijn erg slecht voor je zoals hierboven beschreven. Gelukkig is je lichaam prima in staat om op een gezonde manier neurotransmitters aan te maken. Dit gebeurt in je darmen, dus goed onderhouden! Veel en structureel suikers binnenkrijgen betekent uiteindelijk voor iedereen last van je darmen, en dit wil je koste wat het kost voorkomen.

Moet ik dan zonder suiker leven? Natuurlijk niet, want je wilt ook wel eens wat lekkers nemen en daar zit nu eenmaal vaak suiker in. Een goed begin is door minder toegevoegde suikers binnen te krijgen. Let tijdens het boodschappen doen goed op verborgen suikers. Staat er iets met suiker, fructose, glucose, maltodextrine, sacharose, maltose, sucrose of melasse tussen de ingrediëntenlijst? Kies dan een alternatief, dit zijn namelijk allemaal synoniemen voor suiker. Sommige gerechten zoals een gezonde taart of desserts kun je nu eenmaal niet bereiden zonder suiker. Niets aan de hand, kies een gezond alternatief zoals kokosbloesemsuiker, koudgeslingerde honing of agavesiroop en je kunt heerlijk smullen van een zoete maar gezonde lekkernij. Deze suikers zijn zeker niet heilig, maar ze bevatten in tegenstelling tot geraffineerde (lege) suikers voldoende vitaminen en mineralen waardoor je lichaam het prima kan verwerken.

Verzadigde vetten
Een tweede veelvoorkomende boosdoener is de groep met slechte vetten. Ongezond voedsel zit vol met slechte voedingsstoffen. Naast suiker, zijn verzadigde vetten grote boosdoeners in ons lichaam waardoor veel mensen direct last van hun darmen krijgen. Ons lichaam kan deze stoffen niet goed verteren waardoor ze achterblijven en vastplakken aan je darmwand. Op den duur vormt zich een spoor van achterblijvende afval- en gifstoffen in je dikke darm welke ook wel ‘slakken’ worden genoemd. Deze slakken verstoren de functionaliteit van de darmen waardoor voeding niet meer goed kan worden afgebroken en vitaminen en mineralen niet of in mindere mate worden opgenomen wat een slechte gezondheid als gevolg kan hebben.

Is het je gelukt om de slechte suikers links te laten liggen? Dan ben je al voor een groot deel begonnen met het vervolg om slechte vetten de deur te wijzen. Vaak gaan verzadigde vetten samen met suikers in snacks zoals koekjes en toetjes en veel deegwaren. Ook in gefrituurd voedsel zit vaak suiker wat het tot een slechte combinatie maakt. Laat de chips in het schap liggen of kies voor biologische ovengebakken chips zonder slechte toevoegingen. Kies voor gebakken aardappels in plaats van friet en je bent goed op weg!

Naast verzadigde vetten zorgen grote hoeveelheden vlees en (gesmolten) kaas ook voor slakken in je darmen. Het vermijden van deze twee is simpel: eet vaker vis in plaats van vlees en vervang kaas door hüttenkäse, mozzarella of feta kaas en je zal direct merken dat je minder last van je darmen hebt. Is het al te laat en heb je het idee dat de gezondheid van je darmen ver te zoeken is? Dan kan een darmspoeling uitkomst bieden. Je dikke darm wordt gespoeld met water op lichaamstemperatuur en de ‘slakken’ worden uit je lichaam gespoeld.

Stimulerende middelen en medicijnen
Naast eten en drinken wat een eerste levensbehoefte is, komen er meer slechte stoffen je lichaam in via je mond maar die niet dienen om je lichaam te voeden. Denk hierbij aan alcohol, cafeïne, drugs en medicijnen. Allen hebben een zeer slechte werking op je darmflora en zorgen bij vrijwel iedereen voor problemen in je darmen. Ze doden in veel gevallen de goede bacteriën in je darmen die verantwoordelijk zijn voor je weerstand en immuunsysteem. Ook kan je hormoonstelsel in de war raken als gevolg van een verandering van de samenstelling van bacteriën in je darmflora. Hierdoor kunnen stemmingswisselingen, depressies en vervelende gevoelens ontstaan. Probeer zo min mogelijk stimulerende middelen en medicijnen te nemen.

Probeer eens om medicijnen in te wisselen voor natuurlijke varianten. Heb je wel eens een last van je darmen door een opgeblazen gevoel? Gember heeft een kalmerend effect bij een opgeblazen gevoel waardoor je de medicijnen links kan laten liggen. Een magnesiumtablet kan helpen bij het verzachten van menstruatiepijn. Heb je last van opkomend maagzuur? Door medicijnen te gebruiken verminder je direct de hoeveelheid maagzuur in je lichaam. Maagzuur zorgt er in je darmen voor dat mineralen uit voeding kunnen worden opgenomen en dat de juiste hoeveelheid bacteriën in stand wordt gehouden. Door medicijnen te nemen tegen opkomend maagzuur, stimuleer je dus een slechtere stofwisseling en de groei van schimmels als gevolg van een overschot aan bacteriën. Kies liever voor verse kruidenthee, gember of een banaan, appel of papaja voor een kalmerend effect.

 

Gezonde darmen stimuleren

Weet je hoe je last van je darmen kunt voorkomen en heb je de nodige boosdoeners de deur gewezen? Dan wordt het tijd om de goede jongens binnen te laten. Je lichaam heeft bepaalde voedingsstoffen nodig die je gemakkelijk iedere dag kunt binnenkrijgen als je de juiste voeding kiest. Waar moet je op letten?

Vezelrijke voeding
Zorg dat je veel vezels binnenkrijgt. Vezels zijn de schoonmakers van je lichaam omdat ze niet kunnen worden verteerd. Je darmen worden schoon geveegd en de vezels zorgen voor een gezonde stoelgang. Zorg dat je voldoende groente, fruit en hele granen (spelt, haver, rogge) binnenkrijgt en je hoeft je geen zorgen te maken over vezels. Sommige mensen hebben gevoelige darmen en raken snel ‘verstopt’. In een keer veel groente en fruit eten kan helpen, maar een extra boost helpt vaak nog beter. Bronnen die rijk zijn aan vezels zijn bijvoorbeeld chia zaad, hennepzaad en maca poeder. Alle drie zijn gemakkelijk in te nemen door ze door een (groene) smoothie te mixen. Je proeft er niets van en je lichaam is je al snel dankbaar!

Probiotische voeding
Je darmflora bestaat uit goede en slechte bacteriën. Om het aantal goede bacteriën in je darmen aan te vullen, kun je probiotische voeding nemen. Voorbeelden hiervan zijn: yoghurt, zuurkool, miso, kefir en kombucha. Deze bronnen zitten bomvol met goede bacteriën en zijn een feest voor je lichaam! Zorg dat je structureel probiotische voeding binnenkrijgt, samen met het schrappen van slechte voeding zal dit je gezondheid en energieniveau een flinke boost geven.

Voldoende beweging
Veel stilzitten is niet goed voor je lichaam en kan samen met slechte voeding zorgen dat je last van je darmen krijgt. Je hele lichaam heeft er baat bij als je veel beweegt, zo ook je darmen. Door voldoende te bewegen, verstopt je lichaam minder snel en blijft je stofwisseling flink op gang. Inname van een hoge dosis vezels en veel bewegen kan een wonder verrichten als je last hebt van obstipatie.

Rijke voeding
Behalve vezels en goede bacteriën spelen vitaminen, mineralen en gezonde vetten een grote rol in je lichaam. Geef schimmels, parasieten en bacteriën geen kans door je lichaam op een juiste manier te voeden. Belangrijke vitaminen en mineralen voor je darmen zijn onder andere zink, omega-3 vetten, vitamine A, C, en E. Voeg avocado’s, aloë vera en vette vis (zalm, tonijn, haring, makreel) toe aan je dieet en eet voldoende groente, fruit en rauwe noten.

Heb je nog steeds regelmatig last van je darmen of hevige buikpijn ondanks je nieuwe en gezonde lifestyle? Dan kan het zijn dat je niet tegen gluten kunt. Steeds meer mensen hebben een glutenintolerantie of kunnen niet tegen de agressieve gluten uit tarwe. Doordat tarwe, net als suiker, in veel voedingsmiddelen wordt gebruikt, wordt het op grote schaal geproduceerd. De grote vraag naar tarwe heeft gezorgd voor verandering in het productieproces waarbij de gluten (eiwittensoort in granen) van samenstelling zijn veranderd en een agressieve uitwerking hebben op je darmen. Resultaat: altijd last van je darmen en constante buikpijn. Schrap twee weken lang alles waar tarwe in zit en eet daarna weer een keer iets met tarwe. Heb je twee weken lang geen buikpijn gehad en heb je nu direct weer buikpijn? Dan weet je hoe laat het is.

 

Kies voor een gezond lichaam!

Ben je er klaar voor om eindelijk gedag te zeggen tegen vermoeidheid, hoofdpijn, een opgeblazen gevoel of andere vervelende kwalen? Niets houdt je meer tegen om je gezondheid in eigen hand te nemen en slechte voeding te schrappen en te vervangen door gezonde. Kies voor het leven dat jij wilt leiden met zo min mogelijk stress, zorg voor voldoende beweging en probeer zo veel mogelijk te lachen. That’s the way!




Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.