Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Kun je te veel fruit eten?

  • Geplaatst op
Kun je te veel fruit eten?

Vaak wordt er getwijfeld over de hoeveelheid fruit die je per dag kunt eten. Een veel voorkomende uitspraak is dat je niet meer dan 3 stuks per dag mag eten. Onterecht of terecht?

Gezond leven door beter te eten en meer te sporten wordt steeds populairder. Steeds vaker worden superfoods toegevoegd aan de dagelijkse voeding in de hoop dat het een wonder verricht. Dit is helaas niet zo en het is dan ook niet verstandig om het belang van fruit en groente te onderschatten. Deze twee vormen een belangrijk onderdeel in de basis van een gezonde levensstijl. 
 

In fruit zit water

Fruit is rijk aan water en zorgt ervoor dat het lichaam wordt voorzien van energie. Gedurende een dag droogt je lichaam uit. Dit resulteert vaak in vermoeidheid en een slecht humeur. Je lichaam schreeuwt om nieuwe zuurstof die je kunt bijvullen door water te drinken. Maar wist je dat het meeste fruit voor meer dan 80 tot 90% uit water bestaat? Watermeloenen en aardbeien zijn 92% water. Ananas, pruimen, perziken en sinaasappelen bestaan voor 85 tot 87% uit water. Appels, peren, kersen en druiven bezitten 81 tot 83% water en 74% van een banaan bestaat uit water. Ruwweg 20% van onze dagelijkse waterconsumptie komt uit vast voedsel zoals fruit en groenten. Drink je niet genoeg water per dag? Dit is de ideale mogelijkheid om je dagelijkse hoeveelheid water aan te vullen!

 

Fruit bevat suiker

Fruit bestaat uit koolhydraten (calorieën), ook wel suikers genoemd. Veel fruitsuikers zijn snelle koolhydraten. Teveel fruit betekent teveel suiker en daarvan word je dik, toch? Dit klopt gelukkig niet want niet alle suikers zijn slecht voor je. Zo bestaan er snelle en langzame koolhydraten die beide omgezet worden in suikers.

 

Snelle koolhydraten zitten vooral in ongezonde voeding maar ook in gezonde voeding zoals fruit. Deze koolhydraten komen vaak in overtal het lichaam binnen, via onder andere witbrood, witte pasta, witte rijst, gebak en frisdranken. Meestal gaat dit gepaard met toegevoegde geraffineerde suikers. Doordat snelle koolhydraten supersnel worden omgezet in glucose (suiker) en snel worden opgenomen in het bloed, stijgt je bloedsuikerspiegel in een razend tempo. Dit zorgt er onder andere voor dat je weer snel trek hebt in meer snelle en koolhydraten waarbij je meestal zal grijpen naar geraffineerde suikers.

 

Fruit bevat naast vitaminen en mineralen ook vezels. Deze zorgen ervoor dat de suikers gelijkmatiger in het bloed komen. Hierdoor blijft je bloedsuikerspiegel op een acceptabel niveau en piekt deze niet.

 

Kortom, ons lichaam kan niet zonder suiker. Het is een belangrijke brandstof voor je hele lichaam en al haar processen!

 

Geraffineerde suikers vs. natuurlijke suikers

Naast snelle en langzame koolhydraten is er ook nog een verschil tussen geraffineerde en natuurlijke suikers. Bij geraffineerde suikers worden tijdens het verwerkingsproces alle mineralen, vitaminen en andere gezonde voedingsstoffen uit het sap van suikerbieten/suikerriet gefilterd, wat “raffineren” heet. Voorbeelden van geraffineerde suikers zijn onder andere: kristalsuiker, rietsuiker, basterdsuiker en poedersuiker. In fruit zitten vooral natuurlijke suikers, dit betekent dat de waardevolle voedingsstoffen niet verloren zijn gegaan door een proces. Natuurlijke suikers zitten in onder andere fruit, dadels en andere vormen van natuurlijke rauwe suikers zoals kokosbloesemsuiker en palmsuiker.

 

Zoals de laatste twee producten al aantonen: natuurlijke suikers zijn ook suikers. Om suiker te verteren en te verwerken heeft het lichaam hulp nodig van mineralen, vitaminen en vezels. En deze voedingsstoffen zijn rijkelijk aanwezig in fruit. Geraffineerde suikers bevatten deze belangrijke voedingsstoffen niet waardoor het suiker niet op de juiste manier kan worden verwerkt door je lichaam.

 

De kleur van fruit

Welke kleur fruit eet jij het liefst? Aan de kleur van fruit is af te lezen wat voor voedingsstoffen het bezit. Voor een goede gezondheid is het aan te raden verschillende soorten fruit te eten om alle nodige stoffen binnen te krijgen. Iedere fruitsoort heeft zijn eigen samenstelling van voedingsstoffen:

Rood:
Rood fruit zoals aardbeien, kersen, frambozen en watermeloen bevatten de antioxidanten lycopeen en anthocyanen die een positieve invloed hebben op het natuurlijke afweersysteem van het lichaam. Naast vitamine C bezit rood fruit veel vitamine A dat het immuunsysteem versterkt. De stoffen in rood fruit verbeteren het hart en de gezondheid van het bloed.

 

Oranje en geel: Oranje en geel fruit zijn rijk aan bètacaroteen, deze stof wordt in je lichaam omgezet naar vitamine A. Dit is een voedingsstof die niet alleen je huid, tanden en botten gezond houdt, maar ook je nachtzicht verbetert. Foliumzuur, kalium, broom en vitamine C zijn ook vaak te vinden in oranje en geel fruit. Daarnaast voorkomen de stoffen in oranje fruit ontstekingen in het lichaam. De stoffen in geel fruit dragen bij aan de elasticiteit van de huid.

 

Groen: Het is aan te raden om zo nu en dan een kiwi te eten, dit fruitsoort voorkomt dichtslibben van bloedvaten en heeft ook de gave het bloed dun te houden. Andere gebruikelijke voedingsstoffen in groene vruchten en groenten zijn vitamine A, vitamine C, vitamine K en foliumzuur. Groene fruitsoorten staan bekend om het feit dat ze je lichaam reinigen, dit wordt detoxen of ontgiften genoemd.

 

Blauw en paars: Blauw en paars fruit bevatten het antioxidant anthocyanen, dat het risico op hart- en vaatziekten vermindert. Deze fruitsoorten bevatten ook flavonoïden en ellaginezuur. Deze stoffen kunnen volgens het American Institute for Cancer Research kankercellen vernietigen. Paarse en blauwe fruitsoorten hebben een positieve invloed op het zenuwstelsel en beperken het risico op infecties van de urinewegen.

 

Wit: Wit fruit, waaronder appels en peren, zijn rijk aan voedingsvezels. Ze beschermen het lichaam tegen een te hoog cholesterol en verlagen het risico op een beroerte.

 

Elk fruitsoort verschilt in vitaminen, mineralen en antioxidanten. Het is goed om afwisseling aan te brengen in het eten van fruit zodat je alle voedingsstoffen binnen krijgt. Leuk om te weten: De meest gegeten kleuren fruit zijn groen, oranje, geel en rood. Paars en blauw fruit worden minder gegeten.

 

Om terug te komen bij het begin: kun je te veel fruit eten? Ja, je kunt te veel fruit eten als je structureel in overdreven mate fruit eet. De suikers in fruit zijn zowel bouwstoffen, brandstoffen als reservestoffen. Deze stoffen zijn niet meteen slecht of goed voor je, maar je moet wel rekening houden met de juiste verhoudingen die je binnen krijgt. Als je veel sport kun je meer fruit eten om je voorraad brandstof (energie) aan te vullen, dan iemand die nauwelijks sport.

 

Probeer fruit zoveel mogelijk in je dagelijkse eetpatroon te verwerken, want je lichaam houdt van fruit!

 

Fruit is part of our nature

 

 

 

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.