Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Hoe maak je je yogamat schoon?

  • Geplaatst op
Hoe maak je je yogamat schoon?

Heb je net een yogamat aangeschaft of ruikt je mat niet fris en merk je dat de kwaliteit achteruit gaat? Lees onze tips voor een betere hygiëne en het schoonhouden van je yogamat!

Om yoga op een fijne manier te beoefenen, is het belangrijk dat je yogamat in goede conditie is en blijft. Na elke yoga sessie heeft je mat een schoonmaakbeurt nodig om bacteriën en schimmels te weren. Het schoon houden heeft veel positieve invloed op de kwaliteit en de levensduur van de mat. Verzorg je de mat niet goed, dan ervaar je na verloop van tijd minder grip, de mat kan onaangenaam gaan ruiken en de kleur kan vervagen. Hygiëne is van uiterst belang als je lang van je yogamat wilt genieten en op een frisse mat je practice wilt uitvoeren. Wees vanaf het begin consequent en maak je mat schoon. We helpen je een handje op weg:

 

Spray

De eenvoudigste en beste manier om je mat schoon te maken, is door het gebruik van een spray. Manduka biedt de Mat Refresh aan die geschikt is voor alle yogamatten en een spray die alleen geschikt is voor natuurrubberen matten, de Mat Restore spray. Deze vloeistoffen zijn 100% natuurlijk wat ervoor zorgt dat de kwaliteit van je mat behouden blijft. Is je mat toe aan een echt diepe reiniging? Gebruik dan voor alle soorten matten behalve matten die gemaakt zijn van PU de Botanical cleaner. In Amerika mag worden gezegd dat de spray 99,9% van de bacteriën én virussen doodt, in de EU niet omdat de wet een stuk strenger is. Hoe dan ook: de spray bevat thijmolie wat uiterst geschikt is voor het bestrijden van hardnekkig vuil.

Om je mat op een normale manier schoon te maken, spray je 20 keer op het oppervlak van de mat en doe je deze af met een vochtige doek of een spons. Bij intensief schoonmaken, is het aan te raden om vaker te sprayen en de vloeistof drie tot vijf minuten te laten intrekken. Met een vochtige doek veeg je het vuil eraf. Na beide processen haal je een schone doek over de mat heen om het vocht weg te vegen en laat vervolgens de mat hangend drogen voordat je deze opbergt of gebruikt.

 

Azijn

Het is niet aan te raden om je vuile yogamat te wassen met zeep of andere niet natuurlijke schoonmaakmiddelen. Zeepresten zorgen er uiteindelijk voor dat de mat minder goede prestaties levert dan de bedoeling is. Achteraf is dit niet meer te herstellen. Met azijn reinig je de mat eenvoudig:

Voeg een klein beetje azijn toe in een plantenspuit met water en spray de mat zorgvuldig in. Het is belangrijk dat de mat licht vochtig wordt. Haal een natte doek over de mat heen om het vuil te verwijderen, droog af met een schone doek en laat de mat drogen aan de lucht.

 

Yoga handdoek

Bij intensieve yogavormen maar ook bij minder intensieve vormen komt er soms veel transpiratievocht vrij dat op de mat belandt. Yoga is immers geen sport waar je het niet warm van krijgt. Behalve dat je kunt uitglijden en minder grip krijgt, gaat de mat in kwaliteit achteruit omdat je deze vaker moet reinigen en omdat bacteriën sneller hun weg in het binnenste van je mat weten te vinden. Om de levensduur van de mat te verlengen, leg je een yoga handdoek over de mat heen die dient als beschermlaag. Het vocht valt eerst op de handdoek waardoor de mat schoon blijft. Tevens beschermt een handdoek de mat tegen beschadigingen en slijtage. De handdoek kun je vervolgens gemakkelijk in de wasmachine wassen!

Wel is het aan te raden om na gebruik je yogamat met water te besprenkelen (bijvoorbeeld met een plantenspuit) en de mat af te nemen met een droge doek. Hang de mat vervolgens uit om deze te laten drogen.

 

Water

Heb je een handdoek gebruikt of is je mat amper vuil geworden? Dan kun je je mat alleen met water schoonmaken. Besproei je mat met water en maak hem schoon met een doek.

 

Wasmachine

Niet alle yogamatten kunnen gewassen worden in de wasmachine. Het is verstandig om van te voren goed te controleren of dit kan. Mag de mat in de machine? Wij adviseren om niet veelvuldig de wasmachine te gebruiken omdat dit het afbraakproces van de meeste matten zal versnellen waardoor je minder lang met je mat kunt doen.

Let goed op welke stand en temperatuur je de wasmachine zet! Dit verschilt per yogamat.

 

Zoals uit bovenstaande tips blijkt, zijn er verschillende manieren waarop je een yogamat kunt schoonmaken. Het proces na het schoonmaken is net zo belangrijk. Berg of rol de mat niet direct op maar laat deze eerst hangend drogen. Schimmels en bacteriën krijgen anders de kans om zich te gaan nestelen in de vochtige ruimten. De beste manier is door je mat hangend te laten drogen aan een lijn of een wasrek. Gebruik geen wasdroger en let goed op voordat je je mat in de zon hangt! Matten van natuurrubber kunnen hier absoluut niet tegen en gaan hiervan kapot.

 

 

Aanbevolen productseries

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.