Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Burn-out en yoga

Kan yoga mij helpen bij een burn-out?

Een baan die veel van je eist en een privésituatie die ook de nodige aandacht vraagt. Het kan moeilijk zijn meerdere ballen hoog te houden. Moeheid, moeite hebben om in slaap te komen, het gevoel overprikkeld te zijn. Wanneer heb je het druk, wanneer spreek je van stress en wanneer kamp je met burn-out klachten? Omdat een burn-out een fysiologische aandoening is, is het niet altijd helder waar de grenzen liggen. Twaalf procent van de mensen die een huisarts bezoekt komt voor stressklachten. Daarbij gaat het lang niet altijd om een daadwerkelijke burn-out. Hoe herken je de symptomen en nog belangrijker: kan een gezonde leefstijl in combinatie met yoga burn-out klachten verminderen?

 

Wat zijn de risicofactoren die tot een burn-out kunnen leiden?

De meeste mensen hebben het druk met werk, school, de privésituatie en sociale contacten. Het is bedrieglijk om te denken dat een druk leven garant staat voor stress en misschien zelfs een burn-out. Het zijn oorzaken die hiertoe kunnen leiden maar dan blijft het de vraag waarom de een wel klachten krijgt en de ander niet. Dit heeft te maken met persoonlijkheden. De een voelt zich een stuk verantwoordelijker dan de ander. Dit is geen slechte eigenschap, wel is de keerzijde dat je sneller de verantwoordelijkheid op je wilt nemen en daardoor meer zorgen hebt. Ook een neiging tot perfectionisme wordt genoemd als risicofactor. Door met niets minder genoegen te nemen dan met perfectie bereik je veel, maar wanneer werk je jezelf over de kop? Deze eigenschappen erkennen en herkennen zou al tot meer inzicht bij jezelf kunnen leiden.

 

Wat zijn de lichamelijke klachten bij een burn-out?

De klachten die bij een burn-out horen zijn niet in steen gehouwen. Wel is het algemene beeld dat je emotioneel en fysiek uitgeput bent en dat je niets tot weinig meer gedaan krijgt. We spreken van de gevolgen die zichtbaar zijn, maar wat zijn de lichamelijke klachten die daarbij horen? Veel mensen ervaren hoofdpijn, spierpijn, concentratieproblemen, slaapstoornissen, paniekaanvallen, vermoeidheid en nog vele andere klachten. Dit zijn geen klachten om te negeren maar wel zijn het algemene klachten die bij veel verschillende aandoeningen kunnen horen. Belangrijk is het daarom om niet alleen goed je lichaam in de gaten te houden, maar juist door mentaal stil te staan bij de situatie. Dat lijkt soms ingewikkeld, maar kijk goed naar je eigen persoonlijkheid. Ben je een zorgelijk persoon? Of juist een perfectionist? Door goed naar jezelf en je gevoel te luisteren, zou je een burn-out voor kunnen zijn.

 

Eerst even stilstaan

Een collega waarmee je niet goed kunt opschieten of kinderen die thuis zitten door een zieke docent. Het zijn veelgehoorde omstandigheden waar iedereen weleens mee te maken krijgt. Doordat je door de bomen het bos niet meer ziet is het moeilijk weer de orde te herstellen en sommige zaken liggen nu eenmaal buiten de cirkel van invloed. Daarom is het niet verkeerd af en toe stil te staan bij je eigen situatie, of beter gezegd, je mentale en fysieke gesteldheid. De eerste markers zijn lichamelijke klachten zoals vermoeidheid, slapeloosheid en hoofdpijn. Heb je daar regelmatig last van? En in hoeverre heeft dat invloed op je mentale gesteldheid? Kost een dag je energie of krijg je energie van wat je doet? Een aantal vragen die je helpen weer te aarden.

 

Energiestoornis

Sinds de jaren ’70 is er veel onderzoek geweest naar de burn-out. Daaruit is de gangbare opvatting gekomen dat er drie algemene kenmerken zijn die bij patiënten naar voren komen. Zo is er sprake van extreme vermoeidheid (de lichamelijke klachten), cynisme en een lager zelfbeeld van het eigen kunnen. Dit lijken kenmerken die bij een depressie horen maar toch is er een verschil. Zo wordt een depressie een stemmingsstoornis genoemd en een burn-out een energiestoornis. De symptomen zijn vergelijkbaar maar er liggen andere oorzaken aan ten grondslag waar een arts door middel van een vragenlijst duidelijkheid in kan krijgen. Is het mogelijk een energiestoornis te voorkomen? En als je al klachten hebt, wat zou je eraan kunnen doen?

 

Energie terugkrijgen

Soms liggen bepaalde oplossingen voor de hand en kun je door kleine aanpassingen weer gebalanceerd door het leven gaan. Er zijn echter gevallen waarbij je moeilijk invloed kan uitoefenen op de situatie waardoor je een gedwongen gevoel krijgt. Hoe kun je daaraan ontsnappen en negatieve gevoelens omzetten in het positieve? Alles begint bij psychische gesteldheid waarbij het lichamelijke vanzelf volgt. Zit je goed in je vel en sta je positief in het leven? Dan is de kans een stuk kleiner op fysiek ongemak. Kijk daarom eens wat voor jou werkt. De ervaring leert dat yoga voor veel mensen met (burn-out) klachten een belangrijke rol kan spelen omdat yoga niet alleen op fysieke fitheid aanstuurt, maar natuurlijk ook grotendeels op het verbeteren van de mentale weerbaarheid. Een element dat ertoe kan leiden dat je de energie voor en het plezier in het leven weer kan terugkrijgen. Mentaal alles op een rij door yoga te beoefenen, kan je beschermen tegen stress en een burn-out.

 

Yoga tegen een burn-out door mentaal weer in balans te komen

Een goede mentale balans is al een enorme stap in het voorkomen van stress of een burn-out. Bij sommige yogastijlen staat mediteren voorop. Even weer helemaal terug naar de basis en je in stilte hullen. De tijd nemen om alles weer op een rij te krijgen en de balans te herstellen. Zo ga je bij Yoga Nidra in diepe meditatie en leidt je docent je door het meditatieproces. Als stress of een burn-out op de loer liggen, zou deze yogastijl zeer zinvol voor je kunnen zijn. Het helpt je ervaringen en herinneringen goed te verwerken, de spieren te ontspannen en de stress in je lichaam af te nemen waardoor de bloeddruk en hartslag dalen. Duidelijk is dat je niet alleen mentaal aan de slag gaat, maar dat er direct ook invloed op je lichaam wordt uitgeoefend.

 

Is yoga zinvol als ik al burn-out klachten ervaar?

Het is hoe dan ook belangrijk om mentaal weer op de rit te komen bij burn-out klachten. Praten met een professional is daarin essentieel maar ook thuis met jezelf aan de slag gaan, kan snel voor verbetering zorgen. Bij een burn-out heb je met yoga alle vrijheid om in je eigen tempo aan je mentale gesteldheid te werken. Yoga bij een burn-out kan gemakkelijk overal beoefend worden, zelfs in een veilige thuisomgeving. Daarnaast kun je het zo veel en zo lang doen als je zelf wilt. Je werkt volgens je eigen schema en je wordt nergens toe gedwongen.

Ook door de diversiteit aan yogastijlen is er altijd een bij die past bij burn-out klachten. Zoals genoemd kan Yoga Nidra voor jou mogelijk passend zijn. Maar ook als je het idee hebt dat je eraan toe bent om weer meer lichamelijke uitdaging te hebben, dan kun je overgaan op een andere stijl. Bij Hatha Yoga staat beheerste ademhaling voorop en neem je ontspannen houdingen aan. Hatha Yoga, maar ook Yin Yoga is zeer geschikt bij burn-out klachten.

 

Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.