• Gratis verzending vanaf €50,-
 • Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
 • Veilig betalen
 • 125.000+ tevreden klanten

Transcendente meditatie

 

Wat is transcendente meditatie?

Transcendente meditatie is een vorm van mediteren waarbij je focuspunt een ‘mantra’ betreft. Een klank die je in gedachten herhaalt totdat deze wegvaagt en je nog alleen ‘bewust’ bent zonder gedachten. Het is een manier van mediteren die ervoor kan zorgen dat je je zuivere bewustzijn bereikt.

 

De kernelementen van transcendente meditatie

Een transcendente meditatie voer je uit in een zithouding, bij voorkeur in een kleermakerszit met de handpalmen naar boven gericht, rustend op de knieën. Een transcendente meditatie voer je uit in volledige stilte omdat je je op een ‘mantra’ richt. Dit is niet een woord maar een woordklank die je constant in gedachten herhaalt. Door dit te doen kun je je niet alleen beter focussen. Het belangrijkste is dat de mantra trillingen van energie in het lichaam voortbrengt en van alles losmaakt in je systeem (bijvoorbeeld stress). Zelfs als je niet eens hardop een mantra uitspreekt maar alleen in gedachten neemt, kunnen deze trillingen al in gang worden gezet. Op een gegeven moment wordt de klank steeds zachter en wordt het steeds stiller, dit wordt de ‘inwaartse gang’ genoemd. Op een gegeven moment bereik je een punt dat je de mantra niet meer in gedachten hoort en dat lichaam en geest de ultieme rust hebben gevonden. Hierna volgt de ‘uitwaartse gang’. Stress wordt op dat moment geruimd en je kunt heldere inzichten verkrijgen. Het zuivere bewustzijn is nu gevonden.

 

Welke transcendente meditatie oefeningen kan ik doen?

Een transcendente meditatie oefening begint altijd met het in gedachten nemen van een mantra. Er zijn talloze mantra’s die je in gedachten kunt nemen. Het woord ‘mantra’ komt uit het Sanskriet en staat voor man en tra (bevrijden). Het betekent dus eigenlijk dat je bevrijd raakt van het denken. Omdat je je richt op een mantra, worden je hersenen beziggehouden en heb je de mogelijkheid om het denken even opzij te zetten, of te aanschouwen van een afstandje. Het krachtige van een mantra in gedachten herhalen is dan ook dat je minder snel afdwaalt. Je kunt beginnen met een van de drie meest gangbare mantra’s die veel mensen helpt bij het doen van transcendente meditatie oefeningen:

 1. Aum (ook wel: Om of Ohm).
  Dit is een heilige lettergreep in Dharmische religies. Vaak wordt deze klank als basis voor een hoop andere mantra’s gebruikt. Je neemt deze mantra in drie delen in je hoofd, dus ‘Aaahh’, ‘Uuuhh’, ‘Mmmhh’. De drie letters zijn een verwijzing naar de drie-eenheid die de hindoegoden Brahma, Vishnu en Shiva vormen. A staat voor creatie, U voor de kracht van dingen in stand houden en de M voor vernietiging en regeneratie. Ga je dit af, dan zit je in de cirkel van het leven (ontstaan, bestaan, vergaan).

 2. Om Namah Shivaya (letterlijk: ik buig voor Shiva).
  Deze mantra is gericht op regeneratie die nieuwe ideeën en inzichten in je leven kan vergaren. Loop je tegen een ingewikkeld vraagstuk aan, dan zou deze mantra je kunnen helpen tijdens een transcendente meditatie oefening.

 3. Eiyam of I Am.
  Zo letterlijk als je het in het Engels zegt, zo is het ook. ‘Ik ben Dat’ is dan ook in de joods-christelijke traditie een veelvoorkomende mantra. Dit is een effectieve mantra die veel mensen helpt om het systeem op te schonen. Dit kan bijvoorbeeld erg effectief zijn na een drukke dag waarbij je veel prikkels hebt gehad. Het verwerken hiervan kan gedaan worden met het herhalen van een ‘Eiyam’ mantra.

 

Wat kun je met transcendente meditatie bereiken?

Het uiteindelijke doel van een transcendente meditatie is dat je verbetering in je leven wilt bereiken, zowel mentaal als fysiek. Fysiek zou het je kunnen helpen om bepaalde klachten bij ziekte te verminderen, denk aan een hoge bloeddruk, fibromyalgie, cholesterol en diabetes. Het idee is dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen als we het in de juiste toestand brengen (transcenderen). Mentaal kan het bijvoorbeeld liggen in het simpelweg vinden van ontspanning en rust in een druk leven. Ook kun je meer zelfvertrouwen vergaren en jezelf intellectueel en creatief ontwikkelen. Het komt zelfs voor dat mensen door middel van transcendente meditatie oplossingen vinden voor ingewikkelde vraagstukken of dilemma’s waar zij voor staan.

 

Kun je transcendente meditatie zelf leren?

In principe is meditatie in de basis eenvoudig zelf te leren. Al door laagdrempelig te beginnen met twee minuten per dag mediteren, kun je stappen maken. Het belangrijkste is dat je beseft dat het niet gaat om gedachten uitschakelen maar om gedachten van een afstand te kunnen aanschouwen zonder erin mee te gaan. Je laat je gedachten dus als het ware ‘zijn’ zonder er onderdeel van te worden. Ook is het van belang dat je bedenkt dat er geen goed of fout tijdens mediteren is. Gedachten die afdwalen als je erin meegenomen wordt, is meer dan normaal. Met name als je net begint met mediteren. Daarom is ‘liefdevol’ ofwel met een glimlach terugkeren naar je focus een kernelement zonder gefrustreerd te raken. Door middel van oefening kun je zo al een heel eind komen in de wereld van meditatie.

Transcendente meditatie zou je een trap hoger kunnen noemen. Niet omdat het ingewikkelder is om een zuiver bewustzijn te bereiken. Wel kan het gebeuren dat er ook minder leuke zaken naar de oppervlakte komen tijdens een transcendente meditatiesessie. Je geest en lichaam vinden immers ultieme rust waarna het ‘stress ruimen’ begint. Als deze ‘uitwaartse gang’ plaatsvindt, kan dat intens zijn en veel losmaken bij je. Daarom is het belangrijk te weten hoe je weer ‘stabiliseert’ na een transcendente meditatiesessie. Stabiliseren doe je door weer een vertrouwde activiteit te ondernemen na het mediteren. Omdat de kans groot is dat je daar in het begin nog niet de juiste vaardigheden voor hebt en gedesoriënteerd raakt, is het zeer raadzaam transcendente meditatie eerst onder begeleiding te doen. Door middel van een geleide meditatie kan een docent je na een sessie weer helpen te aarden en terug te brengen zonder dat je nare gevoelens aan de meditatie overhoudt. Raak je op een gegeven moment verder bedreven, dan kun je eventueel je transcendente meditatie zelf uitvoeren.


Aanbevolen producten

Door het gebruik van de website ga ik akkoord met de cookies die nodig zijn om de website ervaring te verbeteren. Dit bericht verbergen Meer over cookies »
Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 17:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
125.000+ tevreden klanten
out-of-stock-popup-content