Saldo cadeaubon controleren

  • Gratis verzending vanaf €50,-
  • Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
  • Veilig betalen
  • 150.000+ tevreden klanten

Transcendente meditatie

 

Wat is transcendente meditatie?

Transcendente meditatie is een vorm van mediteren waarbij je focuspunt een ‘mantra’ betreft. Een klank die je in gedachten herhaalt totdat deze wegvaagt en je nog alleen ‘bewust’ bent zonder gedachten. Het is een manier van mediteren die ervoor kan zorgen dat je je zuivere bewustzijn bereikt.

 

De kernelementen van transcendente meditatie

Een transcendente meditatie voer je uit in volledige stilte omdat je je op een ‘mantra’ richt. Dit is niet een woord maar een woordklank die je constant in gedachten herhaalt. Door dit te doen kun je je niet alleen beter focussen. Het belangrijkste is dat de mantra trillingen van energie in het lichaam voortbrengt en van alles losmaakt in je systeem (bijvoorbeeld stress). Zelfs als je niet eens hardop een mantra uitspreekt maar alleen in gedachten neemt, kunnen deze trillingen al in gang worden gezet. Op een gegeven moment wordt de klank steeds zachter en wordt het steeds stiller, dit wordt de ‘inwaartse gang’ genoemd. Op een gegeven moment bereik je een punt dat je de mantra niet meer in gedachten hoort en dat lichaam en geest de ultieme rust hebben gevonden. Hierna volgt de ‘uitwaartse gang’. Stress wordt op dat moment geruimd en je kunt heldere inzichten verkrijgen. Het zuivere bewustzijn is nu gevonden.

 

Hoe werkt een transcendente meditatie?

Bij transcendente meditatie wordt gebruikt van mantra’s of klanken. Het gaat hierbij om klanken of mantra's zonder specifieke betekenis. Er zijn talloze mantra’s die je in gedachten kunt nemen. Het woord ‘mantra’ komt uit het Sanskriet en staat voor man en tra (bevrijden). Het betekent dus eigenlijk dat je bevrijd raakt van het denken. Het zorgt ervoor dat je je focus behoudt, zonder dat deze heel gericht is. Je geest kan zo zijn eigen richting volgen, zodat je tot diepere lagen van bewustzijn komt. Bij elk niveau van bewustzijn keert je geest steeds meer naar binnen, wat zorgt voor ontspanning. Tot je langs elk niveau van bewustzijn bent geweest en je getranscendeerd wordt. Hier ervaar je de diepste connectie met jezelf.

 

Wat kun je met transcendente meditatie bereiken?

Het uiteindelijke doel van een transcendente meditatie is dat je verbetering in je leven wilt bereiken, zowel mentaal als fysiek. Fysiek zou het je kunnen helpen om bepaalde klachten bij ziekte te verminderen, denk aan een hoge bloeddruk, fibromyalgie, cholesterol en diabetes. Het idee is dat het lichaam in staat is zichzelf te genezen als we het in de juiste toestand brengen (transcenderen). Mentaal kan het bijvoorbeeld liggen in het simpelweg vinden van ontspanning en rust in een druk leven. Ook kun je meer zelfvertrouwen vergaren en jezelf intellectueel en creatief ontwikkelen. Het komt zelfs voor dat mensen door middel van transcendente meditatie oplossingen vinden voor ingewikkelde vraagstukken of dilemma’s waar zij voor staan.

 

Kun je transcendente meditatie zelf leren?

Transcendente meditatie zou je een trap hoger dan een 'gewone meditatie' kunnen noemen. Niet omdat het ingewikkelder is om een zuiver bewustzijn te bereiken. Wel kan het gebeuren dat er ook minder leuke zaken naar de oppervlakte komen tijdens een transcendente meditatiesessie. Je geest en lichaam vinden immers ultieme rust waarna het ‘stress ruimen’ begint. Als deze ‘uitwaartse gang’ plaatsvindt, kan dat intens zijn en veel losmaken bij je. Daarom is het belangrijk te weten hoe je weer ‘stabiliseert’ na een transcendente meditatiesessie. Stabiliseren doe je door weer een vertrouwde activiteit te ondernemen na het mediteren. Omdat de kans groot is dat je daar in het begin nog niet de juiste vaardigheden voor hebt en gedesoriënteerd raakt, is het zeer raadzaam transcendente meditatie eerst onder begeleiding te doen. Door middel van een geleide meditatie kan een docent je na een sessie weer helpen te aarden en terug te brengen zonder dat je nare gevoelens aan de meditatie overhoudt.

Ben je op zoek naar een erkende leraar waarbij je kan leren hoe je een trascendente meditatie uitvoert? Deze vind je hier.


Aanbevolen producten

Gratis verzending vanaf €50,-
Voor 22:00 uur besteld, direct verzonden
Veilig betalen
150.000+ tevreden klanten
Laat je e-mailadres achter en we mailen je zodra dit product weer op voorraad is.